Turvallisuusjännite-podcast: Miten käy, kun tekoäly astuu palvelukseen?

Kirjoittajan henkilökuva
Annastina Haapasaari | 28.03.2024
Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · MPKK x The Ulkopolitist: Turvallisuusjännite-podcast – Miten käy, kun tekoäly astuu palvelukseen?

Tekoäly tuo myös sodankäynnin näköpiiriin teknologisen vallankumouksen, jollaista ei ole nähty ydinaseiden keksimisen jälkeen.

Tekoälyn ja muiden uusien teknologioiden kehitysaskeleet merkitsevät perustavanlaatuista muutosta sodankäynnin logiikassa. Käyttösovellutukset vaihtelevat laajasti tiedustelun tehostamisesta aina täysin autonomisiin asejärjestelmiin.

Yhdysvallat ja Kiinan välinen kilpailu teknologisesta ylivallasta piirtää esiin aiheeseen liittyvän monimutkaisen geopoliittisten jännitteiden verkoston. Tekoälyn käyttö sotilaallisessa kontekstissa herättää toisaalta myös merkittäviä huolia eettisten kysymysten kannalta.

Turvallisuusjännite-podcastin neljäs jakso sukeltaa tekoälyn kehityksen tuomiin muutoksiin turvallisuusympäristössä. Miten tekoäly muokkaa sotilaallista strategiaa ja taktiikkaa? Entä kuinka Suomi voi pysyä mukana tässä nopeasti kehittyvässä kentässä?

Vieraina jaksossa ovat Maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Petteri Hemminki ja Tampereen yliopiston työelämäprofessori Valtteri Vuorisalo.

Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari

Editointi: Tuomas Lähteenmäki

Äänisuunnittelu: Petri Vanhanen

Visuaalinen suunnittelu: Miro Johansson

Jakso on toteutettu yhteistyössä Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa.

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta.

Lue myös