Arabiemiraatit sotii ulkomaalaisten palkkasotilaiden avulla – sodan ulkoistamisella on kova hinta ihmisoikeuksille

Kirjoittajan henkilökuva
Jarno Välimäki | 18.04.2021

Ilmaisku Jemenin pääkaupungissa Sanaassa 11. toukokuuta 2015. Kuva: Ibrahem Qasim / Flickr

Palkkasotilaiden ja yksityisten palkka-armeijoiden käyttö on lisääntynyt maailman konflikteissa. Siinä missä Yhdysvallat, Kiina ja osa Euroopan maista käyttävät niitä pääsääntöisesti tukitoimiin, ovat Persianlahden maat ja Venäjä kunnostautuneet sotilaiden lähettämisessä ulkomaille taisteluoperaatioihin. Saudi-Arabian ja erityisesti Arabiemiraattien sotatoimien ulkoistamisella on vakavia seurauksia alueen vakaudelle ja ihmisoikeuksille.

Arabiemiraattien lähettämät pääsääntöisesti eteläamerikkalaiset ja afrikkalaiset, mutta myös esimerkiksi yhdysvaltalaiset, palkkasotilaat ovat taistelleet vuodesta 2015 lähtien Jemenissä huthikapinallisia ja välillä myös Saudi-Arabian lähettämiä joukkoja vastaan. Palkkasotilaat ovat väitetysti osallistuneet myös useisiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja sotarikoksiin, kuten kidutukseen ja poliittisten vastustajien salamurhiin. Vaikka Arabiemiraatit on vuoden 2019 jälkeen alkanut vetäytyä Jemenistä, ulkomaalaisten palkkasotilaiden rooli maan ulko- ja turvallisuuspolitiikan toteuttajina jatkuu merkittävänä.

Palkkasotilaat ovat väitetysti osallistuneet useisiin ihmisoikeusrikoksiin Jemenissä. Klikkaa twiitataksesi!

Onkin huomionarvoista, että Arabiemiraatit on lähettänyt sudanilaisia palkkasotilaita, ainakin osittain vasten heidän tahtoaan, myös Libyaan taistelemaan Khalifa Haftarin Libyan National Army (LNA) -joukkojen puolelle sen jälkeen kun maa oli ilmoittanut vetäytyvänsä Jemenistä. Ulkomaisten operaatioiden lisäksi yksityiset turvallisuusyritykset tiettävästi myös vakoilevat Arabiemiraattien hallitusta kritisoivia ihmisoikeusaktivisteja, toimittajia ja poliittisia vastustajia.

Arabiemiraatit luottaa palkkasotilaisiin konfliktialueilla ja kotimaassa

Jo vuonna 2011 Arabiemiraatit myönsi värväävänsä ulkomaisia palkkasotureita omien asevoimiensa vahvistamiseksi. Arabiemiraatit väitti ulkomaisten sotilasneuvonantajien avustavan armeijaa koulutuksen ja suunnittelun parantamiseksi, mikä varmasti pitääkin osittain paikkansa. New York Timesin saamien tietojen mukaan Abu Dhabin kruununprinssi oli kuitenkin myös maksanut kiistellyn turvallisuusyrityksen Blackwaterin omistajalle Erik Princelle jopa 400 miljoonaa euroa yksityisen palkka-armeijan kokoamiseksi. Blackwater tunnetaan parhaiten aseistamattomien siviilien joukkomurhasta Bagdadissa 2007. Hankittavan armeijan tehtäviin kuuluisi muun muassa öljykohteiden suojaaminen ja terrorismin vastaisiin operaatioihin osallistuminen Arabiemiraateissa ja ulkomailla sekä mahdollisten mielenosoitusten tukahduttaminen.

Palkkasotilaiden käyttö ulkomailla taistelutehtävissä Arabiemiraattien puolesta onkin yleistynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2015 Jemenin pohjoisosien huthikapinalliset syöksivät vallasta presidentti Hadin hallituksen, minkä jälkeen Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit aloittivat sodan huthihallintoa vastaan. Liittouman joukot eivät kuitenkaan pärjänneet sodassa, ja maat alkoivat lennättää sudanilaisia palkkasotureita Jemeniin syksystä 2015 alkaen. Jemenissä on taistellut jopa kymmeniätuhansia sudanilaisia palkkasotureita. Arabiemiraatit on lisäksi värvännyt tuhansia Kolumbian sisällissodan veteraaneja ja useita muita Etelä-Amerikan maiden kansalaisia taisteluihin vuodesta 2015 lähtien.

Arabiemiraattien palkkaamista ulkomaalaisista sotilaista osa on rekrytoitu suoraan armeijan alaisuuteen, mutta suuri joukko heistä on kotimaisten tai ulkomaisten yksityisten turvallisuusyritysten palkkalistoilla. Palkkasotilaita on taistellut Jemenissä muun muassa yhdysvaltalaisten Spear Operations Groupin ja DynCorpin sekä Academin (aikaisemmalta nimeltään Blackwater) leivissä.

Aloitettuaan vetäytymisen Jemenistä Arabiemiraatit on lisännyt palkkasotilaiden ja yksityisten turvallisuusyritysten käyttöä Libyassa. Maaliskuussa 2021 YK:n julkaiseman raportin mukaan Black Shield Security Services, Arabiemiraateissa toimiva yksityinen turvallisuusyritys, rekrytoi satoja sudanilaisia vartijoiksi Arabiemiraatteihin vuonna 2019. Tammikuussa 2020 vajaa kolmesataa sudanilaista kuitenkin kuljetettiin heidän tietämättään Libyaan suojelemaan maan itäosia hallitsevan kenraali Khalifa Haftarin öljykenttiä. YK:n raportin mukaan sudanilaiset protestoivat joutumistaan Libyaan, ja heidät lähetettiin pois kuuden päivän kuluttua ilman että he joutuivat taisteluihin.

Vahvistettuja tietoja on heikosti saatavilla, mutta on ilmeistä että Arabiemiraatit on lähettänyt enemmänkin palkkasotilaita Libyaan. Bloomberg uutisoi vuonna 2020 että YK:n asiantuntijapaneelin salassa pidettävän raportin mukaan kesäkuussa 2019 kaksikymmentä Lancaster 6 DMCC- and Opus Capital Asset Limited FZE -yhtiöiden palkkaamaa sotilasta saapui Bengasiin tukemaan Haftarin hyökkäysoperaatiota, mutta raportoidusti myös nämä sotilaat lähtivät maasta muutaman päivän päästä.

Pentagonin marraskuussa 2020 julkaiseman raportin mukaan Arabiemiraatit todennäköisesti myös rahoittaa venäläistä palkkasotilaiden Wagner-ryhmää Libyassa. Arabiemiraattien vähentäessä avointa tukeaan Haftarille Libyassa Wagnerin palkkasotilaiden määrä onkin vastaavasti noussut, mikä on herättänyt lisää epäilyksiä ryhmän rahoituksesta. Venäjän rooli Haftarin joukkojen tukena ja Wagner-ryhmän sotarikokset ovat saaneet rutkasti huomiota medialta ja asiantuntijoilta, mutta Arabiemiraattien antama tuki oli ennen tätä raporttia jäänyt vähemmälle huomiolle. Onkin todennäköistä, että Arabiemiraattien todellinen rooli palkkasotilaiden käytössä ja toiminnan laajuus eivät ole vieläkään tulleet esille kokonaisuudessaan.

Arabiemiraatit todennäköisesti rahoittaa venäläistä palkkasotilaiden Wagner-ryhmää. Klikkaa twiitataksesi!

Palkkasotilaat ovat halpa ja näkymätön vallan vahvistaja

Arabiemiraateilla, kuten muillakin Persianlanhden mailla, on pieni asukasluku ja rajallisesti sotilasasiantuntemusta. Samaan aikaan maiden ulkopoliittiset intressit ja tavoitteet ovat maiden kokoon nähden suuret. Arabiemiraatit pyrkii vastustamaan islamismia ja Iranin vallan leviämistä sekä nousemaan yhdeksi merkittävimmistä alueellisista mahdeista niin poliittisesti ja sotilaallisesti kuin taloudellisestikin. Arabiemiraatit on muun muassa Jemenin ja Libyan operaatioiden lisäksi viime vuosina kasvattanut läsnäoloaan Afrikan sarvessa.

Vahva armeija on tärkeä osa Arabiemiraattien alueellista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Maan puolustusbudjetin on arvioitu olevan maailman 14. suurin, ja se kasvoi nopeasti 2010-luvulla Jemenin sodan vuoksi. Osittain ulkomaalaisten sotilaiden ja yksityisten palkka-armeijoiden palkkaaminen onkin yksinkertaisesti tarpeellinen keino varmistaa henkilöstön riittävyys toteuttamaan Arabiemiraattien sotilaallisia tavoitteita ulkomailla.

Palkkasotilaiden käyttämiseen on kuitenkin myös muita syitä. Ulkomaalaiset sotilaat ja yksityiset turvallisuusyritykset tarjoavat savuverhon, tavan vaikeuttaa sotilaallisten operaatioiden ulkopuolista tarkkailua ja keinon kiistää kyseenalaiset toimet, kuten ihmisoikeusrikkomukset ja kansainvälisten sopimusten vastaiset teot. Palkkasotilaat ovat auttaneet Arabiemiraatteja erityisesti välttämään merkittävän kansainvälisen kritiikin maan alueellisia toimia kohtaan. Esimerkiksi kesäkuussa 2019 Arabiemiraatit kertoi vetävänsä joukkonsa pois Jemenistä, mutta vähälle kansainväliselle huomiolle jäi noin 10 000 sudanilaisen palkkasotilaan jääminen Assabin tukikohtaan Eritreassa, mistä käsin Arabiemiraatit on hyökännyt Jemeniin.

Palkkasotilaiden vastuuvelvollisuus on myös heikko, sillä sotilaiden toiminta on erittäin vajavaisesti säänneltyä kansainvälisesti ja sotilaat ovat myös Arabiemiraateissa useiden säännösten ja normien ulkopuolella. Palkkasotilaita onkin väitetysti käytetty muun muassa kidutuksissa ja palkkamurhissa. Heillä ei myöskään ole yleisesti ottaen poliittisia intressejä, ja siksi valtion ei tarvitse pelätä heidän asettuvan kansalaisten puolelle mahdollisissa kansannousuissa. Vaikka he eivät toisaalta ole myöskään poliittisesti lojaaleja, erityisesti köyhistä oloista tulevilla palkkasotilailla on suuri kynnys vastustaa heidän palkkansa maksajia.

Yksityisillä turvallisuusyrityksillä ja ulkomaisilla toimijoilla onkin myös rooli Arabiemiraattien sisäisen kritiikin tukahduttamisessa. Maa on muun muassa palkannut kymmenittäin entisiä Yhdysvaltain tiedusteluoperaattoreita esimerkiksi tarkkailemaan hallintoa kritisoivia ihmisoikeusaktivisteja. Viimeistään vuonna 2008 perustetun Projekti DREAD ja Projekti Korppi nimiä kantavan ohjelman päämääränä on ollut valtioon kriittisesti suhtautuvien ulkomaisten ja kotimaisten toimijoiden vakoilu, ja projektin alla tarkkailtuja maan kansalaisia onkin vangittu ja jopa kidutettu. Tämä projekti oli alunperin valtion alaisuudessa, mutta se siirrettiin vuonna 2016 yksityiselle kyberturvallisuusyritykselle DarkMatterille, joka on toiminut myös Suomessa.

UAE on palkannut kymmeniä entisiä USA:n tiedusteluoperattoreita tarkkailemaan maan ihmisoikeusaktivisteja. Klikkaa twiitataksesi!

Sodan yksityistäminen uhkaa ihmisoikeuksia

Jemenin ja Libyan sodat ovat olleet katastrofaalisia ihmisoikeuksille. Eri valtiot ja ei-valtiolliset toimijat ovat hyökänneet tarkoituksella tai välinpitämättömyyttään siviilikohteita, jopa sairaaloita, vastaan. Pelkästään Jemenissä on kuollut tuhansia siviilejä suorissa sotilasiskuissa. Palkkasotilaat ovat olleet osallisia ihmisoikeusrikkomuksissa siinä missä muutkin sotajoukot, mutta erityisesti palkkasotilaiden käyttö madaltaa kynnystä ihmisoikeusrikkomuksiin entisestään.

Yksi suurimmista ongelmista on kysymys vastuusta ja oikeuden jakamisesta: erityisesti yksityisten turvallisuusyritysten leivissä olevien sotilaiden tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista on äärimmäisen hankala saattaa vastuuseen yritykset palkannut valtio. Ilman vastuuta tai seuraamuksia myös Arabiemiraattien on helppo jatkaa ja kenties lisätä palkkasotilaiden käyttöä ulko- ja turvallisuuspolitiikan välineenä ihmisoikeuksista piittaamatta. Pahimmassa tapauksessa tämä laskee kynnystä ihmisoikeusrikkomuksiin niin sodissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Myös palkkasotilaiden oma oikeusturva on heikko tai jopa olematon. Kun suuri osa palkkasotilaista tulee Afrikan ja Etelä-Amerikan konfliktialueilta, ei heillä ole välttämättä monia muita mahdollisuuksia elannon varmistamiseksi. Jo valmiiksi heikossa asemassa olevia ihmisiä on helppo hyväksikäyttää, eikä heillä ole käytännössä mahdollisuuksia saada oikeutta Arabiemiraateissa julmankaan kohtelun jälkeen.

Kansainvälinen yhteisö näyttäytyy erityisen hampaattomalta tämän ongelman edessä juuri Arabiemiraattien kanssa. Arabiemiraatit ovat yksi Yhdysvaltain tärkeimmistä liittolaisista, minkä vuoksi Yhdysvallat ja esimerkiksi suuri osa muista Nato-maista ovat pyrkineet olemaan kritisoimatta Arabiemiraatteja liian vahvasti. Palkkasotilaiden käyttö helpottaakin myös länsimaita ylläpitämään hiljaisuutta, mutta tämän hiljaisuuden hinta saattaa muodostua kalliiksi ihmisoikeuksille.

Teksti: Jarno Välimäki

Editointi: Mariette Hägglund, Agneta Kallström, Sanna Raita-aho

Kielenhuolto: Ida Andersson


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *