Avointen lähteiden tiedustelu: somekanavilta sodan tilannekartaksi

Tekstiartikkelin kuva.

Ulkopolitist · OSINT – Ukraina

Avointen lähteiden tiedustelu käyttää tietoa, joka on ainakin periaatteessa kenen tahansa saatavilla. Myös sotaa käyvästä Ukrainasta tulvii informaatiota, jota kuka tahansa voi käyttää tiedusteluanalyysien tekemiseen.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on kestänyt yhdeksän kuukautta. Moni suomalainen seuraa yhä sen kulkua sosiaalisesta mediasta, joka etenkin sodan alussa täyttyi hetki hetkeltä päivittyvästä informaatiosta ja analyyseistä mutta myös kyseenalaisesta spekulaatiosta ja hätiköidyistä johtopäätöksistä.

Avointen lähteiden tiedustelu, open source-intelligence eli OSINT on ollut keskeinen osa Ukrainan tilanteen ymmärtämistä. Bellingcatin kaltaiset kansainväliset toimijat ovat selvittäneet Venäjän armeijan liikkeitä ja taisteluiden kulkua sekä setvineet faktaa fiktiosta muun muassa somealustoilta saatavan aineiston avulla.

Podcast-jaksossa puhutaan avointen lähteiden tiedustelusta ja Ukrainan sodasta. Mitä avointen lähteiden tiedustelu vaatii käytännössä? Mihin avointen lähteiden tiedustelu Ukrainassa kohdistuu? Löytyykö jostain sodan kulkua ennakoiva Nostradamus?

Emil Kastehelmi on erikoistoimittaja, sotahistorioitsija ja Ukrainan tilannekarttaa ylläpitävän kollektiivin jäsen.

Äänitys: 24.11.2022

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Sofia Blanco Sequeiros

Editointi: Annastina Haapasaari

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

Lue myös