(Huomioithan, että tämä artikkeli on neljä vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Kalifaatin terveydenhuolto ja ”sote-uudistus” – näin Isis houkutteli lääkäreitä riveihinsä pehmeän propagandan avulla

Kirjoittajan henkilökuva
vieraskynä | 10.06.2020

Kuvankaappaus Isisin lääkäreitä houkuttelevalta propagandavideolta.

Agneta Kallström on valmistunut Helsingin yliopistosta Lähi-idän tutkimuksen oppiaineesta. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikköön. Työssään Kallström tutkii terveydenhuoltoon kohdistettua väkivaltaa Syyriassa. Hän on haastatellut lääkäreitä, jotka ovat työskennelleet Syyriassa konfliktin aikana. Osa haastelluista on työskennellyt myös Isisin hallitsemilla alueilla.

Äärijärjestö Isisin on tunnettu väkivaltaisesta toiminnastaan ja sitä korostavasta propagandastaan. Järjestöllä oli kuitenkin myös toisenlainen, pehmeämpi lähestymistapa, joka oli osa järjestön propagandaa. Tämä puoli esitteli Isisin hallinnoiman maailman ideaalina ja ihmisläheisenä. Viesti oli kohdistettu muun muassa lääkäreille, joita tarvittiin juuri perustetun kalifaatin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen ja ylläpitoon. 

“Kuulkaa muslimilääkärit, lopettakaa vääräuskoisten hoitaminen ja tulkaa Syyriaan ja auttakaa haavoittuneita uskonsotureita. Kuvitelkaa palkintoa siitä, kun autatte veljen takaisin taisteluun.” 

Näin twiittasi vuonna 2015 brittiläinen lääketieteen opiskelija Omar Hussein kutsuen kollegoitansa liittymään taisteluun vääräuskoisia vastaan ja auttamaan haavoittuneita Isis-taistelijoita. Tarve lääkäreille oli kalifaatissa ilmeinen, koska monet ammattilaiset olivat paenneet väkivaltaisuuksia sekä Syyriasta että Irakista. 

Kalifaatin kutsuun vastattiin ympäri maailmaa. Isosta-Britanniasta tiedetään lähteneen ainakin 22 lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijaa. Kansainvälistä huomiota herätti sudanilaisten lääketieteen opiskelijoiden ryhmä, joka matkasi kalifaattiin tukeakseen Isisiä – lääkäreitä kun ei ole totuttu näkemään yhdessä aseen kanssa. Isisiä kannattavat lääketieteen opiskelijat kuitenkin rikkoivat tätä mielikuvaa poseeraamalla aseen ja stetoskoopin kanssa.

Lääketieteen harjoittaminen panoksena taisteluun 

Jokainen valtio tarvitsee toimivan terveydenhuoltojärjestelmän ylläpitämään väestön terveyttä. Valloitettuaan osia Syyriasta ja Irakista Isis halusi uudistaa alueiden palvelujärjestelmiä. Osana uuden valtion rakennusprojektia järjestö esitteli keväällä 2015 propagandavideossaan niin kutsutun ”Islamilaisen valtion kansallisen terveysjärjestelmän” (Islamic State Health System, ISHS). Videossa australialainen lääkäri Tareq Kamleh pyytää ulkomaalaisia lääkäreitä tulemaan Raqqaan perustamaan ISHS:ia. Ylivalotetussa videossa Kamleh hoitaa vastasyntynyttä lasta pukeutuneena leikkaussalivaatteisiin. Sairaalaympäristö taustalla näyttää siistiltä, ja pienet vauvat nukkuvat keskoskaapissa. Video voisi olla kuvattu missä tahansa sairaalassa – ei keskellä konfliktialuetta. Pyrkimys oli selvästi kopioida länsimaisia terveyspalveluita, sillä perustettavan ISHS:n logo on lähes identtinen Ison-Britannian terveysjärjestelmän (NHS) graafisen ulkoasun kanssa.

Videosta puuttuvat Isisin ihannoiman väkivallan ja kaaoksen elementit. Se on selvästi kohdistettu ulkomaalaisille hoitoalan ammattilaisille. Video normalisoi kalifaatin elämää, johon kuuluu osaavia lääkäreitä, pieniä vauvoja ja modernia lääketiedettä. Syksyllä 2014 ilmestyneessä Dabiq-propagandalehdessä järjestö esitteli modernia lääketieteellistä osaamistaan.  Viestinä oli, ettei muslimilääkärin tarvitsisi jäädä vääräuskoisten pariin lääketiedettä harjoittaakseen, vaan se olisi mahdollista myös kalifaatissa. Tämä olisi lääkärien panos uskonnolliseen taisteluun.

Lääkäreitä houkuteltiin kalifaattiin väkivallattomalla propagandalla. Klikkaa twiitataksesi!

Lääkäreitä tarvittiin myös siksi, että heistä oli yksinkertaisesti pulaa. Koska lääkäreillä on usein muuta siviiliväestöä enemmän taloudellisia resursseja, kielitaitoa ja kontakteja oman maan rajojen ulkopuolella, ovat he monesti ensimmäisten lähtijöiden joukossa levottomuuksien alkaessa.  Irakissa lääkäreiden aivovuoto on ollut krooninen ilmiö jo pitkään. Lisäksi monet kansainväliset avustusjärjestöt, kuten Lääkärit ilman rajoja, vetäytyivät ISISin hallitsemilta alueilta sen jälkeen, kun Isis kidnappasi avustusjärjestön työntekijöitä vuonna 2014 antamistaan turvatakuista huolimatta. 

Lääketieteen opiskelijat ja Isisin kutsu

Islamistiset järjestöt sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoajina ja niiden pyrkimys siviiliväestön elinolosuhteiden parantamiseen eivät ole uusia ilmiöitä. Esimerkiksi Gazaa hallitseva Hamas tunnettiin jo ennen vaalivoittoaan vuonna 2006 hyväntekeväisyyttä harjoittavana järjestönä ja terveyspalveluiden tuottajana, samoin Hizbollah Libanonissa. Kiistelty kysymys on, onko islamististen järjestöjen sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoaminen pyrkimys oikeuttaa ja pönkittää niiden valtaa vai onko taustalla muslimien uskonnollinen velvollisuus auttaa hädässä olevia. 

On mahdollista, että kalifaattiin lähteneet nuoret muslimitaustaiset lääketieteen opiskelijat saattoivat olettaa vastaavansa juuri uskonnolliseen velvollisuuteen Isisin heitä kutsuessa. Heihin kohdistettu propaganda vetoaa monien lääkäreiden ja muiden terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten etiikkaan ja moraaliin, tahtoon pelastaa ihmishenkiä, auttaa kärsiviä ja hädänalaisia ihmisiä. Juuri niihin arvoihin, jotka heidät on alunperin ohjanneet lääketieteen pariin. Isisin vallattua alueita Syyriassa ja Irakissa,  osa paikallisista lääkäreistä taas ei paennut ja he päätyivät elämään Isisin alaisuudessa. Aluksi he eivät halunneet hylätä kotiseutuaan ja etenkään sinne jääviä siviilejä. Myöhemmin lähteminen ei enää ollut mahdollista muuten kuin salakuljettajien avulla. Tilanne ei siis ollut helppo. Moni hoitohenkilökuntaan kuuluva noudattaa humanitaarisen avun periaatteita, joita ovat inhimillisyys, puolueettomuus, tasapuolisuus ja riippumattomuus. Isis ei kunnioita näitä arvoja, sillä ne ovat ristiriidassa järjestön äärimmäisen, omaan sharia-tulkintaansa pohjautuvan ideologian kanssa. Sen sijaan Isis vaati paikallisten lääkärien vannovan lojaliteettia järjestölle. 

Osa lääkäreistä ei lähtenyt Isisin alueilta, koska ei halunnut hylätä potilaita. Klikkaa twiitataksesi!

Etenkin naisten, lasten ja vanhusten terveydenhoito romahti

Isisin vallattua alueita Syyriassa ja Irakissa alueiden  terveydenhoito huononi merkittävästi. Moni kertoi, että hoitoon pääsy vaikeutui tai jopa estyi kokonaan.

Tämä vaikutti etenkin kroonisia sairauksia, kuten diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja, sairastaviin, joiden tila olisi vaatinut säännöllistä seurantaa vastaanotolla. Kroonisten sairauksien hoito jää usein konfliktitilanteissa vähemmälle huomiolle, sillä akuutit traumat vievät heikentyneen terveydenhuollon resurssit. 

Lisäksi väkivallan johdosta haavoittuneilla oli propaganda-arvo: hoitamatta jäänyt, kuollut sydänkohtauspotilas ei kiinnosta mediaa, kun vaihtoehtona on esittää Yhdysvaltojen liittouman pommituksissa pahoin vammautunut pikkulapsi. Kuitenkin nämä epäsuorat vaikutukset, jotka eivät siis johdu suoraan väkivallasta, johtavat suoria vaikutuksia enemmän väestön sairastavuuteen ja kuolleisuuteen konfliktin aikana. Suora väkivalta kohdistuu usein nuoriin miehiin. Naiset, lapset ja vanhukset puolestaan kärsivät enemmän epäsuorista vaikutuksista, kuten sairauksista ja aliravitsemuksesta.  

Konflikti johtaa myös talouden romahtamisen, ja tämä näkyy siviiliväestön vaikeuksina saada ostettua lääkkeitä, joiden hinta nousee merkittävästi. Näin kävi myös Isisin alueilla. Osa ihmisistä myi omaisuuttaan saadakseen lääkkeitä ja hoitoa. Väitettiin myös, että Isisin oli salakuljettanut Mosulista saatavat lääkkeet maahan. Oman terveyden hoitaminen riippui siis siitä, kannattiko järjestöä vai ei. 

Hoidon saaminen riippui siitä, kannattiko kalifaattia vai ei. Klikkaa twiitataksesi!

Osalle potilaista kroonisten sairauksien hoitaminen muuttui toissijaiseksi turvallisuustilanteen huonontuessa, kun hengissä säilyminen nousi tärkeimmäksi tavoitteeksi. Vaikka henkilöllä olisi ollut varaa hoitoon, ei sairaalaan uskallettu lähteä väkivallan ja ilmapommitusten pelossa. Lisäksi oli mahdollista, ettei hoitohenkilökuntaa ollutkaan sairaalassa, kun potilas sinne pääsi.

Isisin säännöt vaikeuttivat lääkäreiden työtä

Yksi hoitohenkilökunnan työtä vaikeuttaneista tekijöistä olivat Isisin monet säännöt. Isis perusti uskonnollisen poliisin, al-Hisban, valvomaan, että uskonnon mukaisia normeja noudatettiin. Mikäli hoitohenkilökunta jäi kiinni vastakkaisen sukupuolen hoitamisesta, seurasi siitä raipparangaistus tai vankilatuomio. Pukeutumissäännöt olivat tiukat. Naisilla tämä tarkoitti pukeutumista niqab-kaapuun ja käsineisiin. Useat naislääkärit vastustivat tätä – eivätkä vähiten varmaankaan siksi, ettei vaatetus vastaa sairaalassa vaadittavaa hygieniatasoa. Hoitohenkilökunnan työoloja on kuvattu erittäin haastaviksi. Kova stressi ja ahdistus olivat jokapäiväisiä. Ympäristö muistutti Isisin väkivallasta ja sen uhasta: kotimatkalla näkyi ruumiita roikkumassa lyhtypylväissä ja sairaalassa al-Hisba valvoi jokaista liikettä.

Kalifaatissa lääkäri ei saanut hoitaa vastakkaista sukupuolta olevia. Klikkaa twiitataksesi!

Ne kalifaatissa asuneet paikalliset lääkärit, jotka eivät allekirjoittaneet Isisin ideologiaa, olivat alituisessa hengenvaarassa. Järjestön ideologia ja käytännön toimet sotivat lääkärien maailmankuvaa vastaan. Etenkin lääkärien ja vierastaistelijoiden kesken tuli riitaa; ei kuitenkaan hoitoon liittyvistä asioista, kuten normaalisti sairaalamaailmassa, vaan islamin tulkinnasta. Liian kärkeviä mielipiteitä esittäneet lääkärit katosivat.

Erityisesti naisten terveydenhuolto heikkeni merkittävästi Isisin alaisuudessa. Sukupuolijaon noudattaminen vaikutti erityisesti naisten terveyteen ja synnytykseen. Isisin raportoitiin sulkeneen naisille tarkoitettuja klinikoita Raqqassa. Miespuoliset lääkärit eivät saaneet, eivätkä rangaistuksen pelossa uskaltaneet, tutkia naispotilaita. Lisäksi naiset rajoittivat itse ulkona liikkumistaan, mikä vaikutti terveyspalveluiden piiriin hakeutumiseen.

Terveydenhoidossa oli myös muita eroja. Isis-taistelijoilla oli ikään kuin työsuhde-etuna ilmainen terveydenhuolto samanaikaisesti kun siviiliväestön terveydenhoitokulut nousivat. Jos taistelijaa ei hoidettu veloituksetta, siitä oli seurauksena omaisuuden takavarikointi tai jopa teloitus.

Saadun hoidon laadusta voidaan vain esittää arvailuja. Oletettavaa on, ettei monella lääkärillä ollut osaamista sotavammojen hoidosta eivätkä resurssit olleet riittäviä. Länsimaissakin vakavat vammat vaativat yliopistosairaalan tasoista intensiivihoitoa. Tilanteessa, jossa sairaalaan tuodaan samaan aikaan useita loukkaantuneita, hoidetaan potilaat kiireellisyysjärjestyksessä. On selvää, että ISIS-taistelijat ovat kiilanneet statuksensa takia hoitojärjestyksen kärkeen riippumatta vamman vakavuudesta. Siviiliväestö on jäänyt toissijaiseksi, koska taistelijat ovat vieneet tarjolla olevat resurssit.

Heti Mosulin vapauttamisen jälkeen tehdyn tutkimuksen mukaan väestöllä esiintyi sairauksia, jotka todennäköisesti johtuivat huonosta siviili-infrastruktuurista, kuten heikosta vesi- ja saniteettihuollosta. Rokotuksin ehkäistävät infektiot lisääntyivät. Myös anemiaa ja aliravitsemusta havaittiin. Erityisesti nuoret kärsivät psykologisista ongelmista ja vammautuivat konfliktin vuoksi useimmin . Kuolleisuus Isisin hallinta-aikana oli suurinta 20–39-vuotiaiden miesten keskuudessa. Tarkoituksellinen väkivalta oli syynä yli 75 prosenttiin kuolemantapauksista. Suurin osa (72 %) johtui ilmapommituksista, ja kuolleisuus nousi merkittävästi Mosulin takaisin valtaamisen takia. 

Isisin tuhoama terveydenhuolto vaikuttaa vielä pitkään konfliktin jälkeenkin

Raqqaan kohdistettujen ilmaiskujen tihentyessä myös Isisin propaganda muuttui järjestölle tyypillisemmäksi ja pehmeät arvot, kuten terveydenhuoltoon liittyvä propaganda, jäivät pois. Näin kävi myös tämän jutun alussa mainitun Tareq Kamlehin kohdalla. Pitkän parran kasvattanut Kamleh kuvattiin sairaalassa hoitamassa kuolettavia palovammoja saaneita pikkulapsia. Vammat olivat lääkärin mukaan tulleet Yhdysvaltojen ilmapommitusten seurauksena. Vihainen Kamaleh kehottaa videolla muslimeja taistelemaan Lähi-idässä tai tekemään terrori-iskuja hänen kotimaassaan Australiassa. 

Toisessa videossa Kamalehin lääkärintakki on vaihtunut maastopukuun ja sairaala bunkkeriin. Hän osoittaa puheensa suoraan Yhdysvaltojen presidentille. Kamalehin otaksutaan kuolleen Raqqan pommituksissa.

Jotkut paikallisista lääkäreistä kertovat ymmärtäneensä liian myöhään, minkälainen järjestö ISIS on. Se tuli kuin susi lampaan vaatteissa: Ensin se pyrki parantamaan paikallisia siviilioloja ja siten vakiinnuttamaan asemansa väestön keskuudessa. Kuitenkin saadessaan enemmän valtaa järjestö paljasti todellisen luonteensa, joka ei humaaneja ja inhimillisiä arvoja noudattanut. Paikallisten lääkäreiden pelkona oli myös leimaantuminen ulkomaailman silmissä, sillä työskennellessään olosuhteiden pakosta ISISille he kokivat, että maailma näkee heidät ”tohtori Jihadeina”.

Hyvä terveydenhuolto koostuu useasta tekijästä, joita ovat hoitohenkilökunnan lisäksi muun muassa turvattu sähkön saanti, puhdas vesi sekä tarvittavat hoitotarvikkeet ja lääkkeet. Jo ennen vuotta 2014 Irakin ja Syyrian sairaaloissa kärsittiin sähkön- ja vedenpuutteesta sekä hoitohenkilökunnan ja lääkkeiden vähyydestä. Isisin tulon jälkeen tilanne paheni. Isisin valtiokokeilu ei onnistunut, eikä uusi valtiollinen terveydenhuolto antanut hyvinvointia kansalle. Päinvastoin, kokeilun vaikutukset olivat erittäin tuhoisat. 

Korkeimman hinnan tästä kaikesta ovat maksaneet siviilit. Pula osaavista ammattilaisista yhdistettynä kaiken kattavaan puutteeseen ja terveydenhuoltoon kohdistettuun väkivaltaan luovat vakavan uhan väestön terveydelle. Terveysongelmat vaikutuksineen ulottuvat pitkälle konfliktin loppumisen jälkeiseen aikaan ja mahdollisesti jopa vaarantavat rauhanomaisen yhteiskunnan rakentamisen.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *