(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Abu Sulaiman al-Nasser, Suomen kauhu?

Sunnuntaistrategisti | 02.06.2011

Eilen Suomen lehdistö raportoi laajasti ”al-Qaida-johtajan,” Abu Sulaiman al-Nasserin kehoittaneen hyökkäämään suomalaisia rauhanturvajoukkoja vastaan. Vaikka, kuten Juha-Antero Puistola ja Supo muistuttavat, uhkaukset Suomen ja muiden maiden rauhanturvajoukkoja vastaan eivät ole kovinkaan harvinaisia eivätkä strategisesti merkittäviä, Abu Sulaimanin uhkaus sai runsaasti palstatilaa. Mutta kuka onkaan tämä salaperäinen terroristihahmo? Asiaan ei osannut ottaa kantaa mm. Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelä terrorismitutkija Teemu Sinkkonen (HS 1.6.).

Mm. STT:tä lähdettään käyttäneet Iltasanomat, Nelonen, Turun Sanomat, Kaleva nimittivät Abu Suleimanin al-Qaidan johtajaksi. HS puolestaan puhui ”johtavasta hahmosta” ja ”al-Qaida-pomosta” kun taas Uusi Suomi määritteli Abu Suleimanin al-Qaidan ”johtohahmoihin kuuluvaksi,” Iltalehden tyytyessä kutsumaan Abu Sulaimania ”terroristijohtajaksi.” Ottaen huomioon kuinka epätarkkaa jihadisteihin liittyvä uutisointi Suomessa on (esimerkit Anwar al-Awlakiin ja Saif al-Adeliin liittyen), on syytä epäillä Abu Sulaimanin roolia al-Qaidassa.

Lähimmäs totuutta uutisoinnissaan pääsivät Etelä-Suomen Sanomat ja YLE, jotka kutsuivat Sulaimania al-Qaidan seuratuimpiin bloggareihin lukeutuvaksi, ainakin jos on uskominen Evan Kohlmannin Flashpoint Partners yrityksessä toimivaa kollegaa, Laith Alkhouria, joka käytti Abu Suleimanista termiä ”al-Qaida chat forum user.” Toisin sanoen, kyseessä on, ei niinkään al-Qaidan johtaja, johtoon kuuluva tai edes terroristijohtaja, vaan radikalisoitunut virtuaalijihadisti. Ei siis ole ihme, että hahmon nimi ei ollut Suomen terroristiasiantuntijoiden tiedossa.

Voi olla mahdollista, että Abu Sulaiman on median toimesta sekoitettu kuuluisampaan ”nom de guerre” kaimaansa Al-Nasser Lideen Allah Abu Suleimaniin (oikealta nimeltään Noman Salman), joka toimi Irakin al-Qaidan ”sotaministerinä” Helmikuuhun 2011 asti, jolloin hänen raportoidaan kuolleen Irakin asevoimien tekemässä iskussa. Kyseessä ei kuitenkaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä ollut sama henkilö.

Abu Sulaimanin tieto Suomen tilanteesta viittaa aktiivisuuteen pohjoismaiden suunnalla, kuten Sinkkonen tuumaa. Tämä mielenkiintoinen kuriositeetti saattaa osaltaan selittyä sillä, että Abu Sulaimanin käyttämän nettifoorumin al-Shmukhin lukijakunnasta ainakin 3,6% tulee Ruotsista (al-Shmuk on yksi suosituimmista jihadifoorumeista). Ja kuten laajasti uutisoitiin, mm. Evan Kohlmannin mukaan al-Nasser on ollut aiemminkin aktiivinen Pohjoismaiden suunnalla, lähettäen kuvan Tukholman joulukuisesta itsemurhapommittajasta al-Qaidan keskustelupalstalle jo ennen kuin miehen nimi julkaistiin mediassa. Mielenkiintoisesti kuitenkin miehen nimen hän mainitsi vasta 20 tuntia sen jälkeen kun se oli julkistettu.

Abu Sulaiman on kuitenkin tehnyt vastaavia uhkauksia aikaisemminkin, kuten kahdesti viime vuoden lopulla. Tällä kertaa arpa osui Suomelle. Uhkaus ei kuitenkaan ole merkittävä: sitä ei tehnyt hahmo, jolla on vaikutusta al-Qaidan strategiaan tai operaatioihin, se ei ole uskottava, eikä se ole heikentänyt suomalaisten turvallisuutta alueella. Ainoa vaara on, kuten Sinkkonen toteaa, että tämä saattaa edesauttaa yksittäisten ihmisten radikalisoitumista Suomessa, mutta sekin on, Suomen sisäisen tilanteen huomioonottaen (s.5-7), äärimmäisen epätodennäköistä.


Kommentit

[…] käsitellään Suomessa usein väärin. Tästä hyvä esimerkki on muutaman kesän takainen Abu Sulaiman al-Nasserin tapaus, jonka myötä radikalisoituneen jihadifoorumeilla omaa tärkeyttään […]


[...] Abu Sulaiman al-Nasser, Suomen kauhu? [...]


[...] vilkkain päivä (6. kesäkuuta: 604 klikkausta). Sittemmin Abu Sulaimania käsittelevä artikkeli Abu Sulaiman al-Nasser, Suomen Kauhu? on noussut Ulkopolitistin luetuimmaksi artikkeliksi, ja sitä on klikattu yli tuhat kertaa. [...]


[...] Länsi-Pasilan  ja Tapaninvainion tapahtumien yhteydestä, joita Ulkopolitist kommentoi kesällä (täällä ja täällä). Tämän lisäksi nimi on tunnettu Ruotsissa  Joulukuun 2010 itsemurhaiskun [...]


[...] on loogista ottaen huomioon kuinka paljon “al-Qaida-johtaja” sai julkisuutta Suomessa edellisen uhkauksensa vuoksi. Tätä teoriaa tukee myös se, että Savon Sanomien siteeraama Sulaimanin viesti ei pitänyt [...]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *