(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Ulkovaltojen presenssi Afrikassa korostaa alueen omaa toimijuutta

Kirjoittajan henkilökuva
Annastina Haapasaari | 20.06.2020

Ulkopolitist · Afrikan asema globaalin valtataistelun murroksessa

Afrikka mantereena näyttäytyy yhä tärkeämpänä strategisena alueena ulkovalloille. Kiina on 2000-luvun alusta lisännyt presenssiään mantereella, mikä on kutsunut kilpailuun myös muita valtioita.

Ulkomaiset toimijat käyvät kilpailua luonnonvaroista ja rakentavat mantereelle infrastruktuuria. Tämä mahdollistaa monille Afrikan maille paljon ja tuo niille uudenlaista valinnanvapautta, mutta toisaalta investoinnit voivat ajaa niitä myös velkavankeuteen.

Afrikan valtioiden kanssa käytävä diplomatia on monipuolistunut ja uudistunut. Kilpailua käydään myös siitä, kuka saa Afrikan valtiot ja niiden äänet puolelleen multilateraalisessa järjestelmässä ja kansainvälisissä organisaatioissa.

Myös mantereen oma toimijuus vahvistuu. Afrikan unionin tiivistynyt yhteistyö, panafrikkalainen ideologia ja kriittisyys perinteistä kehitysyhteistyötä kohtaan kertovat osaltaan myös mantereen tulevaisuudenkuvista ja afrikkalaisen identiteetin kehityssuunnasta.

Studiossa asiantuntijavieraina:

Annmarie Kiiskinen toimii projektiassistenttina Ulkoministeriön Afrikka-politiikka -tiimissä sekä kirjoittajana The Ulkopolitistin Lähi-itä ja Afrikka -toimituksessa.

Eva Nilsson on väitöskirjatutkija Hankenissa sekä The Ulkopolitistin Lähi-itä ja Afrikka -toimituksen kirjoittaja.

Äänitys: 15.6.2020

Juontaja: Annastina Haapasaari

Editointi: Petri Vanhanen

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *