(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kanada sallii kannabiksen käytön – mitä kansainvälisiä vaikutuksia laillistamisella on?

Tuulikki Olander | 17.10.2018

kommentti, Tuulikki Olander, kommenttikuva

Kanadassa kannabiksen viihdekäyttö on laillista 17.10. alkaen. Lainsäädännön toimeenpano on jätetty provinsseille ja territorioille, minkä vuoksi saatavuus ja ikärajat vaihtelevat Kanadan sisällä. Pääministeri Justin Trudeau on perustellut laillistamista erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden ja alaikäisten kannabiksen käytön suitsimisella. The Ulkopolitist esittää vastaukset kolmeen kysymykseen laillistamisen kansainvälisistä vaikutuksista.

1. Miten lakimuutos vaikuttaa Kanadan ja Yhdysvaltojen väliseen rajaan?

Huolimatta siitä, että Yhdysvalloissa 31 osavaltiota on laillistanut kannabiksen käytön lääke- tai viihdetarkoituksessa, on se rajavalvonnasta vastaavan liittovaltion lainsäädännössä vielä rikos. Kanadassa on viime kuukausina käyty vilkasta keskustelua siitä, mitä rajan ylittäville kanadalaisille tapahtuu, jos he myöntävät joskus kokeilleensa kannabista, sijoittaneensa siihen tai työskentelevänsä alalla. Kannabiksen kokeilu on jo aiemmin saattanut johtaa elinikäiseen maahantulokieltoon Yhdysvaltoihin. Lakimuutoksen myötä rajavartijoiden pelätään kyselevän entistä useammin huumeiden käytöstä.

Kannabiksen kokeilu on jo aiemmin saattanut johtaa elinikäiseen maahantulokieltoon Yhdysvaltoihin. Klikkaa twiitataksesi!

Vielä lokakuun alussa näytti siltä, että kannabisteollisuuden parissa työskenteleviltä tai siihen sijoittaneilta saatettaisiin myös evätä pääsy Yhdysvaltoihin. Viikkoa ennen kannabiksen laillistamista Yhdysvaltojen tulli- ja rajavalvontaviranomainen ilmoitti maahantulon onnistuvan henkilökohtaisilla matkoilla. Todellisuudessa ei kuitenkaan tiedetä, miten laillistaminen tulee vaikuttamaan kanadalaisten rajanylitykseen. Kanadan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministerin Ralph Goodalen tiedottajan mukaan ministeri on nostanut kysymyksen esiin lähes jokaisessa tapaamisessa Yhdysvaltojen edustajien kanssa. Yhdysvaltojen ei odoteta muuttavan politiikkaansa. On siis mahdollista, että kanadalaisia käännytetään kasvavissa määrin Yhdysvaltojen rajalla.

2. Millaisia vaikutuksia Kanadan laillistamispäätöksellä on laittomaan rajat ylittävään kannabiskauppaan?

Amerikan kaksoismantereella laiton kannabiskauppa on miljardibisnestä.  Vuonna 2017 Kanadan kannabistuotannon arvo oli rahassa mitattuna suurempi kuin paikallisen oluentuotannon arvo. Olutsektori on vahvasti riippuvainen tuonnista, kun taas kannabis on useimmiten kotimaista. Kanadassa yksityiset yrittäjät ovat vuodesta 2014 saaneet luvanvaraisesti kasvattaa lääkekannabista, ja uusi lainsäädäntö sallii vain kanadalaisen kannabiksen viihdekäytön. Myös suurin osa laittomasta kannabiksesta on kasvatettu Kanadassa.

Vuonna 2017 Kanadaan arvioitiin päätyneen noin 300 miljoonan Kanadan dollarin arvosta laitonta ulkomaista kannabista, kun maasta samaan aikaan vietiin laittomasti kannabista noin 1,2 miljardin dollarin edestä. Viime vuosina Kanada on ollut siis useammin laittoman kannabiksen lähtö- kuin kohdemaa. Tilastokeskus arvioi kanadalaisten käyttäneen kannabikseen yhteensä noin 5,7 miljardia Kanadan dollaria vuonna 2017.

Kanadan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministeriön tekemän tutkimuksen perusteella on syytä epäillä, että iso osa internetin pimeässä verkossa myytävästä kannabiksesta on peräisin Kanadasta. Odotettavissa on, että kannabiksen laitonta kauppaa valvotaan entistä innokkaammin, onhan laillistamista perusteltu muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden suitsimisella. Ministeriö teettää parhaillaan tutkimusta laittomasta verkkokaupasta.

Odotettavissa on, että kannabiksen laitonta kauppaa valvotaan entistä innokkaammin. Klikkaa twiitataksesi!
3. Mikä on Kanadan suhde kansainvälisiin huumekauppaa rajoittaviin sopimuksiin laillistamisen myötä?

Kanada on allekirjoittanut kolme YK:n kansainvälistä huumepolitiikkaa koskevaa sopimusta, jotka rajoittavat huumausaineiden laitonta kauppaa ja -käyttöä. Sopimukset  sallivat vain lääkekannabiksen tuotannon ja hallussapidon. Kanadan olisi pitänyt vuosi sitten ilmoittaa eroavansa kansainvälisistä sopimuksista, mutta näin ei tapahtunut. Laillistamispäätöksen jälkeen Kanadan hallitus on pidättäytynyt kommentoimasta asiaa julkisuudessa. Yksi mahdollisuus on, että Kanada seuraa sopimusten suhteen Uruguayn jalanjälkiä. Uruguayssa kannabiksen viihdekäyttö on ollut sallittua vuodesta 2013, vaikka maa on allekirjoittanut samat sopimukset. Uruguay on vedonnut kansainvälisessä keskustelussa erityisesti ihmisoikeus- ja terveyskysymykseen laillistamista puolustaessaan.

Sopimusten noudattamista valvova kansainvälinen YK:n alainen International Narcotics Control Board (INCB) on ilmaissut huolensa Kanadan laillistamispäätöksestä ja todennut käyvänsä keskusteluja maan kanssa. Yksi syy siihen, että Kanada sallii vain kotimaisen kannabiksen myynnin viihdekäyttöön liittyy todennäköisesti juuri kansainvälisiin sopimuksiin. Ne sallivat lääkekannabiksen myynnin. Tällä tavoin Kanadaa pyrkii rajoittamaan laillistamisesta syntyvää kansainvälistä kauppaa.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *