Globaali ruokaturva järkkyy – mitä tekee EU?

Tekstiartikkelin kuva.
Ulkopolitist · Globaali ruokaturva järkkyy – mitä tekee EU?

Ruoan maailmanmarkkinahinnat ampaisivat nousuun, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen seuraukset tuntuvat erityisesti kaikkein köyhimmissä maissa, joiden ruokaturva oli jo valmiiksi heikko.

Jopa 205 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta maailmanlaajuisesti. Ruokaturvattomuuden syitä ovat muun muassa äärimmäiset sääolosuhteet, huono taloustilanne ja konfliktit. 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pahentanut tilannetta entisestään. Sen seurauksena erityisesti heikoimmassa asemassa olevien maiden ruokaturva on järkkynyt.

The Europolitist -jaksossa keskustellaan ruokakriisistä, ja siitä, mitä kehitysyhteistyön jättiläinen EU tekee ruokaturvan vahvistamiseksi kansainvälisesti. Lisäksi jaksossa pureudutaan Afganistanin ruokaturvatilanteeseen, joka on yksi maailman vaikeimpia.

Jakso julkaistaan maailman nälkäpäivän (16. lokakuuta) kunniaksi yhteistyössä Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston kanssa.

Studiovieraat:

Jyrki Niemi on Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori. Hänen tutkimusaiheisiinsa lukeutuvat EU:n ja kansallinen maatalouspolitiikka, ruokamarkkinoiden toimivuus ja elintarvikkeiden hinnanmuodostus.

Sanna-Liisa Taivalmaa on maaseutukehitykseen erikoistunut kehityspolitiikan neuvonantaja ulkoministeriössä.

Insertissä:

Marianna Franco on Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston Afganistanin toimiston päällikkö.

Äänitys: 3.10.2022

Juontajat: Leonard Wilhelmus ja Anni Lindgren

Editointi: Leonard Wilhelmus

Jakso on toteutettu yhteistyössä jakso.fi:n kanssa

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta

Lue myös