Ukrainan sota päättää sinisilmäisyyden aikakauden Euroopassa

Ulkopolitist · Ukrainan sota päättää sinisilmäisyyden aikakauden Euroopassa

 

Hyökkäys Ukrainaan on tiivistänyt Euroopan rivit ennennäkemättömällä tavalla. Sota luo pitkän varjon lännen politiikkaan.

Venäjän johtaja Vladimir Putin aloitti täysimittaisen sodan hyökkäämällä Ukrainaan helmikuun lopussa. Siitä lähtien tilanne on määrittänyt täysin niin uutisagendoja, poliittista päätöksentekoa kuin kahvipöytäkeskusteluja sekä Suomessa että maailmalla.

Monet maailmanpolitiikan lainalaisuudet ovat kääntyneet päälaelleen, eikä kukaan tiedä varmaksi, mitä seuraavaksi tapahtuu. Putinin “hullun miehen taktiikka” kylvää epävarmuutta, joka voi kuitenkin lopulta nakertaa ennen kaikkea maata diktaattorin omien jalkojen alla.

Sota on yhdistänyt lännen ja erityisesti Euroopan unionin. Suomen Nato-keskustelu on nostettu hyllyn päältä pölyttymästä takaisin keskustelupöydälle. Mitä tilanteesta voi syntyä?

Asiantuntijavieraina jaksossa:

Tyyne Karjalainen on Ulkopoliittisen instituutin tutkija. Hän on aikaisemmin työskennellyt Kiovassa European Union Advisory Mission (EUAM) in Ukraine ‑kriisinhallintaoperaatiossa.

Pekka Hakala on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja. Hän työskenteli Venäjän kirjeenvaihtajana 2014–2018 ja on julkaissut kirjan Putinlandia yhdessä valokuvaaja Juha Metson kanssa.

 

___

Äänitys: 3.2.2022

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren

Editointi: Anni Lindgren

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *