(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Podcast: Poliittisen valokuvan festivaali – Pysäyttäviä tarinoita linssin läpi

Tuomas Lähteenmäki | 30.03.2019

Podcast-jakson kuva. Kuvassa Tuomas Lähteenmäki ja jakson vieraat.

Poliittisen valokuvan festivaali tarjoaa tänä vuonna kantaaottavan ja vaikuttavan kokonaisuuden. Kysyimme festivaalin taiteellisilta johtajilta, mikä rooli valokuvauksella on nykypäivän yhteiskunnallisessa keskustelussa? 

Kuluvan kauden aikana The Ulkopolitist podcast tutustuu yhteiskunnallisiin kulttuuritapahtumiin, joita analysoidaan ulkopoliittisen linssin läpi.

Poliittisen valokuvan festivaali 2019 tarjoaa tänä vuonna vaikuttavan elämyksen. Festivaali nostaa omien sanojensa mukaan esiin valokuvahankkeita, jotka käsittelevät pienempiä ja isompia muutoksia ja vaihtoehtoisia tapoja ajatella ja elää.

Festivaali vastustaa käsitystä siitä, että asioihin ei voi vaikuttaa, vaikka ilmastonmuutokseen, biodiversiteetin häviämiseen sekä rasismin, naisvihan ja äärioikeiston nousuun liittyvässä informaatiossa puhe kuvittelusta, toivosta ja vaihtoehtoisista mahdollisuuksista on helppo tuomita todellisuuspaoksi.

The Ulkopolitist kävi tutustumassa Suomen valokuvataiteen museossa (8.3.–26.5.2019) olevaan päänäyttelyyn. Jaksossa analysoidaan festivaalin teemaa, valittuja valokuvakokonaisuuksia ja poliittisen valokuvauksen roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Jaksossa vieraana:

FT Anna-Kaisa Rastenberger on esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden professori Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän myös vastaa kuratoinnin ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelmasta, Praxiksesta. Aiemmin Rastenberger työskenteli Suomen valokuvataiteen museon intendenttinä (2009–2016). Rastenberger on Poliittisen valokuvan festivaalin (http://pvf.fi/fi) toinen taiteellinen johtaja ja perustaja. Rastenbergerilla on laaja kokemus näyttelyprojekteista, kuratoinnista, luennoinnista ja kirjoittamisesta kansainvälisellä valokuvataiteen kentällä. Hän on julkaissut laajalti nykyvalokuvasta, viimeaikoina mm. toimittanut kirjan Why Exhibit? Positions n Exhibiting Photographies, 2018, FW: books. Hänen erityisiä kiinnostuksenkohteitaan ovat näyttely kriittisenä käytäntönä, feministinen kuratointi ja juoksu.

TM Sanni Seppo on valokuvataiteilija ja Poliittisen valokuvan festivaalin toinen taiteellinen johtaja ja perustaja. Hänen valokuvataiteensa ydin on yhteiskunnallisuudessa ja dokumentaarisuudessa. Hän nostaa töissään esiin yksilöitä, jotka elävät omaan tapaansa erilaisten sosiaalisten tilanteiden puristuksessa. Toinen keskeinen teema hänen tuotannossaan on ihmisen ja luonnonsuhde. Hän on työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta yhdessä taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen kanssa tuoden töissään esille mm. suomalaisten myyttistä ja kulttuurista suhdetta metsään, metsätalouden rakenteita, jälkiä maisemassa ja ihmisissä sekä vanhan metsän olemusta. www.sanniseppo.com /www.puidenkansa.net

Äänitys: 14.3.2019

Juontaja: Tuomas Lähteenmäki

Editointi: Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski

Jingle: Anni Mattila

Kuuntele kaikki The Ulkopolitistin podcastit Spotifysta!


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *