(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Tuoko koronavirus myötätuulta Intian pääministeri Modin hinduvaltion rakentamiselle?

Kirjoittajan henkilökuva
Gurmann Saini | 18.05.2020

Pääministeri Narendra Modi Singaporessa vuonna 2015. Kuva: Prime Minister’s Office, Government of India

Vuosi sitten jatkokaudelle valittu Intian pääministeri Narendra Modi on nyt määrätietoisempi kuin koskaan. Modi nauttii maan kansalaisten enemmistön luottamusta. Modin hallituksen politiikka on koskettanut myös ulkomailla asuvia intialaisia sekä hyvällä että huonolla tavalla. Mutta onko Modilla suunnitelma tulevia haasteita vastaan vai ottaako Intian valtaistuimen kirous myös Modista palasen?

On syksyinen iltahämärän aika. Kadut ja asunnot on koristeltu öljylampuilla ja lapset leikkivät ulkona ystäviensä kanssa. Päällimmäisenä tunteena voi huomata ilon ja juhlavan tunnelman. On hindujen diwali-juhlan aika. Samaan aikaan kadun toisella puolella vietetään ramadania, joka on muslimien tärkeä kuukausi. Naapurit tervehtivät hymyillen, halaavat toisiaan ja toivottavat hyvää juhlapäivää, pitkää ikää ja menestystä elämässä. Tältä näyttää Intia kauneimmassa muodossaan. Intia, joka tunnetaan maailmalla värien, tuoksujen, ja kulttuurishokkien lisäksi myös maailman suurimpana demokratiana. 

Intian maine on ottanut kuitenkin iskuja viimeisten vuosien aikana. Intia esiintyy jatkuvasti länsimaisessa mediassa uskonnollisten yhteisöjen väkivaltaisten yhteenottojen vuoksi. Miksi väkivalta on viime vuosina saanut Intiassa jalansijaa? Entä miksi koronavirus voi auttaa Intiaa kiilottamaan ulkopoliittista mainettaan? Luodaanpa ensin katse Modin kahteen pääministerikauteen, ennen kuin saavumme koronaviruksen valtaamaan nykyhetkeen.

Teepojasta kansan sankariksi

Vuonna 2014 Intian kongressipuolue (Indian National Congress, INC) oli ollut vallassa kymmenen vuotta, eikä pääministeri Manmohan Singhin hallituskausi enää miellyttänyt kansaa. Julkisuuteen oli noussut lukuisia skandaaleja ja hallitus oli epäonnistunut tavoitteissaan. Moni koki, että Singhin johtama hallitus oli Gandhin perheen ohjailtavissa. Singhia kuvailtiin mediassa ”mykkäpääministeriksi”, johon kansa ei luottanut, vaikka hän olikin muodollisesti pätevä pääministeri.

Kongressipuolueeseen kohdistuva tyytymättömyys antoi pääoppositiopuolueelle (Bharatya Janta Party, BJP) sopivasti aikaa löytää kansaa miellyttävä ehdokas. Kansan toivoa herättämään valittiin Gujaratin osavaltion pääministerinä toiminut Narendra Modi, jonka lapsuuden tarina työskentelystä rautatieaseman teemyyjänä kosketti kansalaisten sydämiä. Tarinan lisäksi Modin antamat lupaukset miellyttivät kansaa. Modin lupaukset vuonna 2014 liittyivät muun muassa Intian taloudelliseen kehitykseen, turvallisuuden parantamiseen, köyhyyden vähentämiseen, kansalaisten hyvinvoinnista ja perustarpeista huolehtimiseen sekä korruption kitkemiseen. Modin haaveita Intiasta talousmahtina tuki puolestaan Make In India -hanke, jossa kannustettiin yrityksiä tuottamaan tavaransa Intiassa ja sen myötä lisäämään työpaikkoja. Modin lupaukset veivät BJP:n vaalivoittoon.

Modin ensimmäisen kauden muistoksi jäivät pääministerin lukuisat ulkomaanvierailut sekä vuoden 2016 yllättävä seteliuudistus, jossa maan 500 ja 1000 rupian setelit eivät jatkossa olisi enää käypää valuuttaa – vain parin tunnin varoitusajalla. Päätöksen suurimpana kriitikkona oli entinen pääministeri Manmohan Singh, jonka mukaan seteliuudistuksen vaikutus maan taloudelle tulisi olemaan epäsuotuisa. Modin ensimmäistä kautta tasapainottivat kuitenkin vuoden 2019 Intian ilmavoimien tekemä Balakotin ilmaisku Pakistanissa sijaitsevaan aseellisen Jaish-e-Mohammad-ryhmän leiriin. Iskun ansiosta Modia pidettiin turvallisuutta ylläpitävänä johtajana, joka oli valmis hyökkäämään Pakistaniakin vastaan Intian suojelemiseksi. Menestyksekkäiden ilmaiskujen ja maanviljelijöiden tilannetta helpottaneiden päätösten myötä Modin kannatuslukemat jatkokaudelle nousivat varmoihin lukemiin paria kuukautta ennen 2019 vaaleja. Odotettavissa oli kaikkien aikojen suurin voitto Modille ja BJP:lle. 

Niin siinä kävikin. Narendra Modi turvasi jatkokautensa massiivisen enemmistön avulla. Intian parlamentin alahuoneen 543 paikasta 347 meni BJP:n johtamalle National Democratic Alliance -koalitiolle, josta edelleen 303 BJP:lle.Tämä riitti siihen, että BJP saavutti enemmistöaseman ilman muita puolueita. Pääministeriehdokkaista Narendra Modi voitti vaalipiirinsä Varanasin vaalit isolla 63 prosentin enemmistöllä. INC-puolueen ehdokas Rahul Gandhi kamppaili kahdessa eri vaalipiirissä mutta hävisi toisen paikan BJP:n tekstiiliministeri Smriti Iranille Uttar Pradeshin osavaltiossa sijaitsevassa Amethin vaalipiirissä. Kyseinen vaalipiiri oli tuonut vuosikymmenen ajan INC-puolueelle varmoja voittoja. 

Erityisesti hindujen mielessä kytivät pelko ja kysymykset, joihin he uskoivat vain Modin osaavan vastata Klikkaa twiitataksesi!

Murskavoitto ei kuitenkaan ollut vain näkyvän kampanjan tai Balakotin ilmaiskujen ansiota. Erityisesti hindujen mielessä kytivät pelko ja kysymykset, joihin he uskoivat vain Modin osaavan vastata. Modin ajama politiikka vetosi siihen osaan hinduväestöstä, joka koki, ettei hindulaisuutta voinut enää harjoittaa ylpeästi. Ratkaisuna nähtiin turvautuminen hindujohtajaan, joka ajaa hinduvaltiota.

Hindunationalismi nousee politiikan pääteemaksi

Pääministeri Modin toisen kauden räväkkyyttä ja toiminnallisuutta ennakoi jo BJP:n Sankalpa Patra -vaaliohjelma, joka julkaistiin pari päivää ennen vaaleja. Ohjelma keskittyi muun muassa maan sisäisen turvallisuuden, rajaturvallisuuden, talouden ja  maanviljelijöiden aseman parantamiseen. Samalla se sisälsi historiallisesti tunteita herättäviä lupauksia, kuten Artikla 370:n kumoamisen – eli kuuluisan Kashmirin osavaltion erityisoikeuden poistamisen – sekä kansalaisuuslain (Citizens Amendment Act) hyväksymisen.  

Modi aloitti toisen kautensa kansaa miellyttävällä päätöksellä, jossa hän lisäsi rahoitusta  edesmenneiden turvallisuusviranomaisten lapsille tarkoitetulla apurahaohjelmalla. Tämä vahvisti mielikuvaa turvallisuudesta huolehtivasta johtajasta. Jatkokauden ensimmäisessä puheessaan parlamentille Modi puolestaan linjasi tulevien vuosien kehitystä. Modi unelmoi puheessaan voimakkaasta, turvallisesta ja inklusiivisesta maasta, joka rakennetaan kaikille Intian kansalaisille ja jossa erityisesti nuoret, naiset, kauppiaat ja maanviljelijät huomioidaan. Modi korosti lisäksi hyvinvoinnin ja modernin infrastruktuurin muodostavan vankan perustan, jonka päälle hänen johtamansa Intia rakennetaan.

Hallitus toteutti toisen kautensa alussa isoja uudistuksia, joiden tarkoituksena oli edistää yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia, mutta jotka sisälsivät samalla ripauksen hindunationalismia.  Modin päätös kieltää muslimien avioliittolaista Triple Talaq -niminen välittömän avioeron mahdollisuus, jossa eron sai sanomalla kolme kertaa ”avioero”, herätti ristiriitaisia reaktioita. Osalle musliminaisista kyse oli ihmisoikeuksien palauttamisesta, kun taas osa näki päätöksen hyökkäyksenä muslimien identiteettiä kohtaan. 

Modin käsitys inklusiivisesta yhteiskunnasta konkretisoitui, kun Kashmirin osavaltion erityisoikeudet poistettiin ja alue muutettiin liittovaltion hallinnoimaksi alueeksi syksyllä 2019. Modin hallinto perusteli päätöstään kertomalla, että sen taustalla oli pyrkimys taata maan asukkaille yhtäläiset oikeudet elää Kashmirissa ja samalla identifioida Kashmirin alue vahvasti osaksi Intiaa. Intian perustuslaissa todetaan, että erityisoikeuden poistaminen on mahdollista osavaltion hallituksen suostumuksella. Kashmirissa ei kuitenkaan ole ollut hallitusta vuosiin, joten perustuslain mukaan suostumukseen riittää kuvernöörin päätös. Entinen osavaltion pääministeri Mufti luonnehti lakimuutosta laittomaksi,  mutta hänen näkemyksensä ei saanut vahvistusta Intian korkeimmassa oikeudessa. Kashmir on strategisesti erittäin tärkeä Intialle luonnonvarojensa ja geopoliittisen sijaintinsa takia, mutta hinduissa Kashmirin alue herättää myös muistoja Kashmirissa vuonna 1990 tapahtuneiden hindujen massamurhien ja karkotusten vuoksi. 

Intian hallitsijoita on kautta aikain syytetty kansan kannustamisesta väkivaltaisiin tekoihin – tai siitä, että he ovat päättäneet olla puuttumatta väkivaltaan. Modin poliittisten päätösten luoma väkivallan kipinä roihahti liekiksi, kun parlamentti hyväksyi joulukuussa 2019 uuden kansalaisuuslain, jonka tarkoituksena oli auttaa uskonnollisista syistä vainottuja naapurimaiden kansalaisia myöntämällä heille Intian kansalaisuus. Autettavien listasta puuttuivat kuitenkin muslimit. Perusteluksi hallitus kertoi, että maat, joista paenneita pakolaisia varten laki oli tarkoitettu, ovat muslimienemmistöisiä maita, joissa muslimeilla ei ole uskontonsa vuoksi vaaraa. Lain vastustajat sen sijaan luonnehtivat uudistusta Intian sekularistisen perustuslain vastaiseksi.

Modin hallitusta on kritisoitu laajasti sen toteuttaman politiikan vuoksi, mutta hallituksen kannatuslukemat ovat pysyneet Modille suotuisina: India Today -lehden tammikuussa 2020 teettämän kyselyn mukaan Modi oli kansansuosikki 68 prosentin kannatuksella, vaikka taloudellinen kehitys ja ruoan korkea hinta huolestuttavat monia.


Modin ulkopoliittiset ystävät ja pelimerkit

Pääministeri Modi ja hänen molemmat ulkoministerinsä Sushma Swaraj ja S. Jaishankar ovat alusta asti ahkerasti luoneet suhteita eri maiden kanssa tavoitteenaan vahvistaa Intian poliittista asemaa. Intian hallitus on edistänyt ”Neighbourhood First” -nimellä kulkevaa politiikkaa, jossa Intia on pyrkinyt vahvistamaan suhteitaan Etelä-Aasian maiden kanssa. Kyseisten maiden joukkoon mahtuu myös Kiina, jonka johtajan Xi Jinpingin kanssa Modi on pyrkinyt syventämään yhteistyötään.

Modi ja Donald Trump Howdy Modi -tilaisuudessa Houstonissa vuonna 2019. Kuva: The White House

Intia on vahvistanut suhteitaan myös Yhdysvaltoihin, ja Modin ja Jaishankarin valtiovierailu syyskuussa 2019 Yhdysvaltoihin presidentti Trumpin isännöimänä oli menestys. Vierailun aikana järjestettyyn Howdy Modi -tilaisuuteen paikalle saapui yli 50 000 henkilöä, joista suurin osa oli maassa asuvia intialaisia. Tilaisuus hyödytti Modia, joka pystyi tapahtumalla vahvistamaan ulkomailla asuvien intialaisten luottamusta, mutta samalla hän onnistui ystävystymään paremmin Trumpin kanssa. Trump sai puolestaan hyvistä suhteista mahdollisuuden hyötyä maassa asuvien intialaisten äänistä vuoden 2020 presidentinvaaleissa. 

Onko Modilla ässä hihassa?

Koronaviruspandemia ei ole sotkenut vain Intian vaan kaikkien valtion päättäjien tulevaisuudensuunnitelmat. Pandemian aikana Modi  on pyrkinyt osoittamaan vahvaa johtajuutta vastatessaan koronaviruksen leviämiseen esimerkiksi pääministerin avustusrahaston avulla sekä sulkemalla Intian maanlaajuiseen karanteeniin. Intia on lisäksi toteuttanut aktiivista humanitaarista ja kaupallista yhteistyötä koronaviruksen avittamana antamalla merkittäviä määriä lääkkeitä muun muassa naapurimaihin, Yhdysvaltoihin sekä laajasti ympäri maailmaa Eurooppaan, Afrikkaan ja Oseaniaan. 

Modin suurena haasteena on hyvinvoivan Intian rakentaminen koronaviruspandemian jälkeen. Klikkaa twiitataksesi!

Modi toivoisi varmasti antavansa Äiti Intialle 75-vuotislahjaksi suurvallan aseman. Mutta minkälaisia haasteita Modilla on edessään? Modin suurena haasteena on hyvinvoivan Intian rakentaminen koronaviruspandemian jälkeen. Tämän lisäksi Modia pitää varmasti hereillä tiimalasista loppuva hiekka, sillä valtasuhteet parlamentin ylähuoneessa muuttunevat viimeistään lokakuussa 2020.

BJP on menettänyt monissa osavaltiovaaleissa paikkoja ja vallan kahvan. Suurimmat päätökset on tehtävä näin ollen ennen lokakuuta, sillä tekemättömyys voi johtaa pettymykseen kansalaisten keskuudessa. Tätä voidaankin pitää valtaistuimen kirouksena Intiassa. Voiko sankaritarina kuitenkaan päättyä näin nopeasti? Sen saamme selville viimeistään lokakuussa.

Ennen sitä pohdittavaksi jää, onko hinduvaltiolle tilaa maailmankartalla. Entä millaiset olosuhteet sellaisessa valtiossa olisi muun uskonnon edustajille? Intiassa johtajan uskonto ei ole aiemmin ollut määräävä asia johtajavalinnoissa. Modi näkee Intian inklusiivisena maana, johon mahtuvat myös muutkin uskonnolliset edustajat, mutta samoilla ehdoilla kuten Pakistanissa. Vuonna 1947 Intian itsenäisyyden jälkeen maan muslimijohtajat saivat haluamansa, kun Pakistan erotettiin omaksi muslimienemmistöiseksi maakseen. Pakistan julistautui myöhemmin islamilaiseksi valtioksi, mutta monen intialaisen haave hinduvaltiosta jäi puolitiehen sekularismin edessä. Modi ja hänen kannattajansa ovat nyt innokkaita korjaamaan asian, vaikka se tarkottaisikin merkittävää perustuslain sekulaarisen luonteen muutosta. 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *