(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Terrorismin monet kasvot

taivaanrannanmaihari | 26.07.2011

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa kirjoitetaan tänään (25.7.) Norjan joukkosurmista seuraavasti:

Miten tällaista voi tapahtua? Kuka on teon takana? Olemmeko me turvassa? Olisi yksinkertaisempaa, jos vastaukset löytyisivät Breivikin jättämästä materiaalista. Näin ei kuitenkaan ole. Kyse on sairaan mielen rakennelmista, jotka eivät millään tavalla selitä murhia. Jos Breivik ei olisi valinnut äärioikeistoa ja kristinuskoa, hän olisi todennäköisesti löytänyt tilalle jotain muuta. Hän halusi tappaa.”

Norjan joukkusurmaajasta maalataan kuva yksinäisestä hullusta, sekopäänä joka vain “halusi tappaa”. Tappajan poliittiset motiivit ja ideologia ovat kirjoituksen mukaan toissijaisia, jopa merkityksettömiä – aivan kuin Anders Breivik olisi sattumanvaraisesti valinnut jonkun ideologian vihansa välineeksi. Tästä seuraa päätelmä, jonka mukaan oli vain kohtalon oikku, ettei Breivikistä tullut esimerkiksi islamisti, itsemurhapommittaja tai polttopulloanarkisti.

Tämä ajatus on puolestaan aivan nurinkurinen. Breivikistä ei tullut fasistia vahingossa: hän valitsi itse islaminvastaisen ideologiansa sekä väkivallan aatteensa välineeksi. Tässä piilee murhaajan ja terroristin ero: edellinen toimii oman etunsa, tunteidensa palon tai sairaan mielensä ohjaamana, jälkimmäinen puolustaa maailmankuvaa, uskontoa tai aatetta.

Breivikin teot ovat toki järkyttäviä, poikkeuksellisen raakoja ja näennäisesti täysin järjettömiä. Jotta voimme ymmärtää edes etäisesti tapahtunutta – tai yrittää vastata HS:n pääkirjoituksessa esitettyyn kysymykseen, ”Miten tällaista voi tapahtua?” – täytyy meidän kuitenkin pyrkiä käsittämään tekijän ideologian sisäistä logiikkaa.

Tämä ei tarkoita, että meidän tulisi tuntea sympatiaa tai ymmärrystä tappajaa kohtaan. Tapahtuneesta täytyy kuitenkin pyrkiä muodostamaan jonkinlainen rakennelma jossa eritellään syy-seuraussuhteita – mikä tähän johti, miksi näin tapahtui?

Tapahtumia ei voi koskaan ymmärtää laajemmin jos ne nähdään yksinäisen hullun tekoina. Ajatus yksittäisestä, psykologisesti vinksahtaneesta yksilöstä ei selitä mitään, mutta tuntuu olevan varsin pinttynyt – paitsi tietenkin, jos tekijä on muslimi.

On helppo ymmärtää, miksi hirmuteot nähdään mieluummin sairaan mielen kuin sairaan ideologian tuotoksina. Leimaamalla surmaajat ”hirviöiksi”, ”mielipuoliksi” tai ”sairaiksi” riisumme heidän ihmisyytensä. Näin voimme taas uskoa ihmisyyteen ja nukkua yömme rauhassa, vaikka suremmekin.

Tappajaa ei kuitenkaan ole pakko leimata hulluksi, jotta voimme riisua tämän inhimillisyyden – myös ideologia voi olla epäinhimillinen ja julma. On kuitenkin tärkeää tietää, milloin ihminen toimii ”sairaan mielensä” ohjaamana, milloin aatteensa puolesta. Mielisairaudet eivät nimittäin ole tarttuva tauti. Ideologiat ovat.

Kannattaa vilkaista The Guardianin sivuille, jos haluaa lukea Breivikin kytköksistä Brittiläisiin ääriliikkeisiin.


Kommentit

[...] Terrorismin monet kasvot [...]


Jarkko, kyse tuskin on "yhden uskonnon" nostamisesta kritiikin yläpuolelle, vaan siitä, että minkälaista kriittistä debattia tulisi käydä. Esittämäsi argumentti on yleinen kognitiivinen harhakuva. Julkinen Islam/Islamismi-keskustelu Suomessa on ollut analyyttisesti ja käsitteellisesti erittäin heikkoa, ja pahimmillaan faktuaalisesti äärimmäisen kyseenalaista. Breivikin tekojen jälkeen on pelkästään aiheellista katsoa, minkälaista "Islam-kriittistä" keskustelua Euroopassa, Norjassa ja Suomessakin, ja mitä seurausta tällä islam-kriittisellä diskurssilla on.


Ei voi kuin ihmetellä miten yhden sekopään tekojen perusteella ollaan kaikki kriittisesti suhtautuvat rinnastamassa uusnatseihin ym. Suvaitsevaisuuden nimissä ollaan nostamassa yksi uskonto kritiikin yläpuolelle, antamassa erioikeuksia polkea ihmisoikeuksia, sananvapautta sekä tasa-arvoa esimerkkinä mm.Britanniassa voimassa oleva sharia-laki joka oli Suomessakin tapetilla. Kyllä ääriaines on pahasta oli se kummassa päässä tahansa, eivätkä ongelmat katoa sillä että niistä vaietaan.


AH, mitä on islamofobia? Olen yrittänyt löytää vastausta kysymykseen ja paras vastaus tähän mennessä löytyy täältä: http://www.youtube.com/watch?v=08EYqwyns-k Osaisiko joku valaista asiaa tai vastata Ayaan Hirsi Alin ajatuksiin aiheesta?


On täysin nurinkurista väittää, kuten HS tekee, että Breivikin pamfletista ei löydy vastauksia, ja että kyse olisi sairaan mielen rakennelmista. Näin väittäminen on sekä epärehellistä että vaarallista. Breivikin pamfletista löytyvät kristallinkirkkaina vastaukset hänen tekoihinsa, jos yhtään tuntee islamofobista aatetta ja alakulttuuria, jossa Breivikin tausta oli. Asian vähättely herättää kysymyksen, suojeleeko HS tahallisesti Breivikin suomalaisia aatetovereita? Breivik ilmoittaa selvästi pamfletissaan, että hänellä oli liittolaisia ja avustajia myös Suomessa. Hänen julmuutensa liittyy osana julmaan ideologiaan, jossa "tarkoitus pyhittää keinot", ja jossa ihannoidaan machiavelliläistä tai nietzscheläistä "kylmyyttä" uskonsodan välineenä. Breivik haluaa itsensä nähtävän "välttämättömänä pahana", joka puhdistaa Euroopan sekä väärin ajattelevista pettureista että kamalista muslimeista, joista on tullut islamofobisen liikkeen vastine 30-luvun juutalaisvihalle. Breivik ihaili avoimesti Nikolai I:n ja Milosevicin kaltaisia kansanmurhaajia. Itse asiassa hän löysi aatteensa serbinationalistien kautta. Hän kuvittelee, että hänellä on takanaan Euroopan-laajuinen salainen veljeskunta, johon kuuluu vaikutusvaltaisia ja korkeisiin asemiin kavunneita henkilöitä - myös Suomessa. Teoillaan hän kuvittelee tekevänsä vaikutuksen näihin "mestareihin" ja "kummisetiin". Häntä on ehkä omankin liikkeen piirissä vieroksuttu ja hänen tarkoituksensa on näyttää kaikille. Pahinta asiassa on, että "mestarit" ja "kummisedät" ovat hyvinkin saattaneet tietoisin signaalein johdattaa häntä uskomaan salaisen veljeskunnan tukeen, vaikka nämä halveksittavat henkilöt ovat nyt varmasti hyvin hissun kissun asiasta. Breivik on epäilemättä kuvitellut, että mestarien hyväksyntä ulottuisi aivan mihin keinoihin tahansa - islamofobien tuotantoa lukiessa ei ihmetytä lainkaan, että hän on niin uskonut. Näihin suojelijoihin tulee nyt suhtautua samoin kuin "entisiin" natseihin ja stalinisteihin. Jos he katuvat ja muuttavat käsityksiään tämän hälytyskellon jälkeen, hyvä niin, mutta jos he jatkavat Breivikin taustalla olevan ideologian ja verkoston tukemista, heitä tulee kohdeltaman osallisina ihmisyyden vastaiseen kiihotukseen, heidät tulee paljastaa kaikkien tietoon, yliopistojen tulee miettiä kahdesti ansaitsevatko tällaiset henkilöt oppituolinsa, ja valtion organisaatioiden, kirkosta puhumattakaan, mietittävä, millaisia poliittisen toiminnan keinoja heidän edustajilleen ei voida hyväksyä. Kulkisiko raja esimerkiksi Kosovon, Bosnian ja Kaukasian kansanmurhien avoimen kannattamisen kohdalla? Aina on helpompi vähätellä ja sanoa, että Breivik oli yksinäinen hullu, mutta me kaikki tiedämme, ettei niin ollut. Pistokset sydämissä ja itsetutkiskelu olisivat paikallaan.Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *