(Huomioithan, että tämä artikkeli on kuusi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Front National ei vaihtane nimeään – ainakaan hetkeen

Ilona Lahdelma | 14.03.2018

Kommenttikuva Ilona Lahdelma

Sunnuntai-iltana kansainvälinen media kiinnitti huomiota siihen, että Marine Le Pen ehdotti Front Nationalin puoluekokouksen päätteeksi nimen vaihtamista Rassemblement Nationaliksi – suomeksi nimi vaihtuisi kansallisesta rintamasta kansalliseksi kokoontumiseksi. Ehdotus nimen vaihtamiseksi oli päätös monipäiväiselle puoluekokoukselle, jonka vieraspuhuja oli Donald Trumpin entinen strategisti Steve Bannon.

Vaikka uutinen levisi tietona siitä, että Front National todellakin vaihtaa nimensä, asia on tätä monimutkaisempi. Tähän on useampi syy. Ensinnäkin nimenmuutos  tulee hyväksyttää puolueen jäsenillä. Tässä prosessissa menee ainakin kuusi viikkoa. Asia ei ole missään nimessä läpihuutojuttu, koska Front National kärsii suuresta sisäisestä eripurasta. Marine Le Penin vastustajat ovat kritisoineet puoluekokousta Neuvostoliiton kommunistisen puolueen puoluekokoukseksi, koska puolueenjohtaja veti agendansa läpi suosimalla lähipiiriään kuuntelematta muita.

Toiseksi Marine Le Penin isällä, puolueen entisellä puheenjohtajalla Jean-Marie Le Penillä on lisäksi edelleen puolueen sisällä vahva kannattajakunta. Jean-Marie Le Pen tuomitsi heti nimen vaihdon ja ilmoitti, että puolueen mahdollisen nimen vaihdon myötä hän ottaisi uudelleen itse Front National -nimen käyttöön. Tämä viittaa siihen, että hän perustaisi uuden puolueen. Puolueen virallinen hajaantuminen on viimeinen asia, jota Marine Le Pen tarvitsee yrittäessään koota hajoilevia puoluerivejä. Isänsä lisäksi Marine Le Peniä haastaa myös hänen veljentyttärensä Marion Marechal-Le Pen, joka aiemmin jätti puolueen, koska hänen edustamansa uskonnollinen, katolinen linja ei sopinut hänen tätinsä maalliseen linjaan ja maailmankuvaan.

Uusi nimi on virallisten lausuntojen mukaan seurausta halusta korostaa yhtenäisyyttä. Käytännössä nimenvaihdos on linjassa puolueen aikaisemmin aloittaneesta politiikasta, jonka tarkoitus oli karkottaa Front National -nimen luoma pelottava mielleyhtymä. Sama ajatus lienee ollut puoluekokouksen toisen hedelmän, kunniapuheenjohtajuuden poistamisen kanssa. Näin ollen kunniapuheenjohtaja isä Le Pen syrjäytettiin lopullisesti itse perustamastaan puolueesta. Marine Le Pen on jo pitkään halunnut uudelleenbrändätä puolueensa isänsä aikaisesta avoimen antisemitistisestä ja rasistisesta puolueesta pehmeämmäksi kansalliseksi liikkeeksi, joka vastustaa maahanmuuttoa kansalliseen suvereniteettiin, turvallisuuteen ja Ranskan maallisiin arvoihin vedoten.

Rassemblement National ei kuitenkaan välttämättä onnistu luomaan tätä pehmeämpää mielikuvaa – nimi oli hieman pidemmässä muodossa käytössä toisen maailmansodan aikaan natsien kanssa yhteistyötä tekevällä järjestöllä, jonka nimi oli Rassemblement National Populaire.

Lisäksi vain pari tuntia ilmoituksesta jo olemassa oleva poliittinen ryhmittymä nimeltä Rassemblement National ilmoitti, että he ovat jo rekisteröineet nimen, eivätkä he ole antamassa nimeään Front Nationalin käyttöön. Liike uhkaa Front Nationalia oikeustoimilla, jos se ottaa nimen käyttöönsä. Rassemblement National kuvaa itseään gaullilaiseksi oikeistoksi, joka ei missään nimessä tue Marine Le Penin politiikkaa.

Front National lienee tarpeeksi vahva organisaatio voittaakseen juridiset esteet – eri asia on, voittaako se uuden nimensä negatiivisen konnotaation. Sitäkin suurempi kysymys on, pystyykö puolue kokoamaan omat rivinsä. Lillen puoluekokous ei saanut puolueen jäsenet löytämään edes keskinäistä yhtenäisyyttä. Onkin hyvin mahdollista, etteivät puolueen jäsenet hyväksy uutta nimeä, sillä puolueen sisällä on monia aktiivisia ja vaikutusvaltaisia ääniä, jotka eivät hyväksy Marine Le Penin ajamaa imagonkiillotuspolitiikkaa. Tämän lisäksi aktiivisin uutta imagoa ajanut jäsen, entinen varapuheenjohtaja Florian Phillippot, jätti puolueen viime syksynä perustaakseen oman puolueensa. Voikin olla, että suurin osa puolueen nykyisistä jäsenistä vastustaa nimen muuttoa.

Ainakaan puoluekokouksen vieraspuhujalla Steve Bannonilla ei näyttänyt olevan halua miellyttää Marine Le Penin imagonkiillotuslinjaa: puheessaan hän kannusti puolueen jäseniä olemaan välittämättä rasistin maineesta, sillä Front National on hänen mukaansa voittajien puolella. Yleisön taputuksesta päätellen imagon kiillottaminen ei ole ainakaan tällä hetkellä puolueen jäsenten prioriteetti.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *