(Huomioithan, että tämä artikkeli on kahdeksan vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kulunut kevät, tuleva syksy

The Ulkopolitist | 06.07.2016
Kuva: Timo R. Stewart

Kuva: Timo R. Stewart

Kesä on alkanut itse kullakin brexit-analyysejä lukiessa – ja laatiessa – sateen ropistessa ikkunanpieliin. Perinteiseen tapaan The Ulkopolitist hiljentyy kesäksi lepäämään ja uusia suunnitelmia tekemään. Takana on erittäin tapahtumarikas kevät niin kirjoitusten kuin joukkorahoituskampanjankin puolesta. Aivan aluksi haluaisimme kiittää sekä uusia että vanhoja lukijoita ja erityisesti meitä kevään aikana joukkorahoituskampanjan kautta tukeneita. Haluamme kiittää myös kirjoittajiamme. Olemme heidän rautaisen osaamisensa lisäksi saaneet paljon vieraskyniä, joiden kautta aihevalikoimamme on laajentunut ja terävöitynyt. Vauhti vain kiihtyy ja tarvitsemme yhä lisää väkeä, siksi julkistamme elokuussa edellisen vuoden tapaan kirjoittajahaun. Tarkkailkaa siis verkkosivuamme! Sillä välin suunnittelemme joukkorahoituskampanjan mahdollistamaa verkkosivujen uudistusta, joka pitää niin uudet kuin vanhatkin tekstit helpommin lukijoiden saatavilla.

Joukkorahoituskampanjasta puheen ollen pienet tekniset haasteet on nyt voitettu ja vastikkeita tilattu. Osa vastikkeista on jo saapunut, osan saamme käsiimme pian. Haluaisimme kutsua teidät kaikki Café Mascotiin (Neljäs linja 2) keskiviikkona 17.8. klo 18 alkaen The Ulkopolitistin syyskauden aloitusjuhliin, joissa vastikkeet jaetaan ja syksyn suunnitelmista keskustellaan. Tulkaa paikalle turisemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, tapaamaan toimitusta, hakemaan vastikkeita ja viettämään mukavaa iltaa yhdessä. Mikäli et pääse paikalle, ollos huoleti, vastikkeet löytävät kyllä perille joko toimeliaan toimittajan toimittamana tai postin välityksellä.

Sitä ennen on kuitenkin aika luoda pieni katsaus kuluneeseen kevääseen. Kuten tammikuussa ounastelimme, tarjosi Suomen turvallisuuspolitiikka sekä keväällä julkaistut turvallisuus- ja puolustuspoliittiset selonteot ja Nato-selvitys runsaasti pureskeltavaa. Turpo-aiheisia kirjoituksia on syntynyt niin kirja-arvioiden muodossa (Ian Bremmerin Superpower ja Robert Legvoldin Return to Cold War), kuin maanpuolustustahdon tarkastelusta, julkisesta keskustelusta, sodan lähestymisen tunnusmerkeistä, geopolitiikasta, lainsäädännön puitteista, läntisyyden käsitteestä, ohjuspuolustuksesta sekä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ja pohjoismaisesta kontekstista käsin. Tietenkään nelijalkaista jakkaraa unohtamatta. Useat kirjoitukset ovat myös tarkastelleet Venäjän sisäistä kehitystä niin homofobian, menneisyyden hallinnan, historian kuin Putinin pääkopan näkökulmista (täällä ja täällä). Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka pysyy edelleen ajankohtaisena ja on yksi The Ulkopolitistin tärkeimmistä painopisteistä myös jatkossa.

Kevään suuria teemoja ovat niin ikään olleet Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalikampanja. Viime syksyllä analysoimme republikaanien kampanjointia (täällä, täällä ja täällä), nyt keväällä demokraattien, minkä lisäksi kirjoitimme vaalien sukupuolittuneesta dynamiikasta ja ehdokkaiden suhteesta vapaakauppaan. Syksyn mittaan tulemme seuraamaan tarkasti vaalikamppailun kehittymistä ja luonnollisesti myös analysoimaan 8.11. käytävien vaalien tulosta. May the best woman win!

Syyrian yhä jatkuvan sodan sekä Islamilaisen valtion lisäksi olemme tarkastelleet Lähi-idän kriisien vaikutuksia pakolaisuuteen. Kirjoitukset ovat taustoittaneet pakolaisuuden historiaa, islamia Euroopassa, radikalisaatiota, terrorismia, pakolaispolitiikkaa, äärioikeiston uudelleen brändäystä, kansanäänestyksiä sekä rajapolitiikan vaikutuksia Libyan sotaan. Kevääseen mahtui myös reportaasi Lesboksen saarelta sekä juttusarja miehityksen arjesta Hebronissa. The Ulkopolitist tarkasteli pakolaispolitiikkaan usein kytkettyä kehityspoliittista keskustelua sekä seurasi sen suhdetta kehityssijoitukseen, köyhyyden poistamiseen ja käytännön toteutukseen Afganistanin sekä Kenian konteksteissa.

Brexit-kirjoitusten (täällä, täällä ja täällä) lisäksi keväästä kannattaa ehdottomasti mainita myös viime syksystä jatkuva Kiinaa koskevien kirjoitusten sarja (osat I, II, III, IV ja V). Paljon muutakin löytyy The Ulkopolitistin arkistosta kevään osalta. Käykää tutustumassa kesän rattoisina iltoina, palaamme uusien analyysien kanssa syksyn alkaessa. Siihen asti, oikein rentouttavaa kesää itse kullekin!


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *