(Huomioithan, että tämä artikkeli on 12 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Yhdysvallat, Iran ja ydinase-impasse

taivaanrannanmaihari | 31.01.2012

Jännitteet Persianlahdella ovat olleet viime aikoina korkealla, ja vuodenvaihteen jälkeen ne ovat ainoastaan kasvaneet. Ensin Iran uhkasi sulkea Hormuzinsalmen – yhden maailman öljyntoimituksen kipupisteistä – vastatoimena Yhdysvaltojen kaavailemille sanktioille. Sanasodan yltyessä Iranin öljyä boikotoivien maiden joukkoon liittyivät Yhdysvaltojen johdolla muun muassa EU sekä Japani. Myös Presidenttiehdokkaat Haavisto ja Niinistö ovat joutuneet kampanjoinnin lomassa ottamaan kantaa nopeasti kehittyvään tilanteeseen. Mitä Persianlahdella tapahtuu, miksi, ja mihin tästä eteenpäin? The Ulkopolitist selvittää.

Kaiken takana on tietysti väittämä, jonka mukaan Iran pyrkii hankkimaan itselleen ydinaseen. Tämän väitteen takana on puolestaan joukko teknisiä sekä poliittisia huomioita. Iran alkoi hiljattain jalostaa 20-prosenttista uraniumia aikaisemman 3.5-prosenttisen sijaan, joka herätti kohua kanainvälisessä yhteisössä. IAEA:n eli Kansainvälisen atomienergiajärjestön entisen johtajan ja nykyisen Harvard-tutkijan Olli Heinosen mukaan tämä on merkittävää askel Iranin ydinaseohjelmassa. Heinosen mukaan ydinaseissa käytettävään, yli 90-prosenttiseksi jalostettuun uraniumiin on huomattavasti helpompi siirtyä nykyisestä 20-prosenttisesta uraniumista kuin aikaisemmasta, matalaluokkaisesta uraniumista.

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Iraninaikeista käyttää uutta, jalostettua uraania askeleena kohti ydinasetta. Yhdysvaltalainen ydintutkija Yusef Butt muistuttaakin vastineena Heinosen kirjoitukselle, että Iran ei ole edelleenkään – ainakaan yksioikoisesti – rikkonut kansainvälistä lakia tai kansainvälistä ydinsulkusopimusta. Vaikka Buttin huomio Iranin aikeista on todennäköisesti liian optimistinen, muistuttaa kirjoitus muutamista tärkeistä poliittisista seikoista ydinasekiistassa. Ensinnäkin, vaikka Iranilla olisi kapasiteettia valmistaa ydinaseita (nuclear capability), vaaditaan aseen valmistamiseksi poliittinen päätös. Millä tahansa pitkälle kehittyneellä, ydinenergiaa käyttävällä valtiolla on nimittäin teoreettinen valmius valmistaa melko lyhyelläkin varoitusajalla ydinase – mietittiinhän asiaa Suomessakin taannoin. Ydinase tarvitsee kumppanikseen kuitenkin varsin kehittyneen ohjusjärjestelmän, joita on vain harvoilla valtioilla maailmassa.

Onko Iranin siis poliittisesti järkevää valmistaa ydinase? Iranin politiikasta puhuttaessa on aina muistettava, että toimijat Teheranissa ovat hyvin jakautuneita, ja toisinaan politiikkaa saatetaan vetää kovin erilaisiin suuntiin. Jos kuitenkin mietitään Iranin turvallisuuspoliittista tilannetta, on todennäköistä että se haluaa ennemmin tai myöhemmin lisätä ydinaseen arsenaaliinsa. Yhdysvallat ja Israel ovat tähän mennessä tehneet suotuisten mahdollisuuksien puitteissa kaikkensa tämän estämiseksi – oli kyse sitten iranilaisten ydintutkijoiden murhista tai vastikaan toimeenpannuista sanktioista. Vaikka nämä hidastavatkin Iranin ydinohjelmaa, lisäävät ne samalla Iranin turvattomuuden tunnetta ja näin ollen sen halua kehittää ydinase keinolla millä hyvänsä. Tämä taas huolestuttaa etenkin päätöksentekijöitä Israelia ja Yhdyvaltoja, jotka todennäköisesti jatkavat sotaa Iranin ydinaseohjelmaa vastaan erilaisin keinoin. Ja voilà, itseään toistava ja jännitteitä kasvattava tapahtumien ketju on valmis.

Kiista Iranin ydinaseista on ollut esillä kauan eikä tule todennäköisesti kaikkoamaan mihinkään lähiaikoina. Mitä enemmän sapeleita kalistellaan, sitä enemmän Iran haluaa ydinaseen ja sitä enemmän sen vastustajat tulevat aikeita sabotoimaan. Onkin mahdollista, että lähiaikoina Israel päättää toimia joko Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian tuella tai ilman sitä – tätä skenaariota pääsivät muun muassa presidenttiehdokkaat aprikoimaan Vanhasen vaalikoneessa, Suomen Kuvalehdessä. On tärkeää, että tällaisia mahdollisia (vaikkakin kuvitteellisia) ulkopoliittisia tilanteita vatvotaan nyt, varsinkin kun ehdokkailla eivät aina asiat ole täysin hanskassa.

Tosiasiassa viimeistään sitten kun Iran kaivauttaa loputkin ydinlaitoksistaan syvälle maan alle alkaa peli olla pitkälti pelattu sotilaallisten vaihtoehtojen osalta. Tulevaisuudessa kiista täytyykin ratkaista diplomatian ja kansainvälisen talouspolitiikan keinoin – joista Kiinan ja IAEAn ehdottamat neuvottelut sekä nyt toimeenpannut, kovat öljysanktiot ovat esimerkkejä. Tässä poliittisessa kädenväännössä vaikuttaa kovasti siltä, että – niinkuin tällä vuosisadalla on ollut tapana – Kiina on jälleen vaa’ankieliasemassa. Kiinan tuella on Iranin mahdollista selvitä taas jonkin aikaa sanktioista huolimatta ja yrittää päästä takaisin neuvottelupöytään, mutta jos Peking siunaakin sanktiot, joutuvat Ayatollahit Teheranissa raapimaan turbaanejaan.

ps. Sotilaallista inkursiota odotellessa lukijamme voivat pelata tätä lautapeliä.


Kommentit

Kiitos tarkennuksesta. Olen itsekin sitä mieltä, että Iranin ydinohjelman tulkitseminen pelkästään todisteiden perusteella ei voi tuoda varmaa tietoa siitä, onko Iran rakentamassa ydinasetta vai ei. Mutta oma mielipiteeni pohjautuu tosin vain avoimeen dataan, mikä on saatavilla. Israelin ja Yhdysvaltain tapauksessa heidän kantansa perustuu tiedusteluun, ja näitä faktoja ei valitettavasti mediassa tai muissa avoimissa lähteissä jaeta, joten on paha loppupelissä argumentoida heidän kantansa puolesta tai sitä vastaan. Tosin, Iranin ydinohjelman tulkitseminen poliittisessa kontekstissa saattaa vähän auttaa. Ydinohjelma koostuu pitkälti dual use teknologiasta, joka antaa Iranille teoreettisen kyvyn rakentaa ydinase nopealla aikataululla, joskin käytännön vaikeudet pitkittävät tuota prosessia vuosilla, kuten esim. IISS:n Mark Fitzpatrick on muistaakseni argumentoinut. Tämä lienee tarpeeksi erityisesti Israelille, onhan Iran selkeä turvallisuusuhka maalle. Yhdysvalloille tilanne lienee sama, vaikkakin hieman eri syistä. Tämä blogi ei suinkaan suhtaudu tähän asiaan kritiikittömästi, vaikka emme olekaan toistaiseksi käsitelleet asiaa tuosta näkökulmasta. Tarkoituksena ei tietenkään ole edistää tai jatkaa sapelien kalistelua, vaan ymmärtää miksi niitä kalistellaan.


Taisi olla vähän off-hand kommentti, joo. En tosiaan ole mikään hardcore ao. aiheen seuraaja tai ole asiaa edes sen tarkemmin googlaillut. En ole myöskään mitään foliohattua päähäni asettelemassa. Muistaakseni kirjoituksesta kuitenkin vain jäi sellainen maku, että Heinonen oli selkeästi Usan linjoilla Iranin suhteen. Tässä kuitenkin yksi linkki, joka todistaa että ei Washington ainakaan Heinosta vierasta: http://www.guardian.co.uk/world/julian-borger-global-security-blog/2010/nov/30/iaea-wikileaks Wikileaks cable: "...who (Heinonen) was consequently the second most (or perhaps the most) important person in the IAEA's Vienna headquarters, from Washington's point of view. He was due to retire in Summer 2010, causing some anxiety in the US delegation." Tässä myös linkki kummasteluihin uuden IAEA:n raportin lehdistössä levitettyjen tietojen rehellisyydestä: http://www.bloomberg.com/news/2012-01-11/iran-nuclear-weapons-charge-is-no-slam-dunk-commentary-by-robert-kelley.html Robert Kelley: "Given the high stakes, it’s valuable to take another look at the main source of the tension: Iran’s nuclear-weapons program. That this enterprise is active is widely considered a given in the U.S. In fact, the evidence, contained in a November report of the International Atomic Energy Agency, is sketchy. And the way the data have been presented produces a sickly sense of deja vu." En siis todellakaan ole liputtamassa ydinasevarustelun tai teokraattisten totalitääristen valtioiden puolesta Lähi-Idässä, mutta Usan ja kumppanien aseiden kalistelu vain hieman ihmetyttää. Tai lähinnä se, että tätä kalistelua vain jatketaan täälläkin lähes kritiikittömästi, vaikka tiedossa on esim. Colin Powellin puhe YK:ssa 2003.


Mielenkiintoinen kommentti. Onko muita perusteluita sille, että Heinonen olisi USA:n taskussa, kuin se, että et ole samaa mieltä siitä, mitä hänellä on sanottavana?


Mitenköhän pahasti tämä Heinonen on Usan taskussa"? Ainakin pari viikkoa(?) vanhassa Hesarin jutussa kaveri veti aika pahaa hasbaraa. Ja mitä ne lehdet kirjoittelevat "Niinistö ja Haavisto eivät eroa ulkopolitiikassa", sillä Ylen tentissä 26.1. esim. Iranista keskusteltaessa Niinistö oli selvästi kannalla "USA:n perässä mennään" ja Haavisto "katsotaan tilannetta rauhallisesti ja neuvotellaan". Erinäisten maiden inkursioista sen verran, että uusimassa Voimassa anonyymi vihreän liikkeen edustaja totesi about näin: "En vihaa mitään niin paljon kuin Ahmadinejadin hallintoa, en mitään. Mutta jos Israel hyökkää Iraniin, olen ensimmäisenä etulinjassa" Mutta mjooh, olisi kiva lukea jotain analyysiä esim. "mitä IAEA:n uusin raportti oikeasti sanoo" vs. "miten tämä kuvataan lehdissä esim. hs".Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *