(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Modernia pöytätennisdiplomatiaa

Mies ulkosuomalainen | 25.06.2011

Toissa viikkona, kesken jatkuvan sotimisen Libyassa, Muammar Gaddafi löysi kiireisestä aikataulustaan aikaa shakkiotteluun.  Vastapeluri ei ollut mikä tahansa amatööri, vaan itse Kansainvälisen shakkiliiton puheenjohtaja Kirsan Ilyumzhinov.   Eksentristä kylläkin, mutta Gaddafin skaalalla ei kovinkaan outoa.

Vaikka virallisesti Ilyumzhinov vieraili shakkiliiton puheenjohtajana, reissu oli myös osa venäläistä versiota kissingeriläisestä pöytätennisdiplomatiasta.

Venäjä on laajalti vastustanut Naton aktiivista sodankäyntiä Libyassa, ja korostanut neuvottelun rauhan tarvetta.  Tosin Venäjän perinteisemmät neuvotteluyritykset ovat jääneet tuloksetta – Mikhail Margelov, presidentti Medvedevin lähettiläs, jäi ilman tapaamista Gaddafin kanssa.  Enter Ilyumzhinov ja pöytätennisdiplomatia á la Kreml.

Ilyumzhinovin valinta rauhanlähettilääksi ei ole niin outoa kuin voisi luulla. On syytä muistaa, että entinen kalmykian tasavallan pitkäaikainen johtaja ja Kremlin ystävä, Ilyumzhinov ei ole poliittinen noviisi. Se että, Ilyumzhinovilla on myös eksentrikon mainetta ei liene haitta Gaddafia tavatessa.  Yli kahden tunnin pelailun aikana miehet ehtivät varmastikin puida Libyan tilannetta (ja kuvien perusteella eivät ainakaan shakkia pelanneet).  Eri venäläiset mediat ovatkin juuri korostaneet miesten poliittista keskustelua ja sitä, että hänellä on Kremlin ohjeistus tapaamiseen.

Tapaaminen ei näemmä johtanut toivottuun tulokseen, sillä ottelun jälkeen Ilyumzhinov välitti medialle tiedon, ettei Gaddafi (edelleenkään) aio poistua maasta ja korosti hänen voivan paremmin kuin mitä länsimaiset mediat antavat ymmärtää.

Russia Today:n uutisjuttu aiheesta:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uv39GkhB4Ps]


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *