Miten siviilejä voidaan suojella Ukrainan sodan keskellä?

Tekstiartikkelin kuva.

Podcast-jaksossa selvitetään, millaista apua erilaiset tahot ja erityisesti Euroopan Unioni tarjoavat siviileille sodan keskellä.

Siviilien tilanne Ukrainassa helmikuun Venäjän hyökkäyksen jälkeen on lohduton. Jopa 12 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sodan vuoksi.

Infrastruktuurin tuhot ovat mittavat, ja maahan jääneiltä ihmisiltä on evätty pääsy perustarpeisiin, kuten ruokaan, suojaan ja puhtaaseen veteen. 

Nyt käynnissä olevat toimet Ukrainassa siviilien suojelemiseksi ovat mittavin operaatio, joka EU:n siviiliväestön suojelun mekanismilla on koskaan toteutettu.

Millaista apu on ja kuinka se saadaan perille?

Jakso julkaistaan maailman humanitaarisen avun päivän (19.8.) kunniaksi yhteistyössä Euroopan unionin humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston kanssa.

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Johannes Vara työskentelee päivystävänä virkamiehenä Euroopan Unionin hätäavun koordinointikeskuksessa.

Mikael Mattila on valmiuspäällikkö Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta sekä valtion kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija. 

Lisäksi jaksossa kuullaan Polish Humanitarian Action -järjestön ohjelmapäällikkö Hanna Pomohalovan inserttihaastattelu Ukrainasta. 

___

Äänitys: 12.8.2022

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren

Editointi: Anni Lindgren

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.