(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Länsi-Afrikassa on hyvää demokratiakehitystä, mutta myös pirullisia kriisejä

Veera Honkanen | 08.06.2019


Mitä Länsi-Afrikkaan ja etenkin Nigeriaan kuuluu?

Kirkkoisku Burkina Fasossa: Asemiehet surmasivat kuusi ihmistä ja polttivat kirkon. Lasten sieppauksista tunnettua Boko Haramia vastaan soditaan lapsisotilailla – Unicef: Lähes 900 pakkovärvättyä vapautettu Nigeriassa. Länsiafrikkalaisessa Beninissä käydään vaalit jännittyneissä tunnelmissa – kaduilla nähty panssarivaunuja. Länsi-Afrikassa useimmat pakenevat lähelle, mutta ilmastonmuutos voi ajaa miljoonat kohti Eurooppaa – kolme syytä, jotka saavat ihmiset liikkeelle. Gambian maanpaossa elävä ex-presidentti varasti ainakin 300 miljoonaa valtion kassasta.

Nämä ovat tuoreita Länsi-Afrikkaa koskevia otsikoita Yleltä. Demokratian opettelua, korruptiota, terrorismia ja jihadismia, väkivaltaa sekä pakolaisuutta. Näistähän Länsi-Afrikka pitkälti Suomessa tunnetaan. Pitääkö kuva paikkansa, aluetta ulkoministeriössä seuraava vastuuvirkamies Verna Leinonen?

”Tätä kaikkea tietysti löytyy, mutta pitää katsoa myös mitä otsikoiden ympärillä ja takana on”, hän sanoo.

Esimerkiksi Länsi-Afrikka erottuu demokratiakehityksessä edukseen, kun katsoo koko mannerta. Ghana, Senegal ja jossain määrin alueellinen supervalta Nigeria ovat saaneet kiitosta demokratian kehittämisestä. Ghana ja Senegal ovat alueellisia esimerkkejä muun muassa sen suhteen, että vaalit toimivat. Menneeseen hyvään kehitykseen ei kuitenkaan kannata tuudittautua.

Länsi-Afrikassa talous kasvaa, luonnonvaroja on paljon, ja suurin piirtein kaikki Suomessa syötävän suklaan kaakao kasvaa alueella.

Samaan aikaan esimerkiksi Nigerian koillisosissa on ihmisiä humanitaarisen avun tarpeessa.

Mitä Länsi-Afrikkaan ja etenkin Nigeriaan siis kuuluu?

Studiossa Verna Leinonen, joka on ulkoministeriön Eteläisen ja läntisen Afrikan yksikössä Länsi- ja Keski-Afrikan tiimin vastuuvirkamies.

Äänitetty: 23.5.
Juontaja: Veera Honkanen
Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski
Jingle: Anni Mattila
The Ulkopolitistin podcastit ovat myös Spotifyssa.