(Huomioithan, että tämä artikkeli on 13 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Naapuriongelmia: Syyria Libanonissa

Mies ulkosuomalainen | 30.08.2011

Arabikevään myllertämässä Lähi-idässä Libanon on epäillyttävän rauhallinen. Itsenäisyydestään lähtien Libanon on ollut kuin synonyymi sanalle kaaos. Vuosina 1975 – 1990 maassa käytiin verinen sisällissota, johon osallistuivat libanonilaisten ryhmittymien lisäksi palestiinalaiset, syyrialaiset ja israelilaiset, puhumattakaan lukuisista rauhanturvausyrityksistä. Vaikka Libanon nyt nauttii harvinaisesta suvannosta, lähes vakaudesta, niin aikaisemmin vakaana pidetyssä Syyriassa on käynnissä laaja ja verinen kansannousu.

Pitkästä kestosta huolimatta on edelleen epäselvää, kuinka tilanne Syyriassa ratkeaa. On ollut paljon spekulaatiota siitä, selviääkö Bashar al-Assadin hallinto ja jos ei, ajautuuko Syyria libanonmaiseen uskonryhmien väliseen sisällissotaan. Kansainvälinen paine Syyriaa kohtaan on kasvanut säännöllisesti levottomuuksien jatkuessa. Nyt, kun kapinalliset ovat ajaneet Gaddafin Libyasta, odotus on, että Syyriassakin tapahtuisi vastaavaa.  Libanon on myös Syyrian tilanteen uhri, sillä Libanonin rauha ja tulevaisuus riippuvat pitkälti siitä, miten naapurimaassa käy.

Kysymys siitä, mikä on Syyrian rooli Libanonissa, on ollut Libanonin politiikan keskeinen ja polarisoiva kysymys viimeiset kuusi vuotta. Historiallisesti Syyrialla on aina ollut läheiset taloudelliset ja poliittiset suhteet Libanoniin. Joillekin tämä läheisyys on ollut liiallista: syyrialaisia sotilaita on ollut Libanonissa vuodesta 1976, ja Syyrian intressit Libanonissa tunnustettiin Libanonin sisällissodan päättäneessä Taif-sopimuksessa (1989). Libanonin sisällissodan jälkeisen politiikan suomettumisen pysätti dramaattisesti Beirutin keskustassa räjähtänyt valtava rekkapommi, joka surmasi Libanonin entisen pääministerin Rafik al-Haririn.

Murha sähköisti Libanonin politiikan ja johti kahtiajakoon niiden välillä, jotka uskoivat Syyrian murhauttaneen hänet (maaliskuun 14. päivä liittouma) ja jotka eivät (maaliskuun 8. päivä liittouma). Niin kutsuttu seetrivallankumous ja massiiviset mielenosoitukset johtivat Syyrian armeijan poistumiseen Libanonista ja Haririn murhaa tutkivan YK:n erikoistuomioistuimen luomiseen. Tämä politiikan kahtiajako maaliskuiden välillä dominoi Libanonin politiikkaa seuraavat vuodet: Syyrian-jälkeinen Libanon kärsi poliittisesta lamaantumisesta – etenkin politisoituneen erikoistuomioistuimen takia – ja useista autopommeista ja salamurhista, joista useimmat oli suunnattu Syyria-kriittisiä kohtaan. Kriisi huipentui aseelliseen konfliktiin toukokuussa 2008 jolloin Libanon miltei ajautui uuteen sisällissotaan. Kovan neuvottelun ja ulkoisen paineen seurauksena sota vältettiin, mutta lopputulos myös vahvisti Syyrian vääjäämättömän paluun Libanonin politiikkaan.

Paluun sinetöi, tämän vuoden alussa, kun maaliskuun 14. johtama yhteishallitus kaadettiin. Pitkien ja riitaisien hallitusneuvotteluiden tuloksen – maaliskuun 8. hallituksen – koettiin laajalti olevan Syyrian sanelema. Jopa hallitusneuvotteluiden kulku noudattaa Syyrian toiveita, kuten eräs analyytikko totesi: ”Syria–now facing an existential battle inside its system and territory–was badly in need of a secure Lebanese neighbor along with additional tools for confronting one of the most acute crises of the Assad era.”

Syyrian levottomuuden laittavat Libanonin hallituksen tukalaan tilanteeseen. Edes parhaimpina päivinään Syyria ei ollut kaikkien libanonilaisten suosiossa. Nyt – Syyrian hallinnon kovakouraisen repression seurauksena – jopa entiset Syyrian tukijat kääntyvät protestoijien puolelle. Avoin tuki tai vastustus Syyriaa kohtaan on mahdotonta; pääministeri Nijab Miqati on painokkaasti korostanut, että Libanon ei (voi) ota kantaa naapurinsa tapahtumiin. Vaikka on ymmärrettävää, että Syyriaa lähempänä oleva hallitus on vaiti naapurissa tapahtuvasta, poikkeuksellista on se, että myös perinteisesti Syyria-vastaiset libanonilaiset ryhmät ovat olleet kovin hiljaisia. Ilkkuminen Syyrian kustannuksella voi kostautua, ja Libanonissa vallitsee sanomaton pelko, että sisällissota Syyriassa voisi heijastua Libanonissa.

Libyan tapaus on havainnollinen myös Syyrian tilanteen kannalta. Libyassa Tripolin tuho oli Benghazin vapautus. Benghazista syntyi kapinaliikkeen keskus, jonka kautta vihaiset kansalaiset aseistettiin lännen avulla. Ilman Benghazia Libyan protestit olisivat tuskin johtaneet sisällissotaan ja lopulta Gaddafin syrjäytykseen. Syyrian levottomuuksien alussa hallinto pyrki heti sulkemaan rajansa Jordaniaan ja Turkkiin pelossa, että rajojen kautta aseistettaisiin Syyrian Benghazi.

Vaikka valvontaa Syyrian pitkällä Libanonin-rajalla on myös tiukennettu, raja ei ole joutunut yhtä perusteellisen kampanjan kohteeksi. Kyseinen raja on aina ollut hieman joustava. Itse raja luotiin vasta 1920-luvulla, ja samat yhteisöt ja heimot asustavat rajan molemmilla puolin. Rajan joustavuus on usein huolestuttanut Libanonin hallitusta, etenkin konfliktien aikana, jolloin rajan yli on lähetetty tukea kapinallisjoukoille (kuten vuonna 1958). Nyt tilanne on päinvastainen: pakolaiset virtaavat Libanoniin ja aseet Syyriaan.

Etenkin pohjois-Libanon on ollut syyrialaisten pakolaisten kohde, sillä rajaa vartioidaan heikoimmin siellä. Heidän tarinansa sorrosta ja hallinnon väkivaltakoneistosta on nostattanut Assadien vastastaista protestihenkeä Libanonissakin. Tämä on parhaiten esillä Tripolissa, joka on pohjois-Libanonin keskus ja maan toiseksi suurin kaupunki. Vaikka Tripoli on tunnetumpi yhteyksistään sunnifundamentalismiin, Tripoli on myös Libanonin aleviittien koti. Sunnit ja aleviitit ovat aikaisemminkin kahakoineet Tripolissa, ja Syyrian tapahtumat ovat mobilisoineet kumpaakin ryhmää. Libanonin aleviiteilla on läheisiä yhteyksiä Syyriaan heimon, uskonnon ja politiikan kautta, ja aleviittijohtoisen Assadin hallinnon kohtalo vaikuttaa heihinkin. Fundamentalistien keskuudessa Tripolissa kaikuvat Assadin hallinnon vastatoimet islamisteja kohtaan vahvoina – etenkin muistot Haman tuhosta. Hieman ennen Ulkopolitistin kirjeenvaihtajan vierailua Tripolissa oli mellakoita. Assadin hallintoa vastustavien mielenosoittajien kimppuun hyökkäsi joukko Assadin kannattajia. Vaikka pääministeri vähätteli tilanteen vakavuutta niin Libanonin armeija joutui rauhoittamaan tilanteen.

Syyrian ote tuntuu myös pääkaupungissa Beirutissa, josta on tullut koti monelle Syyriasta paenneelle aktivistille ja kansainväliselle medialle joka raportoi Syyrian tilanteesta. Hamran vilkas kauppa- ja kahvila-alue on myös Syyrian kansallisen sosialistipuolueen (SSNP) tukikohta. Kuten nimestä voi päätellä, tämä Libanonin parliamentissa edustettu puolue on myös toiminut Damaskoksen apurina Libanonissa. Räikein esimerkki on, kun SSNP-tukijoukko väkivaltaisesti hajotti mielenosoituksen Syyrian lähetystön ulkopuolella. Syyriaa syytetään myös vähemmän näkyvistä toimista: aktivistien uhkailusta ja salamurhista Libanonissa

Tähän asti Syyrian toimet Libanonissa ovat keskittyneet hiljentämään protestin ääntä Libanonissa. On tietysti myös mahdollista, että – jos hallinnon tilanne koetaan riittävän heikoksi – Damaskos yrittää epävakauttaa tilannetta Libanonissa viedäkseen huomion pois Syyriasta (tietysti isommalla skaalalla kuin toukokuun yritys palestiinalaisten kautta).  Oleellinen tekijä tämänkaltaisessa yrityksessä olisi Hizbollah.

Hizbollahia ja Syyriaa kutsutaan usein liittolaisiksi, Iran liittouman kolmantena osapuolena. Kuitenkaan Hizbollahin ja Syyrian läheiset välit eivät ole yhtä sopuisat kuin usein kuvaillaan – kumpikin on varsin tietoinen siitä, että ystävyys on strateginen mutta ei sydämellinen. Syyria vastusti Hizbollahia ahkerasti 1980- ja 90-luvuilla ennen kuin osapuolet löysivät toisensa.  Damaskos arvostaa Hizbollahin tuomaa strategista etua Israelia vastaan ja Libanonin hallitsemisessa; Hizbollah on taas riippuvainen Syyrian materiaalisesta tuesta ja sen suomasta edusta vastarintaa varten (sekä Israelia vastaan että Libanonissa).

Mielenosoitusten leviäminen Syyriaan on asettanut Hizbollahin kiusalliseen tilanteeseen, jossa liike on vuorotellut Assadille annetun toverillisen tuen ja painavan hiljaisuuden välillä. Tämä epäpolitiikka on syönyt Hizbollahin suosiota Libanonissa ja lähialueella.   Samanaikaisesti kotimaanpolitiikassa Hizbollah on jumittunut hankalaan tilanteeseen.  Jatkuvana ongelmien lähteenä on YK:n erikoistuomioistuin (kyseinen istuin langetti neljää Hizbollahin jäsentä Haririn murhasta), joka nostattaa kiusallisia ongelmia Hizbollahille.  Hallituspuolueena ja Syyrian liittolaisena, Hizbollah ei voi olla ottamatta kantaa ja millä tahansa valinnalla on kielteisiä seurauksia.

Sodan mahdollisuus Israelin ja Hizbollahin välillä on kiistatta merkittävä, mutta näissä olosuhteissa Hizbollah ei ole innokas sotaan. Vaikka Damaskos miellään uhraisi Libanonin pelastaakseen itsensä, Hizbollah ei jaa tätä näkemystä. Toisaalta Hizbollah ei ole Syyrian ainoa apulainen, ja on hyvinkin mahdollista, että pienempi ryhmä voisi tuottaa toivotun tuloksen: esimerkiksi iskemällä YK:n rauhanturvajoukkoja vastaan etelässä.

Riippumatta siitä, katsooko Libanonin tulevaisuutta Tripolista, Beirutista vai Tyroksesta, kaikki tulevaisuuden langat kulkevat Damaskoksen kautta.


Kommentit

[...] virallista vallanjakoa,  sen käytännön tasoisia poliittisia seurauksia, tai jatkuvaa de facto jakaumaa Libanonin poliittisten ryhmien välillä?  Kysymys on erittäin relevantti jotta voi käsitellä [...]


[...] Kun Libanonin sisäiset kiistat ja Syyrian kansannousun nostamat jännitteet ovat kohdanneet,  tuloksena on ollut syvä poliittinen kriisi Libanonissa. Tripolin toistuvat väkivaltaisuuden aallot ovat aiheuttaneet paikallisia kriisejä kesäkuussa 2011 ja helmikuussa 2012, ja ajan myötä kriisit ovat yleistyneet ja laajentuneet. Toukokuussa 2012 Syyrian opposition auttamisessa ansioituneen salafistiaktivisti Shadi al-Mawlawin pidätys hyvin epämääräisissä olosuhteissa  Tripolissa johti nopeasti mielenosoituksiin ja johti niistä luontevasti verisiin taisteluihin Bab al-Tabbanehin ja Jabal Mohsenin välillä. Sunnimielenosoittajat näkivät Mawlawin pidätyksen Hizbollahiin sidotun turvallisuuspalvelun mielivaltaisena tekona Syyrian miellyttämiseksi. Kriisi yltyi, kun kaksi sunnilaista uskonnollista johtajaa tapettiin Libanonin armeijan tarkistuspisteellä, minkä seurauksena sunniryhmät sulkivat teitä kauttta maan ja taistelut syttyivät Beirutin etelä-osassa. Kriisi loppui, kun Mawlawi vapautettiin anteeksipyynnön saattelemana, ja pienimittaisia ampumavälikohtauksia lukuunottamatta rauha palasi suhteellisen nopeasti. Uusi kriisi syttyi elokuussa, kun šiialaisen Mekdad-klaanin soturit sieppasivat kymmenettäin syyrialaisia ja muiden arabimaiden kansalaisia panttivangeiksi ympäri Libanonia ja sulkemaan tiet Beirutin lentokentälle. Syynä joukkosieppaukselle oli klaanin mukaan Syyriassa siepattujen libanonilaisten šiiapyhiinvaeltajien vapautus. Kumpikin kriisi korostaa, kuinka paljon Syyrian sisällissota on sulautunut Libanonin sisäpolitiikkaan. [...]


Murria vastaan iskivät kyllä samat tahot ja samoista syistä kuin kaikissa muissa sarjan iskuissa, Murrit kun tasapainoilivat siinä vaiheessa useamman puolen väliä. Lähinnä ainoat tapaukset, jotka eivät kuulu joukkoon, olivat palestiinalaistapahtumat, muutama alatason ammuskelu, joissa tekijät tiedettiin, ja väitetyt murhayritykset Hizbullahin edustajia vastaan (jotka jäivät varsin epämääräisiksi). Näiden tapausten yhdistäminen samaan sarjaan on lähinnä yritystä sekoittaa kuvaa väittämällä, että "eri osapuolet" olisivat syyllistyneet "toisiaan" vastaan iskuihin. Niin ei ole ollut. On kyseenalaista väittää - kuten media yleisesti tekee - että Yhdysvaltain ja Ranskan linja olisi "kova, Syyria-vastainen", ikään kuin näillä mailla ei olisi nimenmaan ollut intressinä selvittää ko. rikossarja totuudenmukaisella ja länsimaiset oikeuskäsittelytkin kestävällä tavalla. Eihän Syyriaan ole todellisuudessa kohdistunut kuin symbolisia ja diplomaattisia vastatoimia. Ei ole mitään todisteita, että USA ja Ranska olisivat sanelleet STL:n toimintaa (tai Israel, kuten Nasrallah on useaan otteeseen väittänyt). Ymmärrän tarpeenne tasapainoilla eri propagandojen välillä, niin kuin kaikki tiedotusvälineet tekevät, mutta jos yksi sanoo, että 1+1=2 ja toinen että 1+1=4, niin se ei tarkoita, että "totuus löytyy todennäköisesti jostain 3:n paikkeilta ja on monimutkainen", vaan se tarkoittaa, että yksi laskukaava on matemaattisesti oikeassa ja toinen väärässä. STL:n ammattitaitoa ei varmasti ole heikentänyt se, että se on toiminut - tai ainakin yrittänyt mahdollisuuksiensa mukaan toimia - modernein rikostutkinnallisin menetelmin, eikä yleiseen YK-tapaan kommunikeakielisten poliittisen tason julistusten keinoin. Prosessin poliittisuus ei näy niinkään länsimaiden painostuksessa kuin siinä, että sekä Libanonin että YK:n koneistoissa muistiot ja todisteet ovat katoilleet, tietokoneet päätyneet mystisesti Hizbullahin haltuun ja todistajat ja rikostutkijat kuolleet väkivaltaisesti.


Kiitos kommenteista! - Totta, että lähes kaikki iskut kohdistuivat Syyrian/Hizbullahin vastustajiin (näkyvänä poikkeuksena Elias Murr). Kaikista iskuista ei kuitenkaan ole selvyyttä kuka on syyllinen (veikkaisin, että osa on 'vaan' rikollisia). - STL on enimmäkseen toiminut ammattimaisesti ja neutraalisti, mutta tuomioistuimen ns. 'perisynti' on sen kytkös Ranskan ja Yhdysvaltojen kovaan Syyria-vastaiseen linjaan. Toki voi aina keskustella olisiko ollut mahdollista luoda neutraalia tuomioistuinta, mutta STL on suhtauduttu Lännessäkin diplomaattisena työkaluna Syyriaa/Hizbollahia vastaan. Anyway, aiheesta on paljon kiinnostavaa keskutelua, suosittelen linkkaamaani ICG raporttia ja Qifa Nabkin kirjoituksia aiheesta. Olen aivan samaa mieltä, että Saad Haririn ja Nasrallahin yritykset "tulkita" STL:lää ovat olleet mitä poliittisempia. - Olet ehdottoman oikeassa, että Turkin alevit ja Syyrian/Libanonin aleviitit (alaviitit/alawit) ovat eri yhteisöjä. Olisi pitänyt suosia eri transliteraatiota selventääkseen eroa.


Taas hyvä artikkeli, mutta: - kaikki murhasarjan iskut kohdistuivat Syyrian (Hizbullahin) vastustajiin [Israel taisi tehdä yhden palestiinalaisaktivisteihin kohdistuneen murhan Libanonissa, Mughniyya räjäytettiin Damaskoksessa ja oli myös yksittäisiä ammuskelutapauksia ym. jotka eivät kuitenkaan kuulu samaan murhaiskujen sarjaan]. - en välttämättä kutsuisi murhatutkintakomissiota ja sitä seurannutta erikoistuomioistuinta politisoituneeksi, ellei sitten vastaavia pidetä ylipäätään aina määritelmällisesti politisoituneina, jolloin taas asian toteaminen ei tuo lisäarvoa; pikemminkin lukuisat yritykset vesittää, diskreditoida ja väärentää tutkintaa ovat olleet mitä poliittisimpia. - Syyrian (ja Libanonin) alawiittejä ei pidä sekoittaa Turkin aleviitteihin.Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *