Podcast: Meemien paikka on nyt myös politiikassa

Ulkopolitist · Meemien paikka on nyt myös politiikassa

Meemit muovaavat maailmanpolitiikkaa kiihtyvällä tahdilla. Mitä uhkia ja mahdollisuuksia huumorikuvien poliittinen vaikutusvalta kätkee alleen?

Meemit ovat nykyisin yhteiskunnallisen kantaaottavuuden ja poliittisen osallistumisen keino. Aktivistit, poliitikot ja jopa valtiolliset toimijat ovat valjastaneet netissä kiertävät humoristiset kuvat osaksi viestintäkuvastoaan. Meemit edistävät informaatiovaikuttamista sosiaalisessa mediassa ja toimivat tarvittaessa jopa propagandan välineenä.

Poliittisissa meemeissä piilee riskinsä, sillä ne tarjovat yksinkertaistavia selityksiä monimutkaisille kehityskuluille. Harmittomalta vaikuttavat meemit voivat johtaa haitallisiin, demokratialle vaarallisiin kehityskulkuihin. Samalla meemit ovat myös uudenlainen tapa osallistaa ihmisiä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Asiantuntijavieraana jaksossa: 

Saara Särmä on aktivisti, tutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Tällä hetkellä Särmä työskentelee Tampereen yliopistossa kolmevuotisen Meemien merkityksellistämää maailmanpolitiikkaa -hankeen parissa, jossa analysoidaan, miten erilaiset toimijat pyrkivät vaikuttamaan meemein kansainväliseen politiikkaan.

___

Äänitys: 24.11.2021

Juontajat: Anni Lindgren ja Leonard Wilhelmus

Editointi: Leonard Wilhelmus

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *