Näytätkö sinäkin kohta narcolta?

Kirjoittajan henkilökuva
Lotta Jokinen | 29.11.2023
Tekstiartikkelin kuva. Kuva luotu tekoälyllä bing.ai käyttäen sanoja narco’s girlfriend wearing luxury brands and a cowboy hat.

Meksikossa narcojen leikellyille tyttöystäville on jo oma nimityksensä. Sosiaalisen median aikakaudella ilmiöt leviävät ja tulevat myös suomalaisten ruuduille. 

Nimitys “narco” tuli Suomessakin tunnetuksi Netflix-suoratoistopalvelusarja Narcosin myötä. Sarjassa keskityttiin kuvaamaan huumekaupan syntyä ja kartellien kehittymistä ensin Kolumbiassa ja myöhemmin Meksikossa. Narco on lyhennelmä sanasta narcotraficante, jolla tarkoitetaan huumekauppiasta tai huumeiden salakuljettajaa. 

Narcoilla on ollut valtava vaikutus yhteiskuntiin aina korruptiosta huumeiden valmistuksen aiheuttamiin ympäristöongelmiin, mutta narcojen kulttuurinen vaikutusvalta on jäänyt vähemmälle huomiolle. 

Meksikossa ja Kolumbiassa on jo pitkään puhuttu narcoestetiikasta. Termiä käytettiin ensimmäisen kerran ilmeisesti 80-luvulla Kolumbian Medellínissä, joka oli tuon ajan huumekaupan keskus. Paikalliset huumeiden salakuljettajat matkustivat Yhdysvaltoihin ja olivat siellä usein tekemisissä prostituoitujen kanssa, joiden vaalea ja uhkea naisvartalo edusti heille ylellistä elämäntapaa. Kotimaassaan salakuljettajilla oli varaa muuttaa kenet tahansa vastaamaan tuota kauneusihannetta kirurgian avulla. Luonnollisuuteen ei narcoestetiikassa edes pyritä, kertoohan leikelty ulkonäkö siitä, että ulkonäköä on ollut varaa korjata. 

Narcojen vaikutus ulkonäkökäsitykseen

Meksikossa narcojen tyttöystäville on jo oma nimityksensäkin – buchona. Buchonien vartalo on tiimalasin muotoinen: vyötärö kuin ampiaisella mutta takapuoli, rinnat ja huulet mehevän pyöreät. Buchonien äitinä pidetään yleensä aikamme ehkä kuuluisimman huumediilerin Joaquin “El Chapo” Guzmanin vaimoa Emma Coronel Aispuroa. 

Kun sosiaalisen median palvelu Instagramin hakuun kirjoittaa buchona, näytölle virtaa tuhansittain kuvia naisista, jotka viettävät ylellistä elämää kurveja korostavissa tiukoissa mekoissa ja esittelevät mielikuvituksellisesti koristeltuja tekokynsiään. Luksusmerkkeihin yhdistetään usein meksikolaiseen maaseutukulttuuriin liittyviä piirteitä, kuten cowboyhattu. 

Sosiaalisessa mediassa jaetaan kuvia myös buchifiestoista eli juhlista, joissa buchonat poseeraavat toistensa kanssa käsissään rahatukkuja ja aseita, joista jälkimmäisten toivoisi olevan vain koristeita. Monella sosiaalisessa mediassa elämäntyyliään esittelevällä ei ole mitään tekemistä huumekaupan kanssa, he vain ihailevat buchonien tyyliä. 

Naiskuvan muutos 

Buchona-tyylissä on kysymys myös naisten voimaantumisesta, näkee Los Angeles Times -lehden haastattelema tutkija Alejandra León Olivera. Tyypillisesti narcojen vaimot ja tyttöystävät ovat olleet naiivin tietämättömiä perheen äveriäisyyden alkuperästä. Buchonat sen sijaan ovat hyvin perillä siitä, mistä rikkaudet ovat peräisin. Vaikka myös buchonan kanssa mies on yhä perheen pää, buchonat eroavat useimmiten siinä, että he uskaltavat puhua kovaa, ampua aseella ja kehuskella seksuaalisuudellaan. Se ei ole patriarkaaliselle kulttuurille aivan tavanomaista. Tämän lisäksi buchonoilla on vaikutusvaltaa erityisesti sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi kosmetiikkaa ja vaatteita myydään buchona-brändillä. 

Vaikka myös buchonan kanssa mies on yhä perheen pää, buchonat eroavat useimmiten siinä, että he uskaltavat puhua kovaa, ampua aseella ja kehuskella seksuaalisuudellaan. Se ei ole patriarkaaliselle kulttuurille aivan tavanomaista. Klikkaa twiitataksesi!

Buchonat eivät ole enää vain latinalaisamerikkalaisen kulttuurin piirre, vaan naisilla on buchonille tyypillisiä piirteitä myös esimerkiksi länsimaisissa medioissa. Tosi-tv- ja kauneusvaikuttaja Kim Kardashianin vartalo ja kasvot noudattavat buchonalle tyypillistä estetiikkaa. Kardashian ja hänen sisaruksensa ovat tulleet maailmankuuluiksi luksuselämäntyyliään esittelevästä sarjasta. Kaikkien sisarten ulkonäköä on muutettu kauneuskirurgisin keinoin – osan enemmän, osan vähemmän. Jotkut ovatkin syyttäneet heitä narcotyylin suosion kasvusta. Asiasta ei voi toki kuitenkaan syyttää pelkästään Kardashianin sisaria, sillä esimerkiksi monet naisräppärit, kuten Cardi B tai Nicki Minaj, noudattelevat tyylillään buchonia. 

Buchona-ilmiön ainoa seuraus ei ole voimaantuminen. Esimerkiksi Meksikon Sinaloan lähelle on syntynyt kymmeniä epävirallisia klinikoita, joissa naiset saadaan näyttämään buchonilta. Ongelma näillä klinikoilla on se, että operaatiota eivät välttämättä tee kauneuskirurgiaan erikoistuneet lääkärit. Verkkomedia Vice kertoi naisesta, joka oli hakeutunut operaatioon eräälle näistä klinikoista maaliskuussa 2022. Syyttäjän mukaan kauneusleikkausta ei ollut tehnyt kirurgiaan erikoistunut lääkäri vaan yleislääkäri. Leikkauksesta syntyi komplikaatioita, ja lopulta 22 päivää leikkauksen jälkeen nainen kuoli. 

Niissäkään tapauksissa, joissa leikkaukset maksatetaan oikeilla narcoilla, ei kyse ole välttämättä aina itsemääräämisoikeudesta. BBC:n artikkelin mukaan narcot saattavat alkaa pitää rahoillansa muokattua vartaloa omanaan ja ajattelevat, että voivat tehdä sillä mitä haluavat. Narcosta eroon pääseminen voi olla vaikeaa. Artikkelissa kerrotaan myös naisesta, jonka kauneusleikkaukset narcopoikaystävä oli maksanut. Myöhemmin nainen löytyi kuolleena. Häntä oli ammuttu juuri niihin kohtiin, joista poikaystävä oli maksanut.

Onko Suomessa buchonia?

Suomessa ei ole Kolumbian tai Meksikon kaltaista narcoestetiikan kulttuuria  – eihän? Näin voi toki ajatella, mutta myös meillä pyöri muutama vuosi sitten televisiossa sarja Sofian salaisuudet. Sarjassa seurattiin fitnessvaikuttaja Sofia Belorfin elämää, joka seurusteli aikoinaan yhden Suomen suurimman huumerikosvyyhdin takana olleen Niko Ranta-ahon kanssa. Sarjassa esiteltiin naisen ulkonäköä ja glamoröösiä elämää – samoja asioita, joita myös buchonat mielellään esittelevät. Huomionarvoista on se, ettei suomalainenkaan mediaympäristö ole trendille immuuni. 

Sarjassa esiteltiin naisen ulkonäköä ja glamoröösiä elämää – samoja asioita, joita myös buchonat mielellään esittelevät. Huomionarvoista on se, ettei suomalainenkaan mediaympäristö ole trendille immuuni. Klikkaa twiitataksesi!

Aleksis Salusjärvi puolestaan kirjoittaa Ylen kolumnissaan roadman-tyylistä. Roadmanilla tarkoitetaan nuorta miestä, joka viettää paljon aikaa kaduilla tai ostoskeskuksissa. Elämäntyyliin kuuluvat huumeet ja rikollisuus. Roadmanissa on kyse myös pukeutumistyylistä ja musiikista, ei välttämättä rikollisesta elämäntyylistä. Roadmanit pukeutuvat usein untuvaliiviin, Niken verkkareihin ja Air Max -lenkkareihin. Päässään tyylin edustajalla on huppu tai kasvot peittävä kommandopipo. Salusjärvi analysoi, että tyylissä on kyse kalliiden vaatteiden symboloimasta menestyksestä ja sitä kautta vallasta. “Rikollisuus nähdään keinona rikastua.” 

Samasta on kyse buchonoissa. Aseet ja rahatukut ovat kenties nykyaikojen kruunu ja valtikka. Kalliin vaatetuksen lisäksi on varaa muokata omaa kehoaan tai pitää kaunis, luksukseen tottunut tyttöystävä rinnallaan. Siihen ei ihan jokainen pystykään. 

Teksti: Lotta Jokinen 

Editointi: Mira Kokko ja Janette Kotivirta

Kielenhuolto: Matti Marjamäki 

Lue myös