(Huomioithan, että tämä artikkeli on seitsemän vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

The Ulkopolitist on komeasti kuusi

The Ulkopolitist | 15.05.2017

“One score minus fourteen years ago our founders brought forth on this world wide web, a new publication, conceived in LSE and dedicated to the proposition that Finnish IR discourse should be improved.”

Tänään maanantaina on kulunut kuusi vuotta päivästä, jona verkkolehti The Ulkopolitist sai alkunsa Sir Winstonin naamalla varustetussa blogitekstissä Miksi Ulkopolitist?.

Ilmeisesti tätäkin vanhempaa perua oli kuitenkin samana päivänä julkaistu nimimerkki Sunnuntaistrategistin 71 kertaa luettu klassikkoblogautus “Avaruusnatsit hyökkäävät”.

Nimimerkeillä kirjoittavia toimittajia oli kuusi. Onnittelut. Nyt tekijöitä on yli kuusikymmentä.

Kuusi on hyvä olla. Se on puu, pienin täydellinen luonnollinen luku ja samalla perisuomalainen ikivanha homonyymi. Niin ja Suomen tasavallan presidentin virkakausi kestää kuusi vuotta.

The Ulkopolitistin kuudes vuosirengas on paksu. Porukka kasvoi syksyllä 2016 kertaheitolla 21 henkilön toimituksesta yli kuusikymmenpäiseksi. Syntyi uusia rooleja, vastuita, ajatuksia ja kysymyksiä. Jengi roikkui aivan sikana släkissä. The Ulkopolitistin släkkikanavien määrä räjähti käsiin. Ne pullistelevat tälläkin minuutilla lähes hallitsemattomasti.

Julkaistujen artikkelien, lukijoiden ja The Ulkopolitistin somekanavien seuraajien määrä jatkoi lisäksi kasvuaan. Kuudennen vuotensa aikana verkkolehti julkaisi 125 artikkelia, ja sivustolla vierailtiin pitkälti toistasataatuhatta kertaa.

Myös (lähinnä) maailmalla tapahtui paljon. Toukokuussa 2016 britit olivat vielä turvallisesti Euroopan unionissa ja Hillary Clintonille soviteltiin jo Barack Obaman manttelia. Toteutunut lähihistoria yllätti ja järkytti monia, jopa The Ulkopolitistin valveutuneita. Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja koko globaalia järjestystä koskevat uutistapahtumat hallitsivat paljon myös Ulkopolitistin agendaa.

Brexitiä suoraan koskevia ja sivuavia artikkeleita kirjoitettiin toistakymmentä. Ensin ehdokas ja sittemmin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esiintyi myös useaan otteeseen verkkolehden sivuilla. Presidentinvaalien seuranta, vaalivalvojaiset ja jälkipyykki herättivät runsaasti kiinnostusta. Ulkopolitistit ruotivat Trumpia oman verkkolehden ohella muun muassa Radio Helsingissä, Yleisradiossa ja Ylioppilaslehden kanssa tuotetussa podcast-sarjassa.

Saimme lisäksi ensimmäisinä Suomessa haltuumme Donald Trumpin ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön hämmentävän puhelinkeskustelun.

The Ulkopolitistin vuosi oli toki paljon muutakin kuin brexitiä ja Trumpia. Luetuimpien artikkelien top-listalle ylsivät muun muassa Slushin alla julkaistu tärkeä puheenvuoro Startup-kulttuurin leviäminen tekee meistä haavoittuvia, Bellingcat-ryhmän raporttia avannut teksti Venäjä sotii Ukrainassa, oikeistopopulismin noususta kertova artikkeli sekä jihadismin ja islamin suhdetta koskevan julkisen keskustelun analyysi.

Helmikuussa artikkelimme Kotimainen propaganda lisää terroriuhkaa Suomessa nousi valtakunnalliseksi uutiseksi. Teksti paljasti suomenkielisen jihadistipropagandaa levittävän blogin. Hesari ja Yle nostivat uutisen ykkösaiheekseen.

Suomen Lehdistö käsitteli hiljattain jutussaan The Ulkopolitistia. Mainion tekstin ohella toimitusta ilahduttivat erityisesti sen komeat kuvat. Tukat olivat hyvin ja nahkanojatuolit syvät. Päätoimittaja Timo R. Stewartin kravatti vaihtoehtoisesti joko ilmestyi tai katosi kuvaussession aikana. Joko tarkoituksella tai ajattelematta. Asia jätettiin lukijan päätettäväksi.

Olemme katsoneet kuvien lisäksi myös eteen- ja taaksepäin. Maailma tuntuu ottaneen harvinaisen pitkän muutosaskeleen kuudennen toimintavuotemme aikana.

Epävarmuuden, vastakkainasettelujen ja uhkakuvien maalarit ovat olleet vahvoilla. Luottamusta päättäjiin ja yhteiskunnallisiin instituutioihin kuten mediaan on horjutettu. Tässä ympäristössä The Ulkopolitistin tavoite rikastuttaa ja parantaa ulkopolitiikkaa ja kansainvälisiä asioita koskevaa keskustelua on entistäkin arvokkaampi.

Paljon on tehty, mutta vielä enemmän on edessä. Seitsemännen toimintavuotensa alkaessa The Ulkopolitist aloittaa uuden strategiatyön toimintatapojensa ja sisältöjensä kehittämiseksi. Luvassa on peräkkäin laitettujen kirjainten lisäksi ääntä ja liikkuvaa kuvaa.

Kasvanut joukkomme suhtautuu jännitteiden lisääntymiseen maailmalla maltillisesti, asian ansaitsemalla vakavuudella. Mutta. Lupaamme jatkaa maailman tapahtumien seuraamista myös niistä ja meistä pursuavalla huumorilla.

Hymyilevät ja nauravat suut täydentävät ne monet syyt, miksi tätä on tehty ja tehdään.

Hyvät lukijat, kirjoittajat ja toimitus. Syvä kiitos.

The Ulkopolitist


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *