CMI X The Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Monenkeskisen yhteistyön loppu?

Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · CMI x Ulkopolitist: Rauhaa vai utopiaa – Monenkeskisen yhteistyön loppu?

Millaisen ennusteen multilateralismin haasteet antavat rauhanvälitystyön ja konfliktien torjunnan tulevaisuudelle?

Maailmanpolitiikan mannerlaatat ovat liikkeessä, joka luo yhä kovempia vastakkainasetteluja ja jännitteitä. Kilpailu suurvaltojen välillä, maailmanjärjestyksen moninapaistuminen ja ulossulkevan nationalismin nousu ympäri maailmaa heikentävät myös monenkeskistä eli valtioiden välistä yhteistyötä ja päätöksentekokykyä.

Miltä rauhan rakentamisen tulevaisuus näyttäisi ilman vahvoja, sääntöpohjaiseen järjestelmään ja normeihin perustuvia kansainvälisiä instituutioita, jotka tälläkin hetkellä ylläpitävät rauhaa?

Toisen maailmansodan jälkeisen länsivetoisen kansainvälisen järjestelmän voidaan ajatella tulleen tiensä päähän – mutta mistä sille löydetään rauhaa ja ihmisoikeuksia puolustava korvaaja?

Kolmannen Rauhaa vai utopiaa? -jakson asiantuntijavieraina ovat turvallisuuspolitiikan asiantuntija Hanna Smith, professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja The Ulkopolitistin kirjoittaja, väitöskirjatutkija Peppi Heinikainen Tampereen yliopistosta. Lisäksi kuullaan Afrikan Unionin komissiossa Poliittisten asioiden, rauhan ja turvallisuuden komissaarin toimistossa työskentelevän suurlähettiläs Frederic Gateretse-Ngogan inserttihaastattelu.

Rauhaa vai utopiaa? -podcast on tarina siitä, miten voisimme paremmin rakentaa rauhaa rauhattomuuden ajassa. Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelma julkaistaan kahden viikon välein keväällä 2023.

Äänitys: 17.3.2023
Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari
Äänisuunnittelu ja editointi: Petri Vanhanen
Visuaalinen ilme: Maria Santto / CMI

Jakso on toteutettu yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös