Puolan uusi aikakausi: siirtyykö Euroopan valta itään?
Jalmari Sarla, Ida-Susanna Pöllänen | 22.03.2025

Puola on suuri eurooppalainen maa, jonka politiikka on ollut viime vuosina Euroopan seuratuimpia. Oikeistokonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) hallitsi maata lähes vuosikymmenen, jona aikana muun muassa Viktor Orbánin johtaman Unkarin kanssa Visegrád-ryhmään asemoituneen Puolan politiikka haastoi eurooppalaisia käsityksiä riippumattomasta oikeusvaltiosta ja naisten oikeuksista. Mutta nyt valtaan on noussut jälleen astetta liberaalimpi ja selkeästi eurooppamyönteisempi Kansalaisfoorumi (PO) Donald Tuskin johdolla. Tulevat presidentinvaalit määrittävät pitkälti Puolan hallituksen kyvyn toimeenpanna vaalilupauksiaan. Varmalta näyttää, että Puolasta tulee jatkossa yhä merkityksellisempi Euroopan maa, jonka näkökulmia kuunnellaan tarkasti.
Miten uusi valtakausi Puolassa on lähtenyt käyntiin? Mitä uusi johto ja politiikka tarkoittaa Puolalle ja sen asemalle EU:ssa? Entä millaisena Puola nähdään nyt Helsingistä ja Brysselistä käsin?
Tässä jaksossa pureudumme Puolan sisäpolitiikkaan, sen suhteisiin Euroopan unioniin ja Suomeen sekä siihen, miltä maan tulevaisuus näyttää – unohtamatta Puolan vaiherikkaan historian vaikutusta nykyisyyteen.
Jakson asiantuntijavieraat:
Erja-Outi Heino on erityisasiantuntija ulkoministeriössä ja tietokirjailija
Katalin Miklossy on Jean Monnet -professori ja itäisen Euroopan tutkimuksen tieteenalavastaava Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa
Äänitys: 19.3.2025
Juontajat: Ida-Susanna Pöllänen, Jalmari Sarla
Editointi: Pauliina Saloranta
Jingle: Jantso Jokelin
Jakso äänitettiin Fortress Soundworksin studiolla. Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.
Lisättävää?
Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.