(Huomioithan, että tämä artikkeli on yhdeksän vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

10 podcastia ulkopolitiikasta ja taloudesta

Jussi Heinonkoski | 19.02.2015

 

Podcastit eli netitse syndikoidut ohjelmatallenteet ovat olleet nosteessa viimeisen parin vuoden aikana. Yhdysvalloissa tietä tämän mediumin uudelle suosiolle on raivannut erityisesti NPR:n tuottama, murhamysteeriä nimensä mukaisesti jatkokertomuksena avaava Serial, joka on jättimenestyksellään rikkonut ennätyksiä.

Podcastit ovat kuitenkin myös oiva ja ajallisesti tehokas keino pysyä kartalla ja syventää tietoamme laajemmasta ulkopolitiikasta ja niistäkin tapahtumista ja ilmiöistä, joita The Ulkopolitistissa käsittelemme. Ohessa kymmenen suositeltavaa podcastia laajempaan ulkopoliittiseen tiedonjanoon. Listaamme jokaisen esittelyn lopussa myös ko. podcastin kotisivun ja RSS-syötteen.

1) London School of Economics

Listan ensimmäinen podcast on myös kenties sen monipuolisin. Koko yhteiskuntatieteiden paletin kattaen LSE:n Public Lectures and Events -podcast tarjoaa kiinnostuneille laadukkaan valikoiman akateemikkojen ja asiantuntijoiden luentoja ja paneelikeskusteluja. Nimien ohella isoja ovat myös aiheet: pelkästään tässä kuussa on luennoissa käsitelty totuuden luonnetta, hyvinvointivaltion tulevaisuutta eurokriisin jälkeen, sekä Syyriaa ja Levantin valtiojärjestelmän tulevaisuutta vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme.

Vaikka jaksojen tekninen puoli jättää äänenlaadussa toisinaan toivomisen varaa, korvaa tarjonnan laajuus ja syvyys tämän puutteen. Kevättalvisin tarjonta laajenee myös taiteen puolelle kun yliopiston kirjallisuusfestivaalin tapahtumat näyttäytyvät syötteessä.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte (100 viimeisintä jaksoa)

2) Carnegie Endowment for International Peace

Ulkopolitiikkaan (foreign policy) keskittyneiden ajatushautomoiden nestori elää ja voi hyvin, josta esimerkkinä toimii organisaation ahkerasti päivitetty englanninkielinen podcast-syöte. Aiheisto on maantieteellisesti kattavaa, pitäytyen yleensä ajankohtaisesti ns. policy-making -kontekstissa.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

3) Middle East Week

Irakissa Yhdysvaltain armeijassa palvelleen ja nyttemmin Ammanista käsin vaikuttavan Karl Morandin asiantuntijahaastatteluihin perustuva viikottainen podcast on arvokas lähde alueen politiikasta vähääkään kiinnostuneille. Otsikkojen perusteella kenties kapealta vaikuttavat kurantit aiheet käsitellään ja analysoidaan myös laajemmassa kontekstissa, nostaen ohjelman pelkän uutiskatsauksen yläpuolelle. Vieraslistalla on usein aktiivisesti aiheitaan seuraavia nuoria tutkijoita.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

4) The Loopcast

Laadukas, joskin paikoin epäsäännöllisesti jaksoja julkaiseva Sina Kashefipourin ja Chelsea Daymonin The Loopcast keskittyy nimellisesti ”kansallista turvallisuutta” ja tietoturvallisuutta koskeviin aiheisiin, mutta kattaa (onneksemme) huomattavasti näitä kahta laajemman aihepiirin. Viime aikoina käsittelyssä on ollut mm. Ukrainan tilanne, Boko Haram sekä naisten ja lasten asema Isisin hallitsemalla alueella.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

5) EconTalk

Keynes vs Hayek -battlejen taustaltakin tutun Russ Robertsin viikottainen tuotos on taloutta käsittelevien podcastien kiistaton kuningas. Jaksoarkiston osittainenkin selaaminen on kuin kävisi läpi taloustieteen ja sen sukulaisalojen ”Kuka kukin on?” -listausta: Milton Friedman, Vernon Smith, Ronald Coase, Barry Eichengreen, Nassim Nicholas Taleb, Joseph Stiglitz, Thomas Piketty ja läpi Eurooppaa säväyttäneellä tyylillään a-luokan julkkissarjaan noussut Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis. Roberts ei ehkä ujostele omien näkemystensä esiin tuomisessa, mutta jättää kuitenkin vierailleen ja näiden ajatuksille tarpeeksi tilaa. Välttämätön podcast taloustiedettä ja -politiikkaa seuraaville.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

6) In Our Time

Juontaja-/toimittajalegenda Melvyn Braggin BBC:lle toimittaman radio-ohjelman aihepiiri on laaja, käsitellen kaikkiruokaisesti tieteeseen, filosofiaan, historiaan ja kulttuuriin liittyviä aiheita fotonista Montaigneen, aina kovan luokan akateemikoilla ja asiantuntijoilla varustettuna. Kuten jaksot esimerkiksi Thukydideestä, toisesta Kiinan-Japanin sodasta tai vaikkapa fysiokraateista osoittavat, on sarjalla paljon annettavaa myös maailmanpolitiikan ja talouden seuraajille.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

7) Exponent

Ben Thompsonin (blogisti/analyytikko mainion Stratechery-sivuston takaa) ja mm. Harvard Business Reviewiin kirjoittavan James Allworthin isännöimä keskustelusarja käsittelee teknologian, (liike)talouden ja yhteiskunnan risteystä aina tekijänoikeuksista lennokkeihin ja teknologiateollisuuden eri liiketoimintamalleihin. Podcast teknologiateollisuuden muovaajista ja näiden vaikutuksesta yhteiskuntaan. Paikoin intensiivisiksi äityvät debatit jättävät tuskin ketään kylmäksi.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

8) European Council on Foreign Affairs

ECFR:n omien ja vierailevien asiantuntijoiden luentoja, paneeleja ja erikseen nauhoitettuja lähetyksiä sisältävä syöte on monipuolinen aarreaitta ulkopolitiikan seuraajille. Podcastin viimeaikainen suurhanke on ollut ajatushautomon oman, Euroopan unionin ulkopolitiikan menestystä mittaavan scorecard-raporttinsa läpikäynti kappale kappaleelta.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

9) Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen viikottainen radio-ohjelma käsittelee yleensä kulloisenkin viikon 1-2 kuranteinta maailmanpolitiikkaan liittyvää aihetta, tarjoten kotimaisia näkemyksiä näistä niin toimittajien kuin asiantuntijoiden tiimoilta.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte

10) Ykkösaamu

Arkiaamuisin lähettettävä ja televisiosta tuttua lauantain lähetystä komppaava Ylen radio-ohjelma käy kattavasti läpi ”ajankohtaista politiikkaa ja taloutta ulkomailla ja Suomessa”, osuen useasti tässäkin blogissa käsiteltäviin aiheisiin. Eturivin vieraista huolimatta lähetyksissä on toisinaan kuultu myös ulkopolitistien mielipiteitä.

Podcastin kotisivu / RSS-syöte


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *