(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Äärioikeistolainen Jair Bolsonaro ohjaa kahtiajakautunutta Brasiliaa kohti tuntematonta

Mirka Wendt | 31.10.2018

Oikeistolainen Jair Bolsonaro valittiin sunnuntaina Brasilian seuraavaksi presidentiksi selvin lukemin.  Viimeistään Bolsonaron valinnan myötä Brasilia on liittynyt tiiviisti osaksi Latinalaisen Amerikan kasvavaa oikeistohallitusten joukkoa. Vasemmiston ehdokkaan Fernando Haddadin kohtaloksi koitui työväenpuolueen (PT) pitkän valtakauden taakka sekä yksi maailman suurimmista korruptioskandaaleista. Kyllästynyt kansa kaipasi muutosta ja valitsi toisen tien. Mikä teki näistä vaaleista poikkeukselliset, ja miten käy Bolsonaron radikaalien ehdotusten seuraavan neljän vuoden aikana?

Sunnuntaina käydyissä presidentinvaaleissa Bolsonaro pysyi ennakkosuosikin asemassa  ja kahmi itselleen 55 % äänistä. Kiihkeästi kampanjoineen Bolsonaron seuraavana haasteena on lunastaa radikaalit lupauksensa, sillä hänelle äänensä antaneet brasilialaiset toivovat ennen kaikkea muutosta. Jo vaalikamppailun aikana puhalsivat uudet tuulet: ensimmäisen kerran sitten sotilasdiktatuurin väkivalta teki paluun brasilialaiseen vaalikampanjointiin. Sitä lietsottiin muun muassa poikkeuksellisen aggressiivisella valeuutisoinnilla.

1. Väkivalta palasi Brasilian vaaleihin

Lokakuun alussa käydyn ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen vaaleihin liittyvä väkivalta lisääntyi merkittävästi. Vastaavanlaista ilmiötä ei Brasiliassa ole nähty sotilasdiktatuurin päättymisen jälkeen vuonna 1985. Poliittisesti värittyneet hyökkäykset ja yhteenotot lisääntyivät päivä päivältä ratkaisevan toisen kierroksen lähetessä. Ne palauttivat mieleen maaliskuussa kohauttaneen riolaisen paikallispoliitikon Marielle Francon murhan. Muun muassa seksuaalivähemmistöjen ja naisten oikeuksia puolustanut Franco ammuttiin autoonsa. Syksyn aikana naisiin, seksuaalivähemmistöihin ja mustaan väestönosaan kohdistuneesta vihapuheesta on siirrytty väkivallan tekoihin. Osansa tästä vihasta ovat saaneet  myös työväenpuolue PT:n kannattajat sekä vaalien alla puukotuksen kohteeksi joutunut Bolsonaro itse.

Lisääntynyt väkivalta on oire Brasilian viime vuosina syventyneestä taloudellisesta ja poliittisesta kriisistä. Sitä lietsoo kansan kahtiajakautuneisuus sekä turhautuminen niin politiikkaan kuin poliitikkoihin. Avoimesti väkivaltaa ja sotilasdiktatuuria ihannoivan Bolsonaron suosio ei näissä olosuhteissa yllättänyt. Lisäksi Bolsonaro voitti äänestäjiä puolelleen kritisoimalla kauan vallassa pysynyttä työväenpuoluetta. Bolsonaron kannanottojen nähtiin oikeuttavan vihan ja väkivallan.

Keskeistä Bolsonaron voitossa ja valtaan nousussa on se, kantaako tuleva presidentti vastuun väkivallan lietsonnasta. Bolsonaro on itse harhaanjohtavasti yhdistänyt lisääntyneen väkivallan Brasiliassa PT:n valtakauteen ja luvannut tehdä lopun rankaisemattomuuden kulttuurista. Bolsonaron taktiikkana onkin ollut syyttää PT:tä kaikesta, mikä kansalaisia nyky-Brasiliassa huolestuttaa – myös väkivallasta, joka on lisääntynyt vasta PT:n valtakauden jälkeen. Samalla hän ei ole kuitenkaan kantanut vastuuta omien kannattajiensa väkivaltaisista iskuista vaalien alla.  On toivottavaa, että kasvanut väkivalta on vain ohimenevä ilmiö ja Bolsonaron retoriikka muuttuu, eikä hän tule toteuttamaan aikeitaan vastata rikollisuuteen väkivallalla. Kovan käden politiikan toimimattomuus on Latinalaisessa Amerikassa todettu jo useaan otteeseen.

Kovan käden politiikan toimimattomuus on Latinalaisessa Amerikassa todettu jo useaan otteeseen. Klikkaa twiitataksesi!
2. Valeuutiset levisivät WhatsAppissa

Brasilian suosituin pikaviestipalvelu WhatsApp osoittautui tärkeäksi alustaksi vaalikeskusteluille, mutta myös valeuutisten levittämiselle näissä vaaleissa. Vaaleja edeltäneellä viikolla Brasilian yksi suurimmista sanomalehdistä Folha de S.Paulo paljasti etusivullaan useiden yritysjohtajien rahoittaneen PT:n vastaisia valeuutiskampanjoita WhatsAppissa. Uutinen oli merkittävä, sillä palvelua käyttää Brasiliassa arviolta 120 miljoonaa ihmistä.

Suosittuja meemejä ja valeuutisia levittäneet Whatsapp-ryhmät lisääntyivät vaalien alla. Niihin kerättiin puhelinnumeroita vaalikampanjoinnissa ja markkinoinnissa hyödynnetyillä ohjelmistoilla, jotka automaattisesti kaappaavat Facebookista käyttäjätietoja. Vastauksena valeuutisten levittämiseen WhatsApp muun muassa  rajoitti massaviestien käyttäjäkohtaisia lähetysmääriä. Yhtiö lienee itsekin yllättynyt asemastaan valeuutisten levittäjänä, sillä vastaavaa ei ole nähty toistaiseksi missään muualla. Toisaalta sekä yhtiön että Brasilian viranomaisten olisi toivonut osaavan varautua käsistä karanneeseen ilmiöön maassa, jossa WhatsAppin käyttömäärät ovat niinkin merkittävät.

3. Bolsonaron valta ei ole rajaton

Bolsonaron presidenttiydestä on maalattu kauhukuvia pitkin vaalikampanjoinnin. Vaikka ilmapiiri on jo muuttunut tiettyjä vähemmistöjä kohtaan uhkaavammaksi, Brasilian siirtyminen Bolsonaron haikailemaan sotilasdiktatuuriin tuntuu kaukaiselta. Presidentinvaalien ohella Brasiliassa käytiin myös kongressivaalit. Bolsonaron PSL-puolue kasvatti edustajamääräänsä kongressin alahuoneessa huomattavasti jääden kuitenkin toiseksi edelleen suurimpana puolueena jatkavalle PT:lle. Vaikka PT on väistynyt presidentin kabinetista, sillä on edelleen valtaa kongressissa, jossa se laittanee kapuloita rattaisiin Bolsonaron radikaaleimmille ehdotuksille.

PT:llä on edelleen valtaa kongressissa, jossa se laittanee kapuloita rattaisiin Bolsonaron radikaaleimmille ehdotuksille. Klikkaa twiitataksesi!

Bolsonaron on myös kohdattava entistä syvemmin kahtia jakautunut kansa, jota istuva presidentti Michel Temer ei kyennyt tynkäkaudellaan yhdistämään. Vaalit polarisoivat kansaa entisestään, ja tulevien kuukausien aikana selviää, kuinka pettynyt vasemmisto reagoi uuteen tilanteeseen. Bolsonarolla kannattajineen on mahdollisuus pyrkiä maltillisempaan, kansaa yhdistävään keskitien linjaan tai jatkaa samalla, vihaa ja vastakkainasettelua lietsovalla linjallaan. Tästä tuleekin Bolsonaron ensimmäinen todellinen testi, jolloin selviää myös missä määrin hän toteuttaa vaalilupauksensa ja kuinka radikaaleihin ratkaisuihin hän todella on valmis. Jopa maailman äärioikeistolaisimmaksi presidentiksi kutsutun Jair Bolsonaron saavutukset herättänevät mielenkiintoa niin kotimaassa kuin maailmallakin.

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *