(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Al-Zawahiri al-Qaidan johtoon – Uutisointia maailmalta

Sunnuntaistrategisti | 16.06.2011

Kuten myös Suomen media tänään laajalti uutisoinut, al-Qaida on virallisesti nimittänyt Ayman al-Zawahirin uudeksi johtajakseen. Tässä muutamia lähteitä, jotka analysoivat Zawahirin nimitystä hieman syvällisemmin ja laajemmassa kontekstissa kuin vaikkapa Helsingin Sanomat.

Danger Room: Al-Qaida Names Zawahiri to Fill Bin Laden’s Shoes

Zawahirin keskeisimmästä tehtävästä ei liene epäselvyyttä: ”It’ll be Zawahiri’s task to rescue al-Qaida from the brink of irrelevance created by the Mideast’s popular reformist turn.” On kuitenkin huomioitava kuinka Zawahirin reaktiota Egyptin vallankumoukseen on tulkittu olevan signaali siitä, että al-Qaidan keskusjohdon maantieteellinen eristyneisyys arabimaista alkaa heijastumaan heidän järjestön keskusjohdon kyvyssä saada sanomaansa kuulostamaan relevantilta. Lyhyesti, Zawahiri vanhoine egyptiläisine jihadikumppaneineen edustavat pian sukupuuttoon kuolevaa ”jihadinosaurusta.”

Jihadica: Zawahiri at the Helm

Ei ollut suinkaan yllättävää, että Zawahiri lopulta tähän tehtävään valittiin: ”This move was not unanticipated except by those with strange Awlaki/Libi fixations.” Awlakilla ja Libillä, jotka edustavat uudempaa jihadisukupolvea, ei ollut pienintäkään asiaa järjestön keskusjohtoon. Mm. Awlaki ei kuulu suoranaisesti edes AQAP:n keskeisimpään  johtoon, ja Libi – vaikka onkin nouseva tähti ja suosittu eritoten nuorempien jihadistien keskuudessa – on kuitenkin Zawahirin alaisuudessa.

New York Times: Bin Laden’s No. 2, Zawahri, Takes Control of Al Qaeda

Zawahirin ongelmana ei ole pelkästään al-Qaidan kurssin muuttaminen, vaan myös hänen karismansa saattaa luoda uusia ongelmia järjestölle: ”…he is seen as abrasive to fellow militants, and lacking Bin Laden’s charismatic appeal to Islamists and ability to command their loyalty, leading to questions over whether he would be able to continue drawing jihadist recruits. In addition, his new role may widen what counterterrorism officials have called a longstanding split in Al Qaeda between his Egyptian contingent and militants of other nationalities.”

Vaikka Zawahiri  olikin luonteva valinta tehtävään ottaen huomioon hänen roolinsa bin Ladenin johtamassa al-Qaidassa, häneltä ei kuitenkaan löydy yllin kyllin niitä ominaisuuksia joita al-Qaida nyt eniten tarvitsee: karismaattisuutta, operatiivista lahjakkuutta, ja strategista peliälyä.

BBC: Ayman al-Zawahiri appointed as al-Qaeda leader

On totta, että Zawahirin valinnassa kesti yllättävän pitkään: ”…delay in announcing Zawahiri as al-Qaeda chief – coming as it does more than six weeks after Bin Laden’s death, despite his being the obvious choice – may point to divisions within the leadership.” Toisaalta, ottaen huomioon minkä paineen alla al-Qaidan keskusjohto tällä hetkellä operoi, on vaikea kuvitella, että al-Qaidan keskusjärjestö kykenisi kokoontumaan lyhyellä varoitusajalla, varsinkin ottaen huomioon, että bin Ladenin eliminoimiseen johtamassa operaatiossa Yhdysvallat saivat käsiinsä huomattavan määrän dokumentteja al-Qaidan toiminnasta. On kuitenkin vaikea uskoa, että näin suurta päätöstä olisi lykätty kuusi viikkoa ilman jonkin asteista kitkaa johtoryhmän jäsenten välillä.

Long War Journal: Al Qaeda appoints Ayman al Zawahiri successor to bin Laden

Zawahirin nimityksen myötä al-Qaidan ideologinen pohja tuskin muuttuu: ”The seven principles set forth in al Qaeda’s statement today began with a call for followers to remain united and seek consensus. The message went on to urge adherents to undertake the following: continue to call Muslims to perform ”the obligatory duty of jihad”; remain a pan-Muslim movement; work to free their followers from prison; support the so-called ”Arab Spring” uprisings in the Middle East; ”cooperate with everyone who is working to help Islam, in the Islamic organizations and groups, or those outside of them”; and aid the ”oppressed.”


Kommentit

On toki mahdollista, että Zawahirin asema järjestössä on ollut huomattavasti tärkeämpi, mitä yleisessä keskustelussa on huomioitu. Osa "AQ-asiantuntijoista" onkin vuosia väittänyt, että Zawahirin rooli terroristiverkostossa on erittäin tärkeä, ottaen huomioon minkälainen vaikutusvalta hänellä on bin Ladeniin. Mutta hierarkisesti Zawahirin on todettu olleen bin Ladenin alapuolella kautta linjan, mikäli AQ:hun voi moista hierarkiaa sovittaa. Toki täytyy myös todeta, että järjestön johtajilla ei selvää työnkuvaa ole, vaan se menee juurikin henkilön omien attribuuttien (ja yleisen strategisen tilanteen) mukaan. Bin Laden oli enimmäkseen keulakuva siinä missä Zawahirillä oli enemmän sanottavaa järjestön strategiassa ja taktiikassa alkuvuosina. Afganistanin sodan myötä järjestön keskusjohto kuitenkin ymmärrettävästi etääntyi, antaen enemmän sanavaltaa keskitason johtajille, ja ns. kolmospaikalle, joka johtaa järjestön toimintaa kansainvälisesti. Onkin huomioitava, että niin OBL kuin Zawahiri ei ole läheisesti ollut mukana suunnittelemassa tai toteuttamassa järjestön operatiivista toimintaa kovinkaan suurella aktiivisuudella vuosiin. Tämä tilanne tuskin muuttuu Zawahirin nimityksen myötä, vaan nuoret, aggressiivisemmat AQ-militantit jatkavat al-Qaidan toiminnan suunnittelua ja toteuttamista. Zawahirin nimityksen myötä lienee myös entistä todennäköisempää, että järjestön karismaattiset johtajat nousevat uudesta sukupolvesta Zawahirin tarjotessa pelkästään jatkuvuutta, ja pyrkiessä ratkomaan järjstön sisäisiä ristiriitoja.


Zawahiri on saattanut olla järjestön johtaja koko ajan. Bin Laden oli rahamies ja karismaattinen keulakuva, sosiaalisilta taidoiltaan parempi tiiminrakentaja kuin Zawahiri, joka puolestaan on onnistunut aina saamaan aikaan verisiä linjariitoja. Zawahirin ollessa muodollinen johtaja järjestöstä tulee entistä herkkänahkaisempi, autoritäärisempi, hierarkkisempi ja jyrkempi. Kuuden viikon ajanjaksoa ei ehkä kannata pitää kovin indikatiivisena, kun otetaan huomioon miten varovaisia järjestön edustajien on täytynyt olla kommunikaatioissaan, eikä tietenkään ole ollut mahdollista kasata kokoon mitään kardinaalikollegiota. Mielenkiintoista, mitä tulee ulos Zawahirin suhteista Iranin, Sudanin ja Venäjän tiedustelupalveluihin eri aikoina.Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *