(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Onko saamelaisten sorto tosiasia nyky-Suomessa?

Annastina Haapasaari | 30.11.2019

Saamelaiset ovat Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa. Heistä 10 000 asuu Suomessa, mutta suomalaisten tietämys heidän asioistaan on alhaista.

Tietämättömyys on vuosikymmenten aikana osaltaan vaikuttanut tilanteeseen, jossa alkuperäiskansan oikeudet eivät toteudu laeista ja sopimuksista huolimatta. Edelleen tänään päätöksentekoon osallistaminen on vajavaista, mikä vaarantaa niin perinteisten elinkeinojen harjoittamisen, saamelaisen identiteetin säilymisen, sosiaalisen tasa-arvon kuin itsemääräämisoikeuden myös laajemmin.

Totuus- ja sovintoprosessilla tarkoitetaan prosessia, jonka kautta Suomen valtio tunnustaisi historialliset väärinkäytöksensä Saamen kansaa kohtaan ja pyytäisi heiltä anteeksi. Marraskuussa 2019 on edetty vaiheeseen, jossa totuus- ja sovintokomission nimeämisprosessi voidaan aloittaa, mikäli neuvoteltu mandaatti hyväksytään saamelaisten puolesta.

Tämänkertaisessa podcast-jaksossa pureudutaan saamelaisten aseman muutokseen ja jatkuvuuteen Suomen lähihistoriassa. Teemoja lähestytään lokakuussa julkistetun Kukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen-kirjan kautta.

Vieraina studiossa:

Kukka Ranta on tietokirjailija, toimittaja ja valtiotieteiden maisteri kehitysmaatutkimuksesta. Väitöskirjatutkijana hän perehtyy suomalaiseen kolonialismiin Saamenmaalla. Saamelaisten kanssa tiiviissä vuorovaikutuksessa työstetty tuore tietokirja Vastatuuleen (S&S 2019) kertoo saamen kansan pakkosuomalaistamisesta. Parhaillaan Rantaa innostaa työryhmätyöskentely alkuperäiskansajournalistisen suosituksen parissa.

Janne Hirvasvuopio (Hirvas-Lassin Ailan Anteron Janne) on poliittisesti aktiivinen saamelaisbloggaaja ja valtiotieteiden opiskelija, jonka juuret löytyvät Suomen eteläisimmästä saamelaiskylästä Vuotsosta. Hirvasvuopiolla on taustaa järjestötoiminnasta sekä valtionhallinnon ja vaikuttajaviestinnän tehtävistä. Tällä hetkellä hän valmistelee kandidaatintutkielmaa Suomen saamelaiskäräjistä Helsingin yliopistossa.

Äänitys: 25.11.2019

Juontajat: Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Annastina Haapasaari ja Petri Vanhanen

Jingle: Anni Mattila


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *