Unkarin oppositio pyrkii kaatamaan Orbánin konservatiivisuudella – oikeistolaista talouspolitiikkaa kannattava Péter Márki-Zay on valtion johdolle “susi lampaiden vaatteissa”

Kirjoittajan henkilökuva
Jani Korhonen | 12.11.2021
Kuva: Elekes Andor (CC BY-SA 4.0)

Unkarissa järjestettiin syys-lokakuussa opposition esivaalit, jotka edeltävät vuoden 2022 parlamenttivaaleja. Vaaleissa valittiin osa opposition ehdokkaista sekä opposition yhteinen pääministeriehdokas. Tähän rooliin valikoitui konservatiivinen korruptionvastustaja, puoluepolitiikan ulkopuolelta tuleva Péter Márki-Zay, joka saattaa vedota Fideszistä vieraantuneisiin oikeistolaisiin äänestäjiin. Oppositiolla on vajaat kuusi kuukautta aikaa voittaa puolelleen äänestäjäkunnan enemmistö.

”On vain yksi kysymys: Fidesz vai ei Fidesziä?” Näin Unkarin oppositiopuolueiden yhteiseksi pääministeriehdokkaaksi valittu Péter Márki-Zay sanoi voittopuheessaan lokakuussa 2021 viitaten pääministeri Viktor Orbánin johtamaan hallituspuolue Fidesziin. Ensimmäistä kertaa Orbánin hallintokauden aikana oppositio on saanut valittua yhteisen pääministeriehdokkaan ja luotua vaaleille selkeän asetelman, jossa hallitus ja oppositio ovat tasaveroisina vastakkain.

Tilanne on saatu aikaan erillisillä opposition epävirallisilla esivaaleilla, jotka järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ennen parlamenttivaaleja. Vuonna 2019 Budapestin pormestarivaalien yhteydessä järjestettiin vastaava äänestys. Esivaaleille on tilausta, sillä Unkarin vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita. Maan parlamentin 199 kansanedustajasta 106 valitaan niin sanotuissa enemmistövaalipiireissä, joissa vain voittaja menee läpi. Toista kierrosta ei järjestetä, joten läpi voi päästä alle 50 prosentin ääniosuudella. Vuoden 2018 Unkarin parlamenttivaalien yhteydessä oppositiomieliset vaikuttajat kannustivat opposition kannattajia äänestämään mielipidemittauksissa tiettyä, vahvimmaksi koettua opposition ehdokasta – samaan tapaan kuin tämänvuotisissa duuman vaaleissa Venäjällä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan Fidesz sai jälleen perustuslain muokkaamiseen tarvittavan kahden kolmasosan paikkaenemmistön.

Unkarissa oppositiopuolueiden yhteistyötä ovat vaikeuttaneet monet arvokysymykset sekä tiettyihin poliitikkoihin henkilöityvät skismat. Heistä merkittävimpänä esiin nousee vuosina 2004-2009 pääministerinä maata hallinnut, sosialistipuolue MSZP:tä edustanut Ferenc Gyurcsány, joka on edelleen hyvin kiistanalainen hahmo unkarilaisessa politiikassa. Tähän syynä on erityisesti vuonna 2006 vuotanut MSZP:n puolue-eliitille pidetty puhe, jossa Gyurcsány myönsi valehdelleensa maan taloustilanteesta vaalien alla ja käytti alatyylistä kieltä. Puheen vuotaminen johti suuriin mellakoihin ja osaltaan myös Fideszin murskavoittoon vuoden 2010 parlamenttivaaleissa.

Aiemmista pettymyksistä oppineena oppositio on tehnyt kaikkensa saadakseen aikaan yhteisen rintaman vuoden 2022 parlamenttivaaleihin. Mukana ovat kaikki merkittävät oppositiopuolueet lukuun ottamatta karnevalistista Kaksihäntäisen koiran puoluetta (Kétfarkú Kutya Párt) sekä Fidesziä usein tukevaa, mutta virallisesti oppositiossa oleva äärioikeistolaista Kotimaamme-puoluetta (Mi Hazánk). Vuoden 2020 lopussa oppositio sai sovittua, että se asettaa vuoden 2022 vaaleihin yhteisen listan ja yhteisen pääministeriehdokkaan. Opposition yhteistyön tavoitteisiin kuuluvat Fideszin hallinnon purkaminen, uuden vaalijärjestelmän luominen sekä uuden, kansanäänestyksellä vahvistettavan perustuslain luominen. Puolueet sitoutuvat yhteistyössä myös EU-myönteiseen linjaan. Jopa ennen äärioikeistolainen ja sittemmin maltillistunut Jobbik on viime vuosina siirtynyt EU-mieliseksi ja tätä myötä hyväksyy opposition ohjelman.

Vuoden 2020 lopussa oppositio sai sovittua, että se asettaa vuoden 2022 vaaleihin yhteisen listan ja yhteisen pääministeriehdokkaan. Opposition yhteistyön tavoitteisiin kuuluvat Fideszin hallinnon purkaminen, uuden vaalijärjestelmän luominen sekä uuden, kansanäänestyksellä vahvistettavan perustuslain luominen. Klikkaa twiitataksesi!

Ensimmäiset esivaalit saavuttivat tavoitteensa

Syys-lokakuussa järjestetyt opposition esivaalit olivat unkarilaisen ruohonjuuridemokratian ja kansalaisyhteiskunnan taidonnäyte. Tuhannet ihmiset olivat mukana vapaaehtoisina esivaalien järjestämisessä. Esivaaleissa äänestys tapahtui sekä julkisilla paikoilla pienissä teltoissa että verkossa. Internetiä käytettiin myös alustana vaaliväittelyille ja esivaalia koskevalle uutisoinnille, sillä hallitusta tukevassa mediassa ei esivaaleille juuri ollut ruutuaikaa ja palstatilaa tarjolla.

Esivaalien ensimmäisen kierroksen aikainen tietojärjestelmän kaatuminen, josta oppositiopuolueet syyttivät hallitusta, ei lopulta vaikuttanut juurikaan esivaalien kulkuun. 853 000 unkarilaista antoi äänensä avoimissa esivaaleissa joko ensimmäisellä tai toisella kierroksella, mikä tarkoittaa äänestysaktiivisuuden olleen noin 11 prosentin tietämillä. Ranskassa ja Italiassa järjestetyissä vastaavissa esivaaleissa äänestysaktiivisuus on ollut hieman pienempi, 7-9 prosenttia, joten unkarilaisopposition esivaalit onnistuivat tavoitteessaan varsin hyvin.

Unkarin esivaalit jakautuivat kahteen kierrokseen. Ensimmäisellä kierroksella valittiin enemmistövaalipiirien ehdokkaat, joiden lisäksi viidestä pääministeriehdokkaasta valittiin kolme kisaamaan pääministerikandidaatin roolista toisella kierroksella. Enemmistövaalipiirien paikkojen ehdokkuuksista eniten meni Gyurcsányn nykyään johtamalle sosiaalidemokraattiselle DK-puolueelle (32 paikkaa), kakkosena oli Jobbik (29 paikkaa) ja kolmantena MSZP (18 paikkaa). Oppositiopuolueet ovat sitoutuneet seisomaan voittaneiden ehdokkaiden takana itse parlamenttivaaleissa.

Vaalien toinen kierros meni pitkälle viedyksi spekulaatioksi siitä, kuka voisi olla koko kansan mielestä hyväksyttävä vastaehdokas Orbánille. Pääministeriehdokkaista toiselle kierrokselle menivät Márki-Zayn lisäksi DK:ta edustava Klára Dobrev – Gyurcsányn vaimo – sekä Budapestin vasemmistolainen pormestari Gergely Karácsony. Jälkimmäinen vaikutti pitkään vahvimmalta ehdokkaalta, mutta luopui yllättäen ehdokkuudestaan siirtyen tukemaan Márki-Zayta. Karácsony perusteli valintaansa sillä, että vasemmistolaisille arvoille ei nyt ole kysyntää Unkarissa ja että Márki-Zaylla on suuremmat todennäköisyydet voittaa Dobrev, jota ei pidetty sopivana vastaehdokkaana Orbánille. Lopulta Márki-Zay vei kaksintaisteluksi typistyneen toisen kierroksen pääministeriehdokasvaalin vajaan 57 prosentin ääniosuudellaan.

Péter Márki-Zay, esivaalien voittaja // Kuva: Draskovics Ádám (CC BY 4.0)

Esivaaleissa oppositiolle oli tärkeää yhteisen ehdokkaan valinnan lisäksi se, että se sai äänensä kuuluviin. Yleensä hallitus sanelee Unkarin poliittiset puheenaiheet, mutta lopulta jopa hallitusta tukeva media ja Fidesz-poliitikot olivat pakotettuja kommentoimaan esivaaleja.

Hallitus tuntui kokevan esivaalit uhkana ja aloitti heti vastahyökkäyksen. Puolueen strategiana oli tehdä esivaaleista naurunalaiset leimalla ”Gyurcsány-show”. Esivaalien aikana Youtubessa pyöri esivaaleja mollaavia mainoksia. Samalla Fidesz ryhtyi keräämään nimiä Stop Karácsony, Stop Gyurcsány -adressiinsa, jolla on tähän mennessä yli miljoona allekirjoittajaa. Kampanjan nimeä perustelee se, että tässä vaiheessa Budapestin vasemmistolainen pormestari Karácsony vaikutti vielä vahvimmalta ehdokkaalta. Márki-Zayn voitettua adressin nimi vaihdettiin muotoon Stop Márki Zay, Stop Gyurcsány. Adressilla ei ole mitään suoraa funktiota, eikä sitä esimerkiksi lähetetä kenellekään, vaan se on Fideszin tapa aktivoida kannattajiaan ja tuoda esiin omaa negatiivista näkemystään oppositiosta.

Esivaaleissa oppositiolle oli tärkeää yhteisen ehdokkaan valinnan lisäksi se, että se sai äänensä kuuluviin. Yleensä hallitus sanelee Unkarin poliittiset puheenaiheet, mutta lopulta jopa hallitusta tukeva media ja Fidesz-poliitikot olivat pakotettuja kommentoimaan esivaaleja. Klikkaa twiitataksesi!

Konservatismi aiheuttaa Fideszille harmaita hiuksia

Márki-Zay on Fideszille kaikkein epämieluisin vastaehdokas. Hän on katolilainen seitsemän lapsen isä, joka on arvomaailmaltaan konservatiivi ja kannattaa oikeistolaista talouspolitiikkaa. Lisäksi Márki-Zay tulee maaseudulta ja eliitin ulkopuolelta. Hän saattaisi vedota samoihin maaseudun äänestäjiin, jotka ovat olleet Fideszin menestyksen tukipilareita. Márki-Zay voi ominaisuuksistaan huolimatta luottaa siihen, että vasemmistolaiset ja liberaalit antavat äänensä hänelle vaikka hampaitaan kiristellen, sillä Orbán halutaan kaataa hinnalla millä hyvänsä. Márki-Zay kuitenkin ajaa myös vasemmistolaisille tärkeitä teemoja, kuten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Fidesz pyrkii maalaamaan Márki-Zaysta kuvan konservatiivia teeskentelevänä vasemmistolaisena. Jopa Orbán päätyi kommentoimaan Márki-Zayta ironisesti vertaamalla tätä suteen, joka on pukeutunut lampaiden vaatteisiin ja syönyt koko opposition sisäänsä. Lisäksi Orbán sanoi puheessaan opposition takana olevan kansainvälisiä taustavoimia sekä ”rahaa, media ja verkostoja”. Gyurcsány-elementtiäkään ei ole unohdettu vastakampanjasta, vaikka onkin vähän kaukaa haettua, että Gyurcsány olisi järjestänyt vaimonsa vaalitappion, kuten Fidesz nyt väittää.

Yksi Márki-Zayn valttikorteista on ollut se, että hän tulee eliitin ulkopuolella. Hän nousi valtakunnallisesti tunnetuksi vuoden 2018 ennenaikaisissa pormestarivaaleissa Hódmezővásárhelyn pikkukaupungissa, joissa hän yllättäen voitti tunnetun Fidesz-poliitikon. Márki-Zay on ollut äänekäs korruptionvastaisuudessaan, mikä saattaa olla jatkossakin toimiva strategia monien Fideszin kannattajien vieraannuttua puolueesta suhmurointien seurauksena.

Yksi Márki-Zayn valttikorteista on ollut se, että hän tulee eliitin ulkopuolella. Hän on ollut äänekäs korruptionvastaisuudessaan, mikä saattaa olla jatkossakin toimiva strategia monien Fideszin kannattajien vieraannuttua puolueesta suhmurointien seurauksena. Klikkaa twiitataksesi!

Huhtikuisia parlamenttivaaleja kohti

Oppositiolla ja Márki-Zaylla on vajaat puoli vuotta aikaa vakuuttaa äänestäjät. Esivaalien ansiosta oppositio saakin varmasti pientä nostetta. Se on tärkeää, sillä tällä hetkellä Fidesz ja oppositio ovat mielipidemittausten mukaan hyvin tasaväkisiä. Fidesz on kuitenkin osoittanut tietoisesti etsivänsä oppositiopoliitikoista kohtia, joiden ympärille se voisi nostattaa oppositiota horjuttavia skandaaleja.

Mahdollista on myös oppositiorintaman hajoaminen sisäiseen riitaisuuteen, mitä Fidesz varmasti pyrkii edistämään. Toisaalta yhteisen oppositiorintaman pettäminen olisi todennäköisesti poliittinen itsemurha, sillä tällöin oppositio menettäisi mahdollisuutensa pärjätä vaaleissa Fidesziä vastaan.

Márki-Zay on monien muiden oppositiopoliitikoiden tavoin puhunut voimakkaasti “tilinteosta” vaalien jälkeen. Orbán ja tärkeimmät Fidesz-poliitikot olisi hänen mukaansa vangittava korruptiosta syytettynä. Lisäksi Márki-Zay on sanonut haluavansa kirjoittaa uuden perustuslain ilman vaadittavaa kahden kolmasosan paikkaenemmistöä parlamentissa. Kriitikkojen mielestä tämä on vaarallista peliä vakavilla kysymyksillä.

Samaan aikaan Fidesz vaikuttaa jo varustautuvan mahdolliseen vallanvaihtoon. Hallitus haluaisi säätää lain, joka hankaloittaisi valtakunnansyyttäjän erottamista. Ehtona erottamiselle olisi, että sitä puoltavia ääniä tulisi olla kahden kolmasosan määräenemmistö parlamentista. Tämänhetkistä valtakunnansyyttäjä Péter Poltia pidetään Fidesz-eliitin takuumiehenä, eikä suuria korruptio-oikeudenkäyntejä todennäköisesti voisi laittaa käyntiin Poltin ollessa vallassa.

Unkarissa on edessä on mielenkiintoinen kampanja huhtikuisten parlamenttivaalien alla. Vaikka oppositio on yhdistänyt voimansa, Fideszin kaataminen ei ole helppo tehtävä. Fideszillä on käsissään vahva mediakoneisto, ja jotkut analyytikot pitävät mahdollisena sitäkin, että hallitus muuttaa vaalilakia vielä ennen vaaleja. Joka tapauksessa edessä ovat yhdet tiukimmista ja kärjistyneimmistä vaaliasetelmista Unkarin lähihistoriassa.

Kirjoittaja: Jani Korhonen
Kommentointi ja editointi: Karoliina Rajala ja Tuukka Tuomasjukka
Kielenhuolto: Matti Marjamäki


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *