Podcast: Navalnyi antaa oppositiolle virtaa mutta ei suuntaa

Ulkopolitist · Navalnyi antaa oppositiolle virtaa mutta ei suuntaa

Navalnyin kohtelu on herättänyt tyytymättömyyttä sekä Venäjällä että maan rajojen ulkopuolella. Oppositiopoliitikon vapauttaminen tai jopa pääsy vallan kahvaan ei kuitenkaan olisi yksioikoinen avain onneen.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin paluu Venäjälle on kuohuttanut sekä maan sisä- että ulkopolitiikkaa. Navalnyin myrkytys ja vangitseminen ovat keränneet Venäjän aukioille myös kansalaisia, jotka eivät allekirjoita oppositiojohtajan politiikkaa. Länsimaista käsin Navalnyin vapauttamista on vaadittu äänekkäästi, joskin laihoin tuloksin. 

Navalnyin tapaus on nostanut tarkasteluun myös laajemmin Venäjän kansalaisoikeuksien tilan. Tyytymättömyys lietsoo Venäjän oppositiota ja kansalaisaktivismia, mutta ei kuitenkaan anna sille selkeitä suuntaviivoja tulevaisuuteen. Mitä Venäjän poliittisen ilmapiirin ja ihmisoikeustilanteen muutos vaatisi?

Asiantuntijavieraina jaksossa: 

Kerstin Kronvall on toimittaja, joka on raportoinut Venäjästä suomalaismedioissa yli 20 vuoden ajan. Kronvall on työskennellyt urallaan myös muun muassa Ylen kirjeenvaihtajana Moskovassa ja Kiovassa sekä kulttuurineuvoksena Suomen Moskovan suurlähetystössä.

Teemu Oivo tutkii venäläisyyden diskursseja suomalaisilla ja venäläisillä media-alustoilla. Oivo tekee väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa, minkä lisäksi hän on mukana tutkimushankkeissa Turun yliopistossa ja Helsingin yliopistossa (Aleksanteri-instituutti).

Äänitys: 23.2.2021

Juontaja: Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren

Editointi: Petri Vanhanen

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *