(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Europolitist podcast – EU:n paikka maailmassa

Annastina Haapasaari | 19.12.2019

Europolitist-podcastin päättävässä jaksossa käännetään katse tulevaisuuteen ja tarkastellaan globaaleja haasteita, joiden edessä Unioni on uudella vuosikymmenellä.

Onko Euroopan Unioni tippumassa sivurooliin maailmanpolitiikassa, jossa keskustelua hallitsevat muutamat äänekkäät suurvallat? Jonkin aikaa kauppapolitiikka ja kulttuuristen vuorovaikutussuhteiden merkitys korostuivat globaalisti. Nyt perinteinen geopolitiikka ja sotilaspoliittinen vallankäyttö ovat nostaneet päätään, ja puhutaan demokratian kriisistä. Toisaalta globaaleiden haasteiden edessä kaivataan yhteistyötä kipeämmin kuin koskaan.

Euroopan Unioni on perinteisesti mielletty vakaana arvojohtajana ja monenkeskisen, sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen kannattajana. Kenen äänellä Euroopan Unioni puhuu ulkopolitiikassaan? Mitkä arvot näkyvät, kun EU kohtaa globaaleja haasteita? Kuinka EU pitää kiinni vahvuuksistaan, ja mistä löytyy toivoa parempaan huomiseen?

Näitä ja muita Unionin tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä studiossa tarkastelevat:

Ville Niinistö on europarlamentaarikko, joka on aikaisemmin vaikuttanut Vihreiden poliitikkona muun muassa ympäristöministerinä sekä puolueensa puheenjohtajana.

Maria Kauko on ulkoministeriön Yhdysvaltojen kaupallistaloudellisista asioista vastaava virkamies sekä Ulkopolitist-verkkolehden kirjoittaja.

Europolitist-podcastista:

Europolitist on toteutettu yhteistyönä The Ulkopolitistin ja Euroopan parlamentin Suomen-toimiston kanssa. Jaksojen aiheina ovat Euroopan unionin syksyn 2019 polttavimmat kysymykset. Niitä ovat muun muassa brexit, ilmastonmuutos, maahanmuutto ja EU:n rooli suurvaltojen puristuksissa.

Kahdeksanosaisessa ohjelmassa vierailee yhteiskunnallisia vaikuttajia, asiantuntijoita, kansalaisia sekä europarlamentaarikkoja. Jaksoja toimittavat Tuomas Lähteenmäki, Annastina Haapasaari ja Anna Saraste. Taustatoimittajina ja leikkauspöydällä työskentelevät Tapio Pellinen, Veera Pennanen sekä Petri Vanhanen. 

Äänitys: 29.11.2019

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Petri Vanhanen

Jingle: Petri Vanhanen


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *