(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Brasilian Bolsonaro tarttui kansan turhautumiseen

Veera Honkanen | 16.03.2019

Bolsanaro-podcastjakson kuva. Kuvassa Veera Honkanen ja Mirka Wendt

Brasiliassa politiikka on lukuisten puolueiden soppa. Viime syksynä presidentinvaaleissa koettiin yllätys, kun voittajaksi nousi Jair Bolsonaro. Bolsonaro on tullut tunnetuksi muun muassa naisia halventavista lausunnoistaan.

Mistä Bolsonaro oikein tuli ja kuka hän on?

”On huvittavaa, miten hän onnistui kampanjassa esittämään itsensä uutena ja erilaisena, korruptoituneen poliittisen eliitin ulkopuolelta tulleena ehdokkaana. Tosiasiassa Bolsonaro on ollut lähes 30 vuotta kongressissa”, The Ulkopolitistin Brasilia-asiantuntija Mirka Wendt sanoo.

Bolsonaro onnistui tarttumaan korruptoituneisiin poliitikkoihin kyllästyneen kansan tuntoihin sekä työväenpuolue PT:hen kohdistuneeseen vastustukseen.

”Moni sanoi, että mikä tahansa muu kuin PT, vaikka Bolsonaro. Vaikka häntä ei tuettu, niin hän oli parempi vaihtoehto.”

Moni sanoi, että mikä tahansa muu kuin PT, vaikka Bolsonaro. Klikkaa twiitataksesi!

Bolsonaro lupasi vaalikampanjassaan muun muassa höllentää alkuperäiskansojen maaoikeuksiin liittyvää sääntelyä, mikä edistäisi kaivostoimintaa ja metsähakkuita, sekä nostaa talouden jälleen nousuun.

Podcastissa pohditaankin sitä, mitä hänen nelivuotiskaudeltaan on odotettavissa. Mitä yhteistä on Bolsonarolla ja Yhdysvaltain Donald Trumpilla?

Studiossa on vieraana The Ulkopolitistin Brasilia-asiantuntija Mirka Wendt, joka on Helsingin yliopistosta valmistunut VTM pääaineena maailmanpolitiikka. Opinnoissaan hän erikoistui kehitysmaatutkimukseen sekä rauhan- ja konfliktintutkimukseen. Työkokemusta hänellä on mm. Suomen edustustoista New Yorkissa ja Brasiliassa, UNDP:ltä Rio de Janeirossa.

Äänitys: 11.3.2019

Juontaja: Veera Honkanen

Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta!


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *