(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Jihadismi on nuoren miehen peli

Veera Honkanen | 04.04.2019

Podcast-jakson kuva. Kuvassa Veera Honkanen ja Juha Saarinen.

Suomalaisesta jihadismia koskevasta keskustelusta ovat puuttuneet faktat, sanoo tutkija Juha Saarinen. Mutta mitä jihadismi on?

The Ulkopolitistin podcast pureutuu jihadismiin: mitä se on, miten se on heijastunut Suomeen, miksi konfliktialueille on lähdetty ja miltä tulevat vuodet näyttävät jihadistisen liikehdinnän suhteen?

Kyseessä on monisyinen ja moniulotteinen ilmiö, johon ei ole helppoja vastauksia. Yksi sitkeistä yksinkertaistuksista koskee internetin roolia radikalisoitumiesssa.

”Netti ei ole mikään maaginen ulottuvuus, minne mennään radikalisoitumaan. Ei ole radikalisaatio-keijua, joka heilauttaa taikasauvaa, kun katsot kalifaattivideon, että hilirimpsis, sinä lähdet nyt kalifaattiin”, jihadismia tutkiva Juha Saarinen sanoo.

Saarinen on kirjoittanut yhdessä tutkija Leena Malkin kanssa sisäministeriön tilaaman raportin Jihadistinen liikehdintä Suomessa.

”Netti ei ole mikään maaginen ulottuvuus, minne mennään radikalisoitumaan.” Klikkaa twiitataksesi!

”Ongelma on, että valtaosa julkisuudessa olevasta tiedosta tulee suojelupoliisilta, joka antaa julki vain tiettyjä asioita. Suomessa on 370 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä, mutta mikä heidän sukupuolijakaumansa on? Mikä heidän ikäjakaumansa on? Oletettavasti heistä suurin osa on nuoria miehiä, koska jihadismi on nuoren miehen peli”, Saarinen sanoo.

Raportti on hänen mukaansa tarpeellinen ensiaskel jihadistisen liikehdinnän tutkimukselle Suomessa. Esimerkiksi virkamiehiltä on puuttunut referenssidokumentti, jossa kerrotaan, mistä ilmiössä on kyse, miten se heijastuu Suomeen ja millaisia viimeaikaiset kehityskulut ovat olleet.

”En usko, että siellä on naiiveja hömelöitä, jotka eivät 2016 tiedostaneet, että tämä Isis ei ole kovin kiva ryhmä.” Klikkaa twiitataksesi!

Podcastissa keskustellaan myös siitä, voiko palaajista olla strategista hyötyä.

”Henkilöistä, jotka vielä ovat alueella, valtaosa on konkreettisia turvallisuusuhkia. En usko, että siellä on naiiveja hömelöitä, jotka eivät 2016 tiedostaneet, että tämä Isis ei ole kovin kiva ryhmä. En myöskään usko, että siellä on tuhansia kokkeja ja autokuskeja”, Saarinen sanoo.

Studiossa The Ulkopolitistin Juha Saarinen, jihadistiseen liikehdintään erikoistunut väitöskirjatutkija. Saarisen väitöskirja käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana.

Äänitetty: 27.2.

Juontaja: Veera Honkanen

Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *