(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kuka johtaakaan al-Qaidaa Arabian niemimaalla?

Sunnuntaistrategisti | 16.05.2011

Toukokuun ensimmäisinä päivinä Yhdysvallat yrittivät eliminoida kaksii korkean profiilin al-Qaida verkostoon kuuluvaa jäsentä. Toinen yrityksistä onnistui. Kuten kansainvälinen media on lähes kaksi viikkoa hekumoinut, Osama bin Laden kohtasi loppunsa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen iskussa Abbottabadissa, Pakistanissa.

Mutta toinen yrityksistä epäonnistui. Bin Ladenin kuoleman uutisoinnin ”varjoon” jäi uutinen siitä, että Yhdysvallat yrittivät aseistetulla lennokilla eliminoida amerikkalaissyntyisen, Jemenissä asuvan Anwar al-Awlakin. Täysin ilman uutishuomiota juttu ei kuitenkaan jäänyt. Mm. Helsingin Sanomat, MTV3, Kaleva, Uusi Suomi, Aamulehti, Etelä-Saimaa, Verkkouutiset ja Iltasanomat siteerasivat STT:n uutisointia tapahtumasta, kirjoittaen, että Yhdysvallat yritti tappaaArabian niemimaan al-Qaidan (AQAP) terroristiverkoston johtajan, Anwar al-Awlakin.

Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että al-Awlaki ei suinkaan johda kyseistä verkostoa. Tämä kyseenalainen kunnia kuuluu Nasir al-Wuhayshille. Mistä moinen virhe? Monet artikkeleista ilmoittivat lähteekseen myös Reutersin sekä Wall Street Journalin. Voisiko virhe selittyä sillä, että lähdemateriaalin tieto hyväksyttiin sen suurempia kyselemättä?

Tällä kertaa osasyy suomalaisen median töppäilyyn johtuu Reutersista, jonka uutisointi iskusta 7.5. sanoo vastaavaa: ”The U.S. drone aircraft attack that killed two midlevel al Qaeda militants in Yemen on Thursday was targeting the leader of al Qaeda in the Arabian Peninsula.

Entäpä mitä sanoo WSJ? Alussa, WSJ:n ”lainattu” artikkeli antaa seuraavanlaisen kuvauksen al-Awlakin asemasta: ”Mr. Awlaki has emerged as a leading charismatic front-man of al Qaeda in the Arabian Peninsula,” antaen ymmärtää, että Awlaki on noussut järjestön johtajistoon.

WSJ kuitenkin vapauttaa itsensä vastuusta toteamalla seuraavaa: ”He [al-Awlaki] isn’t the head of AQAP, but U.S. officials say Mr. Awlaki has assumed an operational leadership role in the terror group.” Eli kyseessä ei suinkaan ole järjestön johtaja, vaan henkilöstä, jolla on operatiivinen johtoasema organisaatiossa.  Tämä tieto ei kuitenkaan kantautunut Suomeen asti, mikä on vähintäänkin kummallista, sillä suuri osa suomalaisesta uutisoinnista mainitsee lähteekseen myös Wall Street Journalin.

Lue lisää al-Awlakin asemasta AQAP:issa (suositellaan erityisesti Reutersille ja suomalaisen median edustajille):

Gregory Johnsen: A False Target in Yemen, New York Times, 19.10.2010

Thomas Hegghammer: The Case for chasing al-Awlaki, Foreign Policy, 24.10.2010

 


Kommentit

[...] Onkin tärkeää huomioida, että AQAP:n tavoitteet eivät ole puhtaasti – tai edes enimmäkseen – globaaleja. Kuten West Point CTC:n äskettäin julkaisema raportti toteaa, järjestön tavoitteet ovat jaoteltavissa paikallisiin, alueellisiin ja osittain globaaleihin. Johtuen Awlakin sujuvasta englannin kielen taidosta, useat asiantuntijat ovat korostaneet AQAP:n globaalin toiminnan sekä Awlakin merkitystä organisaatiossa (esimerkkinä Rafaello Pantoluccin raportti heinäkuulta), mikä – kuten Hegghammer toteaa – ei ota huomioon järjestön kansainvälisen toiminnan eristämistä järjestön päätoiminnoista, ja osaltaan selittää Awlakin aseman ja vaikutusvallan korostamista mm. akatemiassa ja mediassa. [...]


[...] Ottaen huomioon kuinka epätarkkaa jihadisteihin liittyvä uutisointi Suomessa on (esimerkit Anwar al-Awlaqiin ja Saif al-Adeliin liittyen), on syytä epäillä Abu Sulaimanin roolia [...]


[...] viikolla, The Ulkopolitist paljasti suomalaisen median heikkouksia kun se uutisoi Yhdysvaltain yrityksestä eliminoida jemeniläinen Anwar al-Awlaki. Tällä kertaa tarkastelun alle [...]Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *