(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Latinalaisen Amerikan haasteet vuosikymmenen taitteessa

Kirjoittajan henkilökuva
Annastina Haapasaari | 08.02.2020

Millaiset haasteet yhdistävät ja toisaalta erottavat toisistaan Latinalaisen Amerikan valtioita? Uusimmassa podcast-jaksossa käydään läpi Latinalaisen Amerikan päättynyttä 2010-lukua sekä arvioidaan, millaisessa tilassa alueen maat siirtyvät uudelle vuosikymmenelle. 

Talouden stagnaatio, eriarvoisuus ja rikollisuus leimaavat perinteistä median välittämää kuvaa Latinalaisen Amerikan tilasta. 70- ja 80-luvuilla monet maat olivat yhä diktatuureja, ja jälki politiikassa ja taloudessa näkyy yhä.

Poukkoilevuus on Latinalaisen Amerikan nuorille demokratioille tyypillistä. Uudet hallitukset kääntävät päälaelleen edellisten tekemät aloitteet. Katkoksellisuus näkyy paitsi maiden sisäpolitiikassa, myös ulkopolitiikassa ja valtioiden keskinäisissä suhteissa.

Termillä primavera latina americana ryhdyttiin kutsumaan vuosikymmenen lopun mielenosoitusten aaltoa. Väkivaltaisten protestien voidaan toisaalta nähdä heijastavan orastavaa kansalaisaktiivisuutta, joka on tervetullutta myös Latinalaisen Amerikan valtiolle.

Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä vastassa on muutospainetta paitsi perinteisten kysymysten, myös kasvavissa määrin esimerkiksi ympäristöasioiden sekä seksuaalisen tasa-arvon äärellä.

 

Vieraina studiossa:

Mari Fabritius on poliittisen historian oppiaineesta valmistunut valtiotieteiden maisteri. Hän on erikoistunut Latinalaisen Amerikan tutkimukseen ja erityisesti Meksikon poliittiseen lähihistoriaan. Työkseen hän edistää parempaa viestintää ja vuorovaikutusta Helsingin kaupungilla. Mari on erityisen kiinnostunut demokratisoitumiseen, siirtolaisuuteen, vallankäyttöön ja muistin politiikkaan liittyvistä ilmiöistä.

Ella Virtanen on poliittisen historian maisteri Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta sekä kansainnvälisten suhteiden maisteri argentiinalaisesta Universidad de Belgranosta. Häntä kiinnostavat erilaiset ihmisoikeus- ja tasa-arvoteemat sekä Latinalainen Amerikka, missä hän on asunut on-offisti vuodesta 2014. Ella on työskennellyt muun muassa Suomen Pakolaisavulla, Suomen suurlähetystöissä Santiago de Chilessä ja Buenos Airesissa sekä talousrikollisuuden tutkijana Nordealla.

Äänitys: 20.1.2020
Juontaja: Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki
Editointi: Petri Vanhanen
Jingle: Anni Mattila
Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

The Ulkopolitist podcastia on tuotettu vuodesta 2018 ja se on saavuttanut jo yli 100 000 kuuntelua. Suuri kiitos kaikille kuuntelijoille, vieraille ja The Ulkopolitistin tukijoille!


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *