(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Maailmankaupassa tuulee – Risto E. J. Penttilä: ”USA pyrkii omavaraisuuteen”

Veera Honkanen | 28.04.2018

Protektionismi lisääntyy niin Yhdysvalloissa, EU:ssa kuin muuallakin, ja Kiinan taloudellinen nousu on saanut aiemman kansainvälisen tasapainon järkkymään. The Ulkopolitist pureutuu podcastissaan kauppapolitiikan kuumiin kysymyksiin.

Milloin voidaan puhua kauppasodasta, ja mitä se edes tarkoittaa? Onko Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väärässä vai oikeassa painostaessaan Kiinaa? Miksi vapaakaupan aika on ohitse?

Näitä ja muita kauppapoliittisiin siirtoihin liittyviä kysymyksiä pohtivat Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä ja The Ulkopolitistin Lauri Kangasniemi.

Jaksossa on luvassa provosoivia väitteitä, kauppakiistelyn asettamista laajempaan kontekstiin (kyseessä ei ole vain Yhdysvaltain ja Kiinan välinen mittelö!) sekä pohdintaa, mihin suuntaan maailmanpolitiikassa ja -taloudessa ollaan menossa. Autarkia, Adam Smith, Kiina, EU, teknologia ja Thukydideen ansa mainittu.

Studiossa keskustelemassa:

Risto E. J. Penttilä on konsulttiyhtiö Nordic West Officen toimitusjohtaja ja Keskuskauppakamarin entinen toimitusjohtaja. Penttilä on kansainväliseen politiikkaan perehtynyt filosofian tohtori Oxfordin yliopistosta.

Lauri Kangasniemi on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka keskittyy taloudellisiin ulkosuhteisiin ja kauppapolitiikkaan.

Lue myös Laurin ja Ari-Pekka Jämsenin kirjoitus Yhdysvaltain ja Kiinan erimielisyyksistä.

Äänitetty: 10.4.2018

Juontaja: Veera Honkanen

Edit: Veera Honkanen, Anna Saraste, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele muut The Ulkopolitistin podcastit täältä.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *