(Huomioithan, että tämä artikkeli on viisi vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Skandaalien varjostama alkukausi ei saanut presidentti Bolsonaron valtaistuinta keikahtamaan

Mirka Wendt | 04.03.2019

Jair Bolsonaro virkaanastujaisissaan tammikuussa. Kuva: Flickr/Jeso Carneiro.

Tuskin kehenkään muuhun Brasilian 2000-luvun presidenttiin on kohdistunut yhtä suuria toiveita ja pelkoja. Pitkin kampanjaansa Bolsonaro esitti radikaaleja vaalilupauksia mm. alkuperäiskansojen maaoikeuksien heikentämisestä, aseenkanto-oikeuden laajentamisesta ja suurlähetystön siirtämisestä Jerusalemiin. Heti valinnan jälkeen alkoi spekulointi ministerinimityksistä ja siitä, missä määrin Bolsonaro tulee toteuttamaan vaalilupauksensa. Tuoreen presidentin alkutaipaleella on jo nähty skandaaleja, kuten yhden ministerin erottaminen, ja hallituksen kokoonpano on herättänyt huolta hallituksen militarisoinnista. Näyttää kuitenkin siltä, etteivät skandaalitkaan heikennä presidentin asemaa.

Jair Bolsonaron valinta Brasilian presidentiksi lokakuussa 2018 päätti lopullisesti työväenpuolue PT:n  valtakauden. Bolsonaron populistinen vaalikampanja osui ja upposi kansaan, joka on viime vuosina seurannut turhautuneena poliittista myrskyä, jonka rinnalla Brexit-sirkuskin kalpenee.

Suhteellisen vähäistä kannatusta nauttinut politiikan konkari Bolsonaro oli riskivalinta ehdokkaaksi PSL-puolueelta, sillä hän oli kansan parissa tunnettu lähinnä kohua herättäneistä yksittäisistä möläytyksistään. Silti juuri matala kannatus ja melko tuntematon profiili edesauttoivat Bolsonaron menestystä. Hän pystyi esittäytymään aitona vaihtoehtona korruptoituneelle poliittiselle eliitille ja hyötymään yhteiskunnassa alati kasvavasta antipetismosta, PT:n vastustamisesta.  Bolsonaron ensimmäiset kuukaudet ovat kuitenkin osoittaneet, että korruptiosta on tulossa myös tuoreen hallituksen kompastuskivi.

Korruptiosta on tulossa myös Bolsonaron hallituksen kompastuskivi. Klikkaa twiitataksesi!
Korruptioepäilyjä, vaalirahojen väärinkäyttöä ja yksi erotettu ministeri

Presidentin ensimmäinen kansainvälinen esiintyminen Davosin talousfoorumissa antaa väärän kuvan siitä myllerryksestä, jonka keskelle Bolsonaro kabinetteineen on ajautunut viime kuukausina. Davosin keynote -puheenvuoro oli laajalti pettymys: odotettu puheenvuoro oli lyhyt ja mitäänsanomaton ja herätti kritiikkiä ja ihmetystä ympäri maailmaa. Davosin matkan aikana Brasiliassa kohistiin Bolsonaron poikaan kohdistuneista korruptioepäilyistä. Skandaalia seurasi pian toinen, kun paljastui, että Bolsonaron puolue oli todennäköisesti syyllistynyt vaalirahojen väärinkäyttöön. Vaikka Bolsonaro erottui vaalikampanjassaan menestyksekkäästi PT:n vastaehdokkaasta korruptiovastaisuudellaan, paljastukset tuskin yllättävät  – onhan presidentti ollut kongressin jäsenenä osa maan poliittista eliittiä jo lähes 30 vuotta.

Bolsonaron poika ja tuore senaattori Flávio Bolsonaro joutui myrskyn silmään tammikuussa, kun Brasilian taloudellista toimintaa valvova elin (Conselho de Controle de Atividades Financeiras, Coaf) paljasti hänen kierrättäneen noin 300 000 Yhdysvaltain dollaria silloisen autonkuljettajansa tilien kautta mm. presidentin vaimon tilille. Maksujen aikaan Flávio työskenteli Rio de Janeiron lainsäädäntöelimessä. Siirrettyihin varoihin epäillään päätyneen myös hänen alaistensa palkkoja. Pian paljastusten jälkeen Flávio Bolsonaro pyysi Brasilian korkeinta oikeutta jäädyttämään tutkinnat toistaiseksi vedoten tuoreen senaattorin (rajalliseen) syytesuojaan. Sittemmin paikallismedia on paljastanut uusien epämääräisten maksujen lisäksi Flávion yhteydet paikallispoliitikko Marielle Francon murhasta syytetyn poliisikapteenin perheeseen.

Bolsonaron poikaan kohdistuvat epäilyt ja tutkinta jäivät taka-alalle mediassa, kun helmikuun alkupuoliskolla yksi maan suurimmista sanomalehdistä, Folha de S.Paulo, tiedotti presidenttipuolue PSL:n vaalirahoituksen väärinkäyttöepäilyistä. Lehden mukaan puolue oli asettanut presidentinvaalien yhteydessä käytyihin paikallistason vaaleihin vale-ehdokkaita ainakin kahdessa osavaltiossa. Brasilian vaalilain mukaan 30 % ehdokkaista tulee olla naisia ja saman verran vaalirahoituksesta tulee suunnata naispuolisille ehdokkaille. Näitä rahoja oli PSL:ssä maksettu naisehdokkaille, joiden vaalimenestys oli varsin mitätöntä. Folha selvitti, että osa ehdokkaista oli asettunut ehdokkaaksi vasta muutama päivä ennen vaalipäivää, mutta silti puolue oli maksanut heille merkittäviä summia vaaliavustusta. Lisäksi vaaliavustuksia oli virrannut ehdokkaiden tileiltä eteenpäin puoluejohtoon liitettyihin yrityksiin ja ns. pöytälaatikkoyrityksiin.

Puolueen entinen puheenjohtaja Gustavo Bebianno kielsi tienneensä väärinkäytöstä, eikä häntä ole toistaiseksi pystytty liittämään epäilyihin. Vielä hetki sitten presidentin kabinetissa presidentin pääsihteerinä (Secretaria-Geral da Prêsidencia) toiminut Bebianno joutui silti jättämään tehtävänsä.  Bolsonaron toinen poika, Carlos Bolsonaro, väitti Bebiannon valehdelleen, kun tämä kertoi olleensa yhteydessä sairasvuoteella maanneeseen presidenttiin väärinkäyttöepäilyistä. Bolsonaro tuki poikansa syytöksiä ja erotti pian Bebiannon vedoten erimielisyyksiin ministerin ”viestintästrategiassa”.

Helmikun alussa sanomalehti tiedotti presidenttipuolue PSL:n vaalirahoituksen väärinkäyttöepäilyistä. Klikkaa twiitataksesi!
Bolsonaron hallitukseen nousseet kenraalit eivät militarisoineet Brasilian tuoretta hallitusta

Bolsonaro piti kiinni vaalipuheistaan nostamalla hallitukseen kuusi armeijataustaista ministeriä ensimmäistä kertaa sitten sotilasdiktatuurin. Helmikuun alussa näiden ministerien määrä kasvoi yhdellä, kun Bolsonaro nimitti erotetun pääsihteeri Bebiannon tilalle kenraali Flavio Peixoto Neton. Bolsonaron vaalipuheet enteilivät enemmänkin ministeripaikkoja kenraaleille – tällä hetkellä heitä on hallituksessa kolmannes.

Kenraalien määrän sijaan suurempi merkitys on heidän hallitsemillaan ministeriöillä. Presidentin pääsihteerin lisäksi armeijan kenraaleilla on hallussaan muun muassa puolustusministerin, kaivos- ja energiaministerin sekä institutionaalisen turvallisuuden ministerinsalkut. Kenraalikuntaa Bolsonaron hallituksessa täydentää varapresidentti Hamilton Mourão, entinen Brasilian armeijan kenraali. Edellisten lisäksi läpinäkyvyys- ja valvontaministeri Wagner de Campos Rosário on tehnyt uraa armeijassa ennen virkamiesuralle siirtymistä.

Vaikka kenraaleita onkin istuvassa hallituksessa merkittävä määrä, olisi liioittelua sanoa Bolsonaron militarisoineen hallituksen. Kuten brasilialainen valtiotieteilijä Eurico de Lima Figueiredo toteaa, armeijan kenraalien mukanaolo hallituksessa on eri asia kuin se, että armeija suoranaisesti johtaisi hallitusta. Mikäli armeija instituutiona olisi ottanut vallan, voitaisiin puhua armeijan johtamasta maasta. Tästä ei kuitenkaan ole kyse Bolsonaron hallituksessa, johon on nimitetty yksittäisiä armeijataustaisia ministereitä. Nimitykset voivat kuitenkin hämärtää hallituksen ja armeijan välistä rajaa kansalaisten silmissä. Mikäli Bolsonaro jatkossakin raivaa tilaa armeijan henkilökunnalle valtionhallinnossa, voi armeijan ja valtionhallinnon raja liudentua entisestään. Lisääntynyt vaikutusvalta hallituksessa tuskin on silti armeijankaan etu, sillä se voi lisätä epätoivottua kilpailua tiukkaa hierarkiaa noudattavassa instituutiossa.

Todellisempi uhka hallinnon militarisoinnille kytee alemmilla valtionhallinnon tasoilla

Bolsonaron ministerinimitykset ovat armeijan kasvaneen vaikutusvallan näkökulmasta vain jäävuoren huippu, sillä armeijan valta on ulottumassa ministeriöiden virkamiestasolle. Muun muassa autopesula-tutkinnasta kuuluisuuteen nousseen tuoreen oikeusministerin Sérgio Moron alaisuudessa yleisestä turvallisuudesta vastaa kenraali Guilherme Teophilo. Ympäristöministeriössä puolestaan suunnitellaan ainakin 20 ympäristövalvonnasta vastaavan tarkastajan korvaamista armeijan henkilökunnalla. Helmikuussa paljastui hallituksen suunnitelma sallia reserviläisten siirtyminen siviilitehtäviin. Nykyisen lainsäädännön mukaan armeijasta siirrytään reserviin 30 vuoden palveluksen jälkeen, minkä jälkeen reserviläiset voivat toimia vain luottamustehtävissä, yksityisellä sektorilla tai armeijan palveluksessa, eivät siis julkishallinnossa. Kaavaillun lakimuutoksen taustalla vaikuttavat julkisen sektorin säästöpaineet, jotka ovat kohdistuneet erityisesti virkamiestehtäviin valmentaviin koulutusohjelmiin. Mikäli reserviläisten pääsy näihin tehtäviin sallittaisiin, ei heidän tarvitsisi enää erikseen suorittaa koulutusohjelmia.

Bolsonaron ei ole tarvinnut nostaa hallitukseensa kenraalien enemmistöä taatakseen tuen agendalleen – riittää, että hänen valitsemiensa ministereiden lähipiirissä vaikuttaa sellaisia brasilialaisia ajattelijoita kuin Yhdysvalloissa asuva filosofi Olavo de Carvalho. Salaliittoteorioistaan tunnetun Carvalhon uskotaan olevan merkittävä vaikuttaja Bolsonaron hallituksessa, ja hänen sanotaan muun muassa vaikuttaneen opetusministeri Ricardo Vélezin valintaan. Vélez onkin osoittautunut oivaksi Carvalhon agendan lähettilääksi suunnitelmillaan palauttaa sotilasdiktatuurin aikana vallinnut moraalinen kuri ja järjestys kouluihin. Veléz ilmoitti heti kautensa aluksi ministeriönsä tukevan kuntia julkisten koulujen muuttamisessa armeijan kouluiksi. Moni kunta kamppailee resurssipulan kanssa, joten tarjoukseen voi olla suuri houkutus tarttua. Pitkään vakavista talousvaikeuksista kärsineessä Rio de Janeirossa kuvernööri Witzel on jo ilmoittanut suunnitelmista lisätä armeijan koulujen määrää osavaltiossa.

Bolsonaron populistinen vaalikampanja saattoi siis antaa väärän kuvan siitä, millä tavalla hän aikoo presidenttinä ajaa läpi agendaansa. Sen sijaan, että hän olisi ryhtynyt näkyvällä tavalla ylhäältä päin ajamaan rajuja uudistuksia, on hän ryhtynyt vaivihkaa edistämään muutoksia alemmilla hallinnon tasoilla. Jos armeijalle annetaan näin jatkossakin enemmän jalansijaa ministeriöissä ja valtion virastoissa, voi se lähes huomaamatta kasvattaa vaikutusvaltaansa valtionhallinnossa ja laajemmin yhteiskunnassa ja päästä vaikuttamaan sekä muokkaamaan esimerkiksi koulutus-, tiede- ja ulkopolitiikkaa. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, kuinka kauan Bolsonaro jatkaa tällä linjallaan. Vuonna 1985 kukistuneen sotilasdiktatuurin tapahtumat ovat kansalla vielä tuoreessa muistissa, joten kritiikittä Bolsonaro tuskin selviää.

Salaliittoteorioistaan tunnetun Olavo de Carvalhon uskotaan olevan merkittävä vaikuttaja Bolsonaron hallituksessa. Klikkaa twiitataksesi!
Eläkeuudistus on hallituksen ensimmäinen näytön paikka

Tuoreen presidentin alkukausi ei ole sujunut toivotusti. Eniten haittaa kohuista aiheutunee tärkeälle eläkeuudistukselle, jonka toivotaan tuovan helpotusta kasvaville eläkekustannuksille ja parantavan Brasilian luottoluokitusta. Uudistus hyväksytään kongressissa, jolloin presidentti tarvitsee tuekseen riittävän vahvan koalition.  Prosessi on samalla myös testi sille, yltääkö Bolsonaron hallituksen nauttima tuki yli puoluerajojen, sillä sotilasdiktatuurin jälkeiselle ajalle tyypillisesti presidentin puolueella PSL:llä ei ole enemmistöä kongressissa.

Bolsonaro lupasi muutosta poliittisesta ja taloudellisesta kriisistä kärsineeseen Brasiliaan. Alkuvuosi enteilee vähintäänkin vaiherikasta kautta politiikan kärkipaikalla. Jotta presidentti pystyisi haalimaan itselleen kongressissa mahdollisimman laajan tuen, ei enempiin skandaaleihin ole varaa. Oppositiopuolue PT:llä on enemmistö kongressin alahuoneessa, ja se onnistunee saamaan taakseen myös muita puolueita. Kongressissa nähdään, mikä opposition linja on uudessa asemassaan: vastustaako se lähtökohtaisesti kaikkia presidentin aloitteita pitäen näin yllä kahtiajakoa, vai haluaako se kaventaa kuilua ja käydä aitoa keskustelua hallituksen kanssa.

Alkuvuoden skandaalit eivät ole Brasilian mittapuulla kovinkaan poikkeuksellisia, eivätkä ne ole kohdistuneet suoraan Bolsonaroon. Viimeisimmät kannatusmittaukset helmikuulta kertovat 57,5 %:n kannatuksesta. Niin kauan kuin korruptioepäilyt pysyvät turvallisen etäisyyden päässä presidentistä, ne tuskin horjuttavat hänen kannatustaan suuresti. Jos taas Bolsonaroa halutaan verrata presidentti Trumpiin, on syytä pitää mielessä, kuinka erilaisista lähtökohdista he aloittivat presidenttikautensa. Kun Yhdysvalloissa Trumpin edeltäjä ei joutunut skandaalien pyörteisiin ja nautti maailmanlaajuisesta arvostuksesta, ollaan Bolsonaron Brasiliassa vasta toipumassa talousromahdukseen ja maailman suurimpaan korruptioskandaaliin kietoutuneesta poliittisesta kriisistä. Tästä näkökulmasta Bolsonaron voi olla helpompi selviytyä tielleen väistämättä osuvista esteistä ja kriiseistä.


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *