(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Uudet uhkat 2020: Suomen suurin ja kaunein ulko- ja turvallisuuspolitiikan seminaari pandemian keskellä

The Ulkopolitist | 26.03.2020

Uudet uhkat 2020

Suomen suurin ja kaunein ulko- ja turvallisuuspolitiikan seminaari pandemian keskellä

Tammikuun 21. päivänä maailman talouseliitti ja valtionpäämiehet ja -naiset kokoontuivat Sveitsin idylliseen Davos-kylään keskustelemaan maailman tilasta. Vuosittain järjestettävä Maailman talousfoorumi kokoaa vaikuttajat ja päättäjät yhteen ja puimaan vuoden johtavia trendejä ja suuntaviivoja. Keskustelujen pohjana toimii järjestätahon vuosittain julkaisema riskiraportti, joka erittelee maailman tilaa ja hahmottelee yhteiskuntia uhkaavia riskejä.

Raportin riskiarviot on jaettu kahteen ryhmään. Ensimmäinen lista tarkastelee riskejä todennäköisyyden ja toinen vaikuttavuuden kautta. Todennäköisimpien riskien listan kärjessä on  tänä vuonna viisi ympäristöön liittyvää riskiä. Vaikuttavuuslista näyttää pitkälti samalta, vaikka toiseksi vaikuttavimmaksi uhkaksi on määritelty joukkotuhoaseet.

Maailman Talousfoorumin Riskiraportin kymmenen todennäköisintä riskiä.

Maailman eliitin paistatellessa Davosin auringon alla tammikuussa, Maailman Terveysjärjestö WHO teki ensimmäisen kenttämatkansa Wuhaniin, Kiinaan. Kiinalaisessa maakunnassa oli jo kolmen viikon ajan seurattu mystisen keuhkokuumeen leviämistä.

Maailman Talousfoorumin Riskiraportin kymmenen vaikuttavinta riskiä.

Nyt, kolme kuukautta myöhemmin, Covid-19-viirus täyttää uutisotsikot ympäri maailman, osakemarkkinat ovat syöksyneet kriisilukemiin ja Italia on asetettu ulkonaliikkumiskieltoon. Maailman talousfoorumin riskiraportin vaikuttavimpien riksien top 10 -listan viimeinen kohta ”tarttuva tauti” on käynyt toteen.

Ennen Covid-19-viiruksen täyden lamaannusvoiman valkeamista, The Ulkopolitist ja Upseeriliitto tekivät järjestelyjä Uudet uhkat 2020 -seminaaria varten. Järjestelyt oli aloitettu kesällä ja kyseessä oli uusi tapahtuma, jonka tavoite oli tuoda ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ja tekijät yhteen tarkastelemaan Suomen ja maailman tilaa vuosikymmenten taitekohdassa. Alkuvuodesta lähtien järjestelykoneisto oli kiihdyttänyt tahtiaan viikko viikolta. Seminaari oli tarkoitus järjestää 13. maaliskuuta, talvisodan päättymisen 80-vuotismuistopäivänä.

Torstaina 12. maaliskuuta, päivää ennen seminaaria, Suomen hallitus järjesti tiedotustilaisuuden, jossa määriteltiin Suomen toimia COVID-19-viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Hallitus vaati kaikki yli 500 henkilön tapahtumat peruttaviksi ja kehotti harkitsemaan vakavasti myös pienempien tapahtumien perumista. Kuntosalit alkoivat sulkea oviaan ja kouluissa valmistauduttiin etäopetukseen. Talvisodan muistotapahtumat peruttiin.

The Ulkopolitist ja Upseeriliitto järjestivät hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen pikapalaverin, jossa todettiin, että Uudet uhkat 2020 -seminaari oli kohdannut uuden uhkan, jota ei voinut jättää huomiotta. Yleisötapahtuma oli peruttava, mutta sisällöstä ei  tarvinnut tinkiä. Yli 100 hengen yleisötapahtuma muutettiin live-tapahtumaksi ja Katajanokan Kasinon Kenraalisali live-studioksi.

Seminaarin tavoite oli alusta saakka mahdollistaa tiedon ja osaamisen jakaminen yli siilojen.Tahdoimme edistää entistä tarkkanäköisempää päätöksentekoa ja analyysiä. Covid-19-viruksen osoittama uusi uhka on esimerkki siitä, että tätä tietoa ja yhteistyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Kaikki päivän paneelit ovat nyt saatavilla alla. Uudet uhkat 2020 luotsasi tiensä uuden uhkan ohi ja jatkaa näin taivalta Suomen suurimmaksi ja kauneimmaksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan (live-stream-)seminaariksi katselu kerrallaan.

Parempaa keskustelua ja syväluotaavia analyysejä toivottaen,
The Ulkopolitist ja Upseeriliitto

Avauspuheenvuorot

Anna Tervahartiala
Päätoimittaja
The Ulkopolitist

Ville Viita
Puheenjohtaja
Upseeriliitto

Eero Tuorila
Puheenjohtaja
The Ulkopolitist ry

Ilkka Kanerva
Kansanedustaja
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja

Paneeli I: Suomi ja maailma tiedustelujohdon silmin

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari
Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Pekka Toveri
Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, majuri Antti Paronen

Paneeli II: Moninapaisen maailman paluu

Europarlamentaarikko Heidi Hautala
Toimittaja Saska Saarikoski
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Jaakko Jäntti
The Ulkopolitistin Lähi-itä-toimituksen kirjoittaja Mariette Hägglund

Paneeli III: Äärioikeisto ja islamistinen terrorismi – Mitä ne oppivat toisiltaan?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko
Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen
The Ulkopolitistin Lähi-itä-toimituksen toimituspäällikkö Sanna Raita-aho

Puheenvuoro

Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa

Paneeli IV: Uudet uhkat 2020 – Sota ja rauha uudella vuosikymmenellä


Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak
Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola
Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston neuvotteleva virkamies Karoliina Honkanen
The Ulkopolitistin päätoimittaja Anna Tervahartiala


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *