(Huomioithan, että tämä artikkeli on 10 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Joulun kirjavinkit

The Ulkopolitist | 12.12.2014

Ulkopolitiikkaa pukinkonttiin –The Ulkopolitistin kirjoittajat käyvät läpi tämän joulun kuumia kirjavinkkejä, joiden avulla saat voitettua puolellesi sukulaisten ja ystävien sydämet. Ja selvittyä joulunjälkeisten päivien toimettomuudesta antamalla itsellesi ansaittu lahjapaketti tai kaksi.

Oliver Bullough: The Last Man in Russia and the Struggle to Save a Dying Nation. Penguin Books
Bulloughin matkakertomusta ja historiallisia takaumia yhdistävä asiateos on inhimillinen analyysi venäläisten viimeisen sadan vuoden matkasta poliittiseen apatiaan. Muodollisesti kirja seuraa Isä Dimitri Dudkon (1922–2004) kehitystä ortodoksipapista toisinajattelijaksi KGB:n katseen alla. Teemaltaan kirja kuitenkin käsittelee valtiollisen sorron pitkäkestoisia arpia yhteiskunnassa. Journalistina Bullough toimittaa kovat tilastot pehmeässä paketissa. Slaavilaisena fatalismina näyttäytyvä poliittinen epätoivo purkautuu tässä kirjassa vodkaan ja selviytymistarinoihin, joskus myös yhtä aikaa. Hyvä valinta jos olet kiinnostunut Neuvostoliiton jälkeisestä venäläisestä sielusta, tai poliittisen kulttuurin ongelmista autoritäärisen järjestelmän perintönä yleensä. Huom! Sisältää neuvostoromantiikkaa.

Alpo Rusi: Etupiirin ote. Suomen valtapeli Euroopan rajalla 1700-2014. Gummerus.
Suurlähettiläs Alpo Rusin teos vetää pitkääkin pidempää linjaa katsauksellaan Suomen ulkopolitiikasta aina 1700-luvulta näihin päiviin asti. Huolimatta käsitteellisten epäselvyyksien aiheuttamasta kirjoittajan omia preferensseja heijastavasta kirjan rakenteesta Rusi tekee hyviä kriittisiä huomioita Suomen sodanjälkeisestä ulkopolitiikasta ja sen päätöksenteosta. Suositeltavaa luettavaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneille.

Erkki Tuomioja: Siinä syntyy vielä rumihia. Poliittiset päiväkirjat 1991-1994. Tammi.
Veli-Pekka Leppäsen toimittama teos on melkeimpä pakollista luettavaa poliittisesta lähihistoriasta kiinnostuneille. Silloisen ulkoasianvaliokunnan jäsenen merkinnät piirtävät kuvaa akateemisesta mutta omasta erinomaisuudestaan syvästi vakuuttunesta persoonasta ja avaavat kiinnostavasti muun muassa Suomen EY-jäsenyysprosessia, Ahtisaaren vaalikampanjaa ja eduskuntatyötä ylipäätään.

Julian Lindley-French & Yves Boyer (toim.): The Oxford Handbook of War. Oxford University Press.
Lindley-Frenchin ja Boyerin toimittama järkäle on pakollista luettavaa sodasta, sen luonteesta, syistä ja tulevaisuudesta kiinnostuneille turponarkeille. Kymmenestä osiosta koostuva kirja käsittelee muun muassa sodan syitä, moraalia, teknologian sekä kulttuurin merkitystä sodankäynnille, kuin myös teorioita siitä, mihin sodalla pyritään. The Ulkopolitistin lukijoita kiinnostanee erityisesti kappale hybridisodankäynnistä, joka on tullut entistä ajankohtaisemmaksi Ukrainan kriisin myötä.

Thomas G. Mahnken & Joseph A. Maiolo (toim.): Strategic Studies: A Reader. Routledge.
Mahnken ja Maiolo tarjoavat toisen kattavan teoksen turponarkeille, keskittyen enemmän strategiaan ja sen merkitykseen. Kuusiosainen kirja keskittyy tutkimaan muun muassa strategian teoriaa sekä alan klassisia kirjoituksia  (mm. Julian Corbettilta, Basil Liddel Hartilta ja Thomas Schellingilta). Kirjan varsinaisena vahvuutena on kuitenkin asymmetrisiin konflikteihin keskittyvä osio, joka koostuu Mao Tse Tungin ja T.E. Lawrencen teorioista, sekä Frank Hoffmanin ja Peter Neumannin hybridisodankäyntiä ja terrorismia käsittelevistä kappaleista.

P.S.
Jos olet luddiitti ja netistä tilaaminen ei houkuttele tai haluat välttää kirjakaupan joulunajan ruuhkaa ja taustamusiikkia, niin The Ulkopolitist suosittelee seuraavia vähemmän tunnettuja kirjastoja Helsingissä, joista voi löytää mielenkiintoisia kansainvälistä politiikkaa käsitteleviä kirjoja. Eduskunnan kirjastossa, joka on vastikään remontoitu, on hyvä kokoelma poliittista historiaa ja kansainvälisen politiikan kirjallisuutta. UIkoasiainministeriön kirjastossa on pieni mutta hyvä kokoelma erityisesti maa-kohtaista kirjallisuutta. Jos Romanian, Brasilian tai Sri Lankan yhteiskunta kiinnostaa, niin raitiovaunumatka Katajanokan perukoille saattaa olla hyvä sijoitus. Samalla seudulla on myös Ulkopoliittisen instituutin kirjasto, josta saatat myös löytää kaipaamasi ulkopoliittisen teoksen. Siellä käymiseen tulee varata aika etukäteen.

 


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *