Yhteisöllisyys on 10-vuotiaan The Ulkopolitistin kiistaton voimanlähde

The Ulkopolitistin käynnistäessä uutta julkaisukautta syyskuussa 2020 näytti jo hyvin selvältä, että edessä olisi hyvin erilainen kausi. Pandemia oli muuttanut arjen, toimintatavat ja tulevaisuusnäkymät. The Ulkopolitistille muutosten vuosi vei toimituskokoukset verkkoon ja kollektiivin jäsenet jäivät kuviksi ja ääniksi linjojen päähän. 

Tiimiimme hyppäsi syksyllä 2020 noin 25 uutta tekijää, jotka eivät ole koskaan kokeneet kollektiivin yhteisöllisyyttä sellaisena kuin se oli ennen ollut. Vain verkkoyhteyksien varassa oleva yhteisöllisyys on ollut haaste, sillä yhdessä tekeminen on The Ulkopolitistin kiistaton voimavara, joka ruokkii parempaa ulkopoliittista keskustelua ja kirittää jokaisen tiimin jäsenen asiantuntijuutta. Tekstejä sparraillaan, editoidaan ja oikoluetaan yhteistyössä ja podcastien sisältöä ideoidaan tiimin voimin. Yhdessä saadaan aikaan asioita, jotka tuskin toteutuisivat yksin. 

Päätoimitus on ollut kysymyksen äärellä, kuinka mahdollistaa ja antaa ihmisille vapaus tehdä mieleisiä asioita huolehtien samalla, että tekeminen on riittävän jäsenneltyä, lukijamme saavat toivomiaan sisältöjä ja käymämme keskustelu on moniäänistä ja syväluotaavaa. Eikä kukaan kuukahtaisi etäelämäänsä, vaan kokisi saavansa takaisin sen minkä The Ulkopolitistille antaa.

Vaikka asiantuntemuksen kasvattaminen on kiistatta jokaisen The Ulkopolitist -kollektiivin jäsenen motivaattorina,100-päisen tekijäkunnan olemassaolon tarkoitus ja salaisuus on paljon tätä syvempi. Verkkomedia on olemassa, koska sen jäsenet haluavat parantaa Suomessa käytävää ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Tänä vuonna 10 vuotta täyttäneen verkkomedian olemassaolo on monella tapaa ihme. Käytössämme ei ole suurta budjettia tai yhtään palkattua työntekijää. 

Juhlavuoden kruununjalokivinä tähän mennessä ovat podcastin julkaisuyhteistyö HS Vision kanssa, Aalto-yliopiston kanssa toteutettu Trollauksen maantiede -luentosarja, joka tarjosi laajaa asiantuntemustamme uudessa muodossa akateemisen maailman lisäksi jokaisen kotisohvalle, sekä viisiosainen videosarja, jolla haastoimme tunnettuja päättäjiä ja asiantuntijoita maailmanpoliittiseen skenaarioajatteluleikkiin. Olemme virittäneet lukijoitamme myös suomen kielen kiemuroihin kielenhuoltotiimimme kielivinkkisarjan kautta. Uudet aluevaltaukset ovat osoituksia uskomattomasta sitkeydestä ja kunnianhimosta, jota porukasta löytyy. Syksyllä tarkoituksemme on juhlia kymmenvuotisetappia vielä lisää.

Pian päättyvällä julkaisukaudella olemme seuranneet Yhdysvaltain vaaleja juttusarjan verran (osavaltiovaalien poikkeuksellinen painoarvo, vaalitavan logiikka, pandemian vaikutukset vaaliteemoihin ja amerikankuubalaisten merkitys), avanneet eurooppalaisen julkkispopulismin piirteitä, analysoineet vihreää siirtymää ja ympäristökysymyksiä monelta kantilta sekä pitäneet lukijoitamme kartalla kaupunkien potentiaalista ulkopolitiikan tekijöinä. Kahden vielä julkaistavan podcastin jälkeen on aika laittaa kirjan kannet hetkeksi kiinni ja siirtyä kesän viettoon.

Kesän aikana vahvistamme yhteisöä muutamalla uudella tekijällä ja hiljennymme pohtimaan, mitä tahdomme The Ulkopolitistin olevan seuraavan kymmenen vuoden päästä. Muutosten vuoden jälkeinen syksy käynnistyy uuden päätoimittajan saattelemana syyskuussa. 

Uskallamme ajatella, että perustehtävämme, eli paremman ulkopoliittisen keskustelun edistäminen, ei muutu. Muuten vain taivas on rajana sille, millaisia avauksia ensi vuonna tehdään.

Lämpöistä kesää toivottaen

Annastina Haapasaari
Vastaava päätoimittaja

Mari Fabritius
Väistyvä päätoimittaja


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *