(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Europolitist podcast – Onko Eurooppani rajaton?

Anna Saraste | 21.11.2019

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaminen uudestaan voi pirstoa EU:n, koska yhteisiä päätöksiä asiasta ei pystytä tekemään. Miten näissä oloissa voidaan tehdä päätöksiä ilman, että se johtaa vain entistä suurempaan jakautumiseen? 

Kaikki maahanmuuttoon liittyvä herättää suuria tunteita Euroopassa. Siihen liittyvät mielipiteet jakavat paitsi liberaalien ja konservatiivien, myös puolueiden sisäisiä mielipiteitä.

Samalla väestötieteellisesti tarkasteltuna EU:n demografian voisi pelastaa vain maahanmuutto. EU:n väestö vanhenee, ja jostakin pitäisi löytyä lisää veroja maksavia työntekijöitä.

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi äkillisesti, ja EU tutisi liitoksissaan liberaalien arvojensa kanssa. Mitä tapahtuisi, jos vastaava tilanne tulisi uudestaan vastaan?

Mitä päätöksiä EU:ssa pitäisi saada tehtyä, että tilanteesta selvittäisiin paremmin? Mikä niitä päätöksiä tällä hetkellä estää, tai missä jakolinjat kulkevat?

Studiossa näistä kysymyksistä keskustelemassa:

Nils Torvalds on europarlamentaarikko (Renew Europe / ent. ALDE) ja edustanut Suomea EU:ssa vuodesta 2012. Hän kertoo sekä työ- että yöpöytänsä pursuavan luettavia papereita, koska aiheiden kirjo on EU:ssa uskomattoman laaja.

Hanna Saarinen on Oxfamin EU-asiantuntija. Hän sanoo, että maahanmuutto, siirtolaisuus ja pakolaisuus ovat monimutkaisia aiheita, jonka takia niihin liittyvä päätöksenteko 28:n maan välillä on hankalaa. 

Soili Semkina on toiminut Kauppalehden Brysselin-kirjeenvaihtajana syksystä 2018. Hän uskoo, että EU:ssa pienenkin maan kansalainen pystyy oma-aloitteisuudellaan pääsemään pitkälle.

Europolitist-podcastista:

Europolitist on toteutettu yhteistyönä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa. Jaksojen aiheina ovat Euroopan unionin syksyn 2019 polttavimmat kysymykset. Niitä ovat muun muassa brexit, ilmastonmuutos, maahanmuutto ja EU:n rooli suurvaltojen puristuksissa.

Kahdeksan osaisessa ohjelmassa vierailee yhteiskunnallisia vaikuttajia, asiantuntijoita, kansalaisia sekä europarlamentaarikkoja. Jaksoja toimittavat Tuomas Lähteenmäki, Annastina Haapasaari ja Anna Saraste. Taustatoimittajina ja leikkauspöydällä työskentelevät Tapio Pellinen, Veera Pennanen sekä Petri Vanhanen. 

Äänitys: 17.10.2019

Juontaja: Anna Saraste

Editointi: Tapio Pellinen

Jingle: Petri Vanhanen


Kommentit

Hyvä keskustelu! Useita tärkeitä pointteja tuli esiin. Arvot, rakennemuutos, ja muut taustavaikuttajat, EU:n arvot, jotka edellyttävät toimia, maahanmuuttajiin liittyvät henkiset/poliittiset lukot, logistiikan eli Dublin-sopimuksen uudelleenkirjoittaminen.... Näiden puhijien konsteilla jotain saattais tapahtuakin. :-)Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *