(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Tampere film festival – lyhytelokuvia pakolaisuudesta

Tuomas Lähteenmäki | 11.03.2019

Podcast-jakson kuva. Kuvassa Tuomas Lähteenmäki ja Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija Marja Tiilikainen.

The Ulkopolitist suuntasi Tampereen elokuvajuhlille katsomaan pakolaisuuteen liittyvän lyhytelokuvakokonaisuuden. Miltä pakolaisten asema näyttää tämän päivän Euroopassa?

Kuluvan kauden aikana The Ulkopolitist podcast tutustuu yhteiskunnallisiin kulttuuritapahtumiin, joita analysoidaan ulkopoliittisen linssin läpi.

Kauden toisessa kulttuurijaksossa tutustuimme Tampereen elokuvajuhlilla näytettyyn People on the Road -lyhytelokuvasarjaan ja hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja lisätä ymmärrystä migraation yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Hankkeen tiimoilta katsottiin kaksi lyhytelokuvaa ja haastateltiin Siirtolaisuusinstituutin vastaavaa tutkijaa Marja Tiilikaista elokuvien herättämistä ajatuksista sekä pakolaispolitiikan ajankohtaisista teemoista.

Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin 49. kertaa 6.–10. maaliskuuta 2019. Elokuvajuhlat on yksi maailman johtavia lyhytelokuvafestivaaleja, jonka näytökset ja tapahtuma houkuttelevat yli 30 000 kävijää ja satoja ulkomaalaisia vieraita vuosittain.

Lyhytelokuvat:

Our life as refugee children in Europe (2018) on rohkea, omakohtainen tarina, jonka kertojina toimivat eri puolilta maailmaa Kreikkaan ja Ruotsiin tulleet lapset ja nuoret.

Facing Mecca (2017) on tragikoominen fiktio kahdesta aikuisesta miehestä, jotka löytävät yhteisen sävelen kuoleman kohdatessa.

Muita People on the Road -kokonaisuuteen sisältyneitä lyhytelokuvia olivat mm. Doktor Co, joka kertoo amsterdamilaisesta lääkäristä, joka auttaa paperittomia.

Vieraana:

Marja Tiilikainen työskentelee vastaavana tutkijana Siirtolaisuusinstituutissa. Hän on tutkinut erityisesti maahanmuuttajaperheiden arkeen, uskonnollisuuteen ja ylirajaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Hän johtaa parhaillaan Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Perheen erossaolo, maahanmuuttostatus ja arjen turvallisuus: Haavoittuvien maahanmuuttajien kokemuksia ja strategioita” (2018-2021).

Äänitys: 9.3.2019

Juontajat: Tuomas Lähteenmäki

Edit: Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

The Ulkopolitistin kaikki podcastit löytyvät myös Spotifyista!

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *