(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Video: Global Peace Index 2011

taivaanrannanmaihari | 28.05.2011

[vimeo http://vimeo.com/24155348]

Kansainvälinen rauhantutkimuskeskus Institute for Economics and Peace on julkaissut viidennen vuosittaisen Global Peace Index -rauhantutkimuksensa (GPI). GPI mittaa yleistä turvallisuutta maailmassa keskittymällä kansainvälisiin ja kansallisiin konflikteihin, kansalaisten turvallisuuteen sekä aseiden leviämiseen, ja asettaa valtiot näiden mittareiden mukaisesti rauhallisuuden ranking-listalle.

Vuoden 2011 GPI-tuloksista nousevat vahvasti esille kolme trendiä:  Arabikevät, talouden epävakaus sekä valtioiden sisäiset konfliktit. Voisi sanoa, että Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan vallankumoukset ovat lyhyen, taloustilanne keskipitkän ja konfliktien muuttuva luonne pitkän aikavälin trendi.

Kataklysmisistä muutoksista huolimatta kannattaa siis pitää mielessä, mitkä seikat tulevat vaikuttamaan maailman turvallisuustilanteeseen vielä vuosikymmenien päästä. Valtioiden väliset konfliktit alkavat olla enemmän poikkeus kuin sääntö, ja uudet turvallisuusuhat sekä niihin vaadittavat ratkaisut siis kovin erilaisia kuin ennen. Mutta tästä lisää tuonnempana – alla mielenkiintoisia poimintoja tämän vuoden GPI:stä.

Tässä siis tiivistelmä GPI 2011 -tutkimuksen päätuloksista, jotka löytyvät myös näppärästi videomuodossa oheisesta kolmeminuuttisessa, lempeän musiikin tahdittamasta videosta:

Kaikkein rauhallisin maa on Islanti, jumbosijaa 153 pitää tänä vuonna Somalia (Irak nousi viiden vuoden pohjien pitämisen jälkeen sijalle 152).

– Maailma on kolmatta vuotta peräkkäin rauhattomampi. Turvallisuustilanteen heikkemiseen johti tänä vuonna lisääntynyt terrorismin uhka sekä varsinkin Arabikevään vuoksi kasvanut väkivaltaisten mielenosoitusten riski.

– Positiivisena kehityksenä puolustusmenot sen sijaan jatkoivat laskuaan toista vuotta peräkkäin – todennäköisesti talouskriisin jälkimainingeissa.

Arabikevät näkyi myös maarankingeissa: Libya tippui sijalle 143 (sijalta 60!), Bahrain valui sijalle 123, ja Egypti puolestaan sijalle 73.

– Länsi-Eurooppa on Pohjoismaiden johdolla tänäkin vuonna maailman turvallisin alue. Top 10-maista neljä on Pohjoismaita – länsinaapurimme Ruotsi tippui kuitenkin ulos kärkikymmeniköstä. Suomi on sijalla 7. Etelä-Euroopan ongelmalapset Kreikka, Espanja, Portugali, Italia ja Irlanti (!) ovat talousvaikeuksien vuoksi aiempaa epävakaampia.

–  Yhdysvallat ei ole suinkaan turvallisuuden mallimaa, ja pitää sijaa 82 (Gabonin, 81, ja Bangladeshin, 83, välissä). Kanadalaiset puskivat ensimmäistä kertaa top-kymppiin, sijalle 8.

– Traagista, mutta tuskin yllättävää: Saharan Eteläpuolisen Afrikan turvallisuustilanne on kaikkein heikoin – muutamia valonpilkkuja kuten Malawia (39) tai Ghanaa (42) lukuunottamatta.

Sokerina pohjalla: konfliktit käyvät kalliiksi. ”Jos maailma olisi ollut viimeisten viiden vuoden aikana 25% turvallisempi, maailmantalous olisi säästynyt 9.4 biljoonan dollarin ($94 000 000 000 000) menetyksiltä”.

Sitä sietää miettiä.


Kommentit

[...] blogiin usein sodasta, sen eri ilmentymistä sekä globaalista turvallisuudesta – aina vuoden 2011 rauhanindeksistä ja ydinaseista lähtien, kyberturvallisuuden sekä suomen puolustupolitiikan kautta humanitaariseen [...]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *