(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

EU-viikko, osa 3: Amerikkalaisen populistivaikuttajan maailmanvalloitus vastatuulessa

Tuure-Eerik Niemi | 28.02.2019
Steve Bannon

Steve Bannon. Kuva: Jakob Reinmann, julkaistu Flickr-kuvapalvelussa CC-BY 1.0 -lisenssillä.

Poliittiseen paitsioon asetettu Steve Bannon on kovalla työllä yrittänyt rakentaa ylikansallista äärioikeistolaista liikettä, jonka tarkoituksena on haastaa Euroopan valtaapitävät. Bannonin kampanja ei kuitenkaan ole ottanut tuulta alleen. Euroopan unioni on pyrkinyt kehittämään keinoja estää informaatiovaikuttaminen eurovaaleissa.

Yksi syy Donald Trumpin vuoden 2016 vaalivoittoon oli eittämättä hänen yksinkertaistettu ja osittain ristiriitainen sanomansa globalisaation Yhdysvalloille tuomista haitoista. Pennsylvanian yliopiston politiikan tutkimuksen professorin Diana C. Mutzin tutkimuksen mukaan äänestyspäätöksiin vaikutti se, että Trumpin onnistui vedota pääsääntöisesti valkoihoisiin, kristittyihin miehiin, jotka olivat huolestuneita niin Yhdysvaltojen heikkenevästä asemasta kansainvälisessä politiikassa kuin omasta asemastaan muuttuvassa maassa. Vaikka amerikkalaisten enemmistö on vakuuttunut kansainvälisen yhteistyön saavutuksista, Trumpin mukaan Yhdysvaltojen toisen maailmansodan jälkeinen pyrkimys luoda monenväliselle yhteistyölle rakentuvaa maailmanjärjestystä on altistanut maan ulkomaalaisen vaikutusvallan alle.

Trumpin vaalimenestystä pidettiin populistien riemuvoittona Atlantin molemmin puolin. Trump taustavaikuttajineen loi menestykkäästi mielikuvia epärehellisestä ja turmeltuneesta eliitistä. Republikaanien vaalikampanja perustui väitteeseen siitä, että liike-elämässä ansioitunut Trump pystyisi edustamaan kunniallista ja oikeamielistä kansaa. Georgian yliopiston politiikan professori, populismin tutkija Cas Mudde onkin määritellyt populismin vastakkainasettelun ideologiaksi. Ongelmalliseksi populismi muuttuu varsinkin silloin, kun populististen liikkeiden johtajat käyttävät toiseuttavaa retoriikkaa ja jopa vihapuhetta vastakkainasettelun tehokeinoina. “Kansasta” muodostuu populistien kuvitelmissa yhtenäinen, rehti ja rehellinen yksikkö, jonka kustannuksella siihen “kuulumattomat” kansanosat pyrkivät menestymään.

Populistien työkalupakkiin kuuluvat yhteiskunnan sisäisten jännitteiden korostaminen ja kansakunnan ulkoisten uhkien suurentelu. Klikkaa twiitataksesi!

Viime vuosina niin amerikkalaiset kuin eurooppalaiset populistit ovat raivanneet itselleen tilaa julkisessa keskustelussa mitä äärimmäisin keinoin. Trumpin vaalivoiton ja politiikan takana on ryhmä päätöksentekoon ja poliittiseen vaikuttamiseen erikoistuneita ammattipopulisteja. Populistien työkalupakkiin kuuluvat yhteiskunnan sisäisten jännitteiden korostaminen ja hyväksikäyttäminen, kansakunnan ulkoisten uhkien suurenteleminen, median uskottavuuden heikentäminen, poliittisten vastustajien häpäiseminen ja asiantuntijoiden pilkkaaminen.

Yksi Trumpin voiton takapiruista oli populismin mestari Steve Bannon, jonka matka Yhdysvaltojen vallan huipulle – ja sieltä poliittiseen paitsioon – hakee vertaistaan. Valkoisessa talossa asemansa menettänyt Bannon on kiertänyt työkalupakkinsa kanssa ympäri Eurooppaa, tarkoituksenaan tukea äärioikeiston menestystä tämän kevään eurovaaleissa. Tulokset ovat kuitenkin toistaiseksi olleet laihoja.

Rikos ja rangaistus

Jo vuonna 2015 Bannonia nimitettiin “Yhdysvaltojen vaarallisimmaksi poliittiseksi toimijaksi”. Bannonin valta perustuu laajoihin verkostoihin ja kykyyn käsitellä mediaa. Hänellä on tutkinnot Georgetownin ja Harvardin huippuyliopistoista, ja ennen poliittista heräämistään hän ansaitsi omaisuuden pankkiirina Goldman Sachsilla.

Bannon oli ansioitunut äärioikeistolaisen Breitbart News -uutissivuston johtohahmona jo vuodesta 2012 alkaen. Hänen erityisosaaminensa sivustolla liittyi häikäilemättömään tarinankerrontaan: Bannon osaa jäljentää menestysromaanien juonirakenteita. Hän on onnistunut lietsomaan protestimielialaa rakentamalla politiikasta taistelutantereen, jossa sankarit peittoavat pahikset ja petturit. Salaliittoteorioihin uskovan, vaikutusvaltaisen ja vauraan Mercerin perheen tuella Bannon onnistui kasvattamaan Breitbart-uutissivuston painoarvoa.

Uutissivusto muodostui merkittäväksi alustaksi Trumpin vaalikampanjalle, jonka pääarkkitehdiksi Bannon myöhemmin nimitettiin. Sivusto järjestelmällisesti kehitti ja rakensi väitteitä muun muassa Obaman ulkomaalaisesta syntyperästä. Bannon, Mercerin perheen rahoituksella, perusti myös Cambridge Analytica -yhtiön kehittämään informaatiovaikuttamisen keinoja, joilla äärioikeistolainen asenneilmasto juurrutettaisiin amerikkalaisen politiikan ytimeen.

Trumpin kampanja joutui myöhemmin suuren skandaalin kohteeksi, kun kävi ilmi, että siihen oli sisältynyt laitonta kohdistettua vaaliviestintää erityisesti Facebookissa eri profilointimenetelmien avulla. Columbian yliopiston tutkimus presidentinvaaleja edeltäneestä puolestatoista vuodesta on paljastanut, että Bannon onnistui Breitbartin kautta vaikuttamaan järjestelmällisesti niin Trumpiin kuin hänen haastajaansa, Hillary Clintoniin, liittyvään uutisointiin. Kun Trump astui virkaansa tammikuussa 2017, Bannon nousi presidentin strategiapäälliköksi ja korkeaksi neuvonantajaksi. Jo kuukautta aikaisemmin Time-lehti oli julkaissut Bannonin kuvan kannessaan otsikolla “suuri manipuloija”, ja lehti piti häntä tuolloin jopa maailman toiseksi vaikutusvaltaisimpana ihmisenä.

Bannonin ura Valkoisessa talossa koki äkkipysähdyksen elokuussa 2017, kun Trump oli saanut tarpeeksi neuvonantajastaan. Presidentti epäili Bannonin vuotaneen hallinnon asiakirjoja eri tiedotusvälineille. Bannon oli myös ottanut itselleen liian äänekkäästi kunniaa Trumpin hallinnon saavutuksista. Lisäksi Trumpin piti ottaa poliittista hajurakoa Bannonin edustamaan äärioikeistoon Virginian Charlottesvillessä tapahtuneen uusnatsien ja vastamielenosoittajien kohtaamisen jälkeen. Trump ja Bannon ovat ajautuneet avoimeen sanasotaan Bannonin erottamisen jälkeen. Bannon on nimitellyt presidentin tytärtä Ivanka Trumpia tyhmäksi kuin tiiliskivi ja arvostellut monia presidentin päätöksiä.

Kaikki tiet vievät Brysseliin

Kun Bannon joutui pannaan Washingtonissa, hän päätti jatkaa ristiretkeään valtaapitäviä – demokraatteja ja “golfkerhorepublikaaneja” – vastaan muualla Yhdysvalloissa. Vuoden 2018 välivaalien kynnyksellä Bannon tuki tuomari Roy Mooren kampanjaa Alabaman senaattoriksi. Perinteisesti republikaanienemmistöinen Alabama äänesti kuitenkin senaattoriksi demokraatti Doug Jonesin. Äärioikeistolaista Moorea kohtaan esitettiin myös syytteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, ja hänen tappionsa tulkittiin lopun alkuna Bannonin jo myyttiseksi kasvaneelle maineelle.

Kolhuja kokenut Bannon on sittemmin suunnannut katseensa vanhalle mantereelle. Hänen eurooppalainen pääkumppaninsa on belgialainen Mischaël Modrikamen, joka johtaa pienen pientä Parti Populaire -puoluetta. Puolue julistaa Brexitin ja Trumpin näyttävän oikeaa tietä Euroopalle, ja sillä on yksi edustaja Vallonian alueparlamentissa. Modrikamen on kotimaassaan melko tuntematon yrityslakimies, ja hän on noussut julkisuuteen lähinnä EU-vaalirahoituksen väärinkäytössyytteiden yhteydessä.

Vastoin Bannonin ja kumppaneiden kansallismielisiä odotuksia Brexit on myös yhdistänyt eurooppalaisten rivejä. Klikkaa twiitataksesi!

Ylikansallisia populistisia tavoitteita edistääkseen Modrikamen perusti Movement-nimeä kantavan “liikkeen” jo tammikuussa 2017. Syksyllä 2018 Bannon julkisti suunnitelmansa, joiden avulla  Movementista kehitettäisiin oikeistolainen ajatushautomo. Movementin tulisi harjoittaa tietojen keräämistä ja neuvoa poliittisessa viestinnässä. Euroopan oikeistopopulistien pitäisi Bannonin mielestä oppia käyttämään samoja data-analyysin ja profiloinnin menetelmiä, jotka mahdollistivat Trumpin voiton Atlantin toisella puolella. Bannonin Euroopan-kiertueita on seurattu huolella. Arvostettu ECFR-ajatushautomo on arvioinut, että tulevissa eurovaaleissa jopa kolmasosa Euroopan parlamentin paikoista voisi päätyä niin sanotuille antieurooppalaisille.

Suuresta mediahuomiosta huolimatta Bannonin ja Modrikamenin työ ei kuitenkaan näytä tuottaneen tulosta. Vaikka Italian sisäministeri Matteo Salvini on julkisesti vakuuttanut tukevansa Movementia, muut populistiset johtajat ovat empineet. Ranskan Marine Le Pen on jopa julistanut, ettei Bannonilla ole osaa tai arpaa Euroopan politiikkaan. Myös saksalaiset ja itävaltalaiset populistiset puolueet ovat kieltäytyneet kumppanuudesta Bannonin kanssa.

Myös Brexitistä on tullut painolasti Bannonille. Cambridge Analytica -yhtiötä on syytetty informaatiovaikuttamisen keinojen testaamisesta Brexit-kampanjan aikana niin, että ne olisivat vaikuttaneet äänestyksen tulokseen. Bannonilla on myös ollut näppinsä pelissä Brexit-kampanjan rahoituksessa, vaikka Ison-Britannian lainsäädäntö kieltää ulkomaisen vaalirahoituksen. Bannonin edustamat poliittisen vaikuttamisen tekniikat koetaan vilpillisiksi enenevissä määrin. Vastoin Bannonin ja kumppaneiden kansallismielisiä odotuksia Brexit on myös yhdistänyt eurooppalaisten rivejä. Viimeksi kansalaisten tyytyväisyys Euroopan unioniin oli yhtä suurta 35 vuotta sitten.

Unioni iskee takaisin

Informaatiovaikuttamisen seuraukset vaalien tuloksille ovat nousseet keskustelun aiheeksi ympäri Eurooppaa Brexit-äänestyksen ja Cambridge Analytica-skandaalin myötä. Viime syksyn eurobarometrissa 83 % eurooppalaisista äänestäjistä oli huolissaan valeuutisten vaikutuksesta demokratiaan ja 59 % ilmaisi pelkonsa ulkomaalaisten toimijoiden vaikuttamisyrityksistä eurovaaleja ajatellen.

Euroopan komissio on kehittänyt äänestäjien tavoitteellisen harhaanjohtamisen estämiseksi käytäntöjä, joiden noudattamiseen muun muassa Facebook ja Google ovat sitoutuneet. Yhteisöpalveluiden tulee jatkossa viestiä käyttäjilleen, kuka on rahoittanut palvelussa esitettävää mainontaa ja mitä tapoja on käytetty sisällön kohdentamiseen. Informaatiovaikuttamisen estämiseksi on myös laadittu toimenpideohjelma, jonka tarkoituksena on tukea EU-jäsenmaiden valmiuksia estää vaaleihin sekaantuminen. EU:n ulkosuhdehallinnon yhteyteen on myös perustettu erityinen hybridiuhkia käsittelevä yksikkö.

Vaikka Venäjän levittämiä valeuutisia ja informaatiovaikuttamista pidetään suurimpana uhkana Euroopan ja sen lähialueiden vaalien vapaudelle ja oikeudenmukaisuudelle, uudet toimenpideohjelmat ja säännöt mainitsevat Cambridge Analytica -yhtiön kehittämät menetelmät nimeltä. Rahan riittäminen on kuitenkin ikuisuusongelma: informaatiovaikuttamisen estämiseen on budjetoitu EU-tasolla vain 5 miljoonaa euroa. Nyt alasajetun Cambridge Analytican liikevaihto oli huippuvuonna 2016 yhteensä 25 miljoonaa dollaria.

Rahan riittäminen on kuitenkin ikuisuusongelma: informaatiovaikuttamisen estämiseen on budjetoitu EU-tasolla vain 5 miljoonaa euroa. Klikkaa twiitataksesi!

Bannonin yritys aloittaa maailmanvalloitus Euroopasta on tuottanut pääsääntöisesti heikkoja tuloksia. Movementin tarkoituksena oli aloittaa vaalivuosi 2019 suurella huippukokouksella Brysselissä, mutta toistaiseksi kokousjärjestelyjä ei ole kuulunut.

Viime aikoina myös Modrikamen on osittain vetäytynyt kunnianhimoisista suunnitelmistaan. Tarkoituksena ei ollutkaan luoda koko maanosan kattavaa liikettä seuraavia europarlamenttivaaleja varten, vaan oikeistotoimijoiden seura. Movementin pääkonttorikin on toistaiseksi pysynyt Modrikamenin kotona Brysselin esikaupunkialueella. Monet populistiset toimijat varmasti kokevat kevään eurovaalit mahdollisuutena päästä valtaan keinolla millä hyvänsä. Koska tietoisuus Euroopan ulkopuolelta tulevien ammattipopulistien kehittämistä informaatiovaikuttamisen keinoista on kasvanut EU:n alueella, voi yhteys Bannoniin kuitenkin olla isku omaan nilkkaan.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *