(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Myrkkyä, pandemioita ja kansainvälisiä kamppailuja – Kasvaneen The Ulkopolitistin paikka maailmassa on edelleen selvä

Kirjoittajan henkilökuva
Mari Fabritius | 02.09.2020

Kansainvälisen politiikan viime viikot ovat olleet myrskyisät. Aljaksandr Lukašenkan itsevaltius on ajanut ihmiset kaduille, Aleksei Navalnyin epäilty myrkytys muistuttaa, kuinka lähellä Suomea pannaan suita suppuun vaikka väkisin, ja Malissa sotilasvallankaappaus nostattaa kysymyksiä maan tulevaisuudesta. Samaan aikaan Yhdysvalloissa presidenttipelin kierrokset kiihtyvät.

Kaikki tapahtuu tilanteessa, jossa globaali pandemia on yhä tosiasia eikä kansainvälisellä yhteisöllä ole varaa lipsua tautia hillitsevistä toimista. Covid-19 on osoittanut monia haavoittuvuuksia kansainvälisessä yhteistyössä. Hauraat valtiot ja köyhimmät maat kansalaisineen ovat olleet pandemiaan heikoimmin varustautuneita ja kärsivät myös seurauksista kaikkein kovimmin. Tiedämme jo nyt, että koronavirus seurannaisvaikutuksineen tulee kasvattamaan entisestään eroja maailman köyhimpien ja vauraimpien välillä.

Navalnyin myrkytystapauksen sekä Lukašenkan vilppivaalien synnyttämien protestien ja niiden väkivaltaisten tukahdutusyritysten seuraaminen on voinut tuottaa päänvaivaa, jos ei osaa paikallista kieltä. Tulevaisuudessa niitä, jotka pysyvät kärryillä kansainvälisten tapahtumien uusimmista käänteistä, on tilastojen perusteella yhä vähemmän, sillä suomalaisten kielitaito näyttää supistuvan. Alati nopeatempoisemman, entisestään keskittyvän ja algoritmien talouslogiikan kynsissä pinnistelevän mediamaailman odotetaan tarjoavan laatua – pureskeltua, hyvin taustoitettua, kontekstin hallitsevaa journalismia – mielellään maksutta. Yhtälö on usein mahdoton.

Monimutkaistuvat ilmiöt, tempoileva politiikka ja koronan kaltaiset nopeat, sykäysmäiset kriisit edellyttävät perehtymistä, laajaa yleissivistystä ja syventymistä. Kun näppäimistö käy kelloa vastaan, ei toimittajan tehtävä ole helppo.

The Ulkopolitist ei kilpaile kelloa vastaan, eikä vapaaehtoisvoimin toimivan median tarvitse antautua ulkopuolisille rahoittajille tai klikkejä kalasteville ansaintalogiikoille. Tehtävämme on tulevallakin kaudella tarjota kypsää, taustoittavaa analyysiä maksutta suomeksi. Olemme vastuussa itsellemme, lukijoillemme ja yhteiskunnalle. Me ennakoimme, analysoimme, tiivistämme, taustoitamme ja selitämme asioita pintaa syvemmältä – paikallisia kieliä hyödyntäen. Yli satapäiseksi kasvaneesta kollektiivistamme löytyy syvällistä tuntemusta myös teemoista, jotka eivät muualla aina saa palstatilaa ja jotka ovat jääneet koronauutisoinnin jalkoihin. 

The Ulkopolitist ei kilpaile kelloa vastaan. Klikkaa twiitataksesi!

Juuri päättyneen rekrytointikierroksen myötä olemme saaneet osaamista aivan uusista maista. Uudet kirjoittajamme ovat perehtyneet muun muassa Fidžiin, Kuubaan, Marokkoon, Kolumbiaan ja Zimbabween. Oheiseen karttaan on väritetty maat, joita The Ulkopolitistin tekijät seuraavat aktiivisesti. Olemme vahvistaneet osaamistamme myös muun muassa vähemmistö-, valta- ja tasa-arvokysymyksissä. Nämä ovat teemoja, joiden syvempi ymmärtäminen ja analysoiminen on koko maailman sosiaalisen hyvinvoinnin edellytys. Maailman on pystyttävä yhdessä parempaan – The Ulkopolitist pyrkii siihen analyysi ja kommentti kerrallaan. Tämä on entistä tärkeämpää nyt, kun koronavirus on rampauttanut inhimillistä kehitystä monilla keskeisillä mittareilla.

The Ulkopolitistin tekijätiimin alueellinen erityisosaaminen.

Yksi käynnistyvän syyskauden keskeisistä aiheista on Yhdysvaltain presidentinvaalit. Donald Trump sai rauhanvälittäjän sulan hattuunsa otollisella hetkellä, kun Arabiemiraatit ja Israel normalisoivat hiljattain diplomaattisuhteensa. Samaan aikaan monissa Yhdysvaltain osavaltioissa tilanne on räjähdysherkkä, kun poliisiväkivallalle ei näytä tulevan loppua eri puolilla maailmaa kulkeneiden Black Lives Matter -protestienkaan myötä. Yhdysvaltain vaalijärjestelmä tuo reiluun vaalipeliin omat haasteensa, sillä äänestäminen ei ole liittovaltiossa kovinkaan yksinkertaista. Äänestäjäksi on rekisteröidyttävä erikseen, eikä äänestyskuponkikaan ole selkeimmästä päästä. Oman lisänsä soppaan tuovat poteroitumaan kannustavat somealgoritmit, vaalivaikuttaminen ja postiäänestyksessä ilmenneet epäselvyydet. 

Lokakuussa tarjoamme joka viikko taustoittavan analyysin Yhdysvaltain vaaliasetelmista. Raotamme teille ikkunaa vaaleihin kanteilta, joiden uskomme herättävän uusia ajatuksia.

Luvassa on kaikkiaan noin 130 analyysin ja 20 podcastin mittainen matka kohti kevättä. Tervetuloa kyytiin – nauti analyysintäyteisestä matkasta!


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *