(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Brexit ja eurovaalit edessä, vallassa pian uusi komissio – mitä Euroopassa tapahtuu? Vieraana Alex Stubb

Tuomas Lähteenmäki | 16.02.2019

Euroopan unionin tilaa ja asemaa kansainvälisen politiikan näyttämöllä perkaa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb.

Tulevat kuukaudet määrittelevät jälleen Euroopan unionin tulevaisuuden suuntaa. Umpikujassa olevat brexit-neuvottelut, lähenevät eurovaalit ja tulevan komission kokoonpanon spekulaatio saivat The Ulkopolitistin jalkautumaan Euroopan investointipankkiin haastattelemaan pitkän linjan EU-asioiden ammattilaista, varapääjohtaja Alexander Stubbia.

Pitäisikö EU:n osoittaa vahvempaa johtajuutta ja täyttää kansainvälisessä politiikassa syntyneet arvotyhjiöt? Klikkaa twiitataksesi!

Jaksossa syvennytään brexitin ja tulevan komission haasteiden ohella EU:n ulkopoliittiseen rooliin ja kykyyn vaikuttaa kansainvälisen politiikan pelikentillä. Maailman muuttuessa, onko EU:n tarina ja visio tulevaisuudesta edelleen ajankohtainen?

Vieraat:

Alexander Stubb on Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtaja. Stubb on toiminut aiemmin Suomen pää-, valtiovarain-, ulko- sekä ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä. Hänen taustansa on akatemiassa ja valtionhallinnossa, painoalueena EU-asiat.

Hän toimi Europarlamentaarikkona vuosina 2004-2008, ministerinä hallituksessa vuosina 2008-2016, kansanedustajana vuosina 2011-2017 ja Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 2014-2016. Stubb väitteli filosofian tohtoriksi (PhD) kansainvälisestä politiikasta London School of Economicsissa vuonna 1999.

Henri Vanhanen on valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta. Hän työskentelee eduskunnassa kansanedustajan avustajana. Henriä kiinnostavat Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä Euroopan ja Yhdysvaltain turvallisuuskysymykset. Työkokemusta hänellä on ulkoministeriöstä, Euroopan parlamentista sekä Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministeriön tehtävistä.

Äänitys: 1.2.2019

Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen

Edit: Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

The Ulkopolitistin kaikki podcastit löytyvät myös Spotifyista!