(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Pandadiplomatia ja Kiinan pehmeän vallankäytön arsenaali

Tuomas Lähteenmäki | 17.03.2018

Soft Power -podcastin kansikuva

Mitä ihmettä pehmeällä vallankäytöllä oikein tarkoitetaan ja mitä ovat ne kulttuuriset piirteet, poliittiset arvot tai ulkopolitiikan käytännöt, joista Kiinan ns. soft power kumpuaa?

Soft Powerin eli pehmeän voiman käsitteen kansainvälisen politiikan keskusteluihin toi amerikkalainen politiikan tutkija Joseph Nye, joka lanseerasi käsitteen alunperin jo vuonna 1990 kirjassaan Bound to Lead: The Changing Nature of American Power. Tunnetuksi käsitteen teki kuitenkin vasta Nyen vuonna 2004 ilmestynyt kirja Soft Power: The Means to Success in World Politics. Sittemmin käsitteen käyttö on vakiintunut tutkijoiden, analyytikkojen ja valtiomiesten parissa.

The Ulkopolitist syventyy aiheeseen ja pohtii mikä erottaa Kiinan pehmeän vallan suoranaisesta propagandasta tai toisaalta julkisuusdiplomatiasta tai maakuvatyöstä, jota myös esim. Suomi tekee vahvuuksiensa ja maan myönteisen tunnettavuuden lisäämiseksi? Vai onko kyse kenties samasta asiasta?

Studiossa vieraana:

Jukka Aukia (VTT) tekee postdoc-tutkimusta Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeskuksella. Hänen väitöskirjansa käsitteli Kiinan pehmeää voimaa ja julkista diplomatiaa. Aukia on valmistunut Aasia-tieteiden maisteriksi Amsterdamin yliopistolta. Hänen viimeisin artikkelinsa julkaistaan Global Media and China -lehdessä, aiheenaan Kiinan läntinen mediakuva.

Maria Kauko on erityisesti Kiinan politiikasta kiinnostunut virkamiestehtäviin työ- ja elinkeinoministeriöön harhautunut Tampereen yliopistosta valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri. Kansainvälisen politiikan opintojen lisäksi Marialla on kiinan kielen ja Aasian tutkimuksen opintoja Helsingin yliopistosta sekä useasta kiinalaisesta yliopistosta. Maria työskenteli aiemmin sinologina Suomen suurlähetystössä Pekingissä. Työkokemusta hänellä on myös Euroopan parlamentista sekä kansalaisjärjestökentältä.

Nauhoitettu: 13.3.2018

Juontaja: Tuomas Lähteenmäki

Edit: Petri Vanhanen ja Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Voit kuunnella The Ulkopolitistin muita podcast-jaksoja täältä.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *