(Huomioithan, että tämä artikkeli on 12 vuotta vanha. Artikkelissa esitellyt asiat, tilanteet ja analyysit eivät välttämättä päde enää nykypäivään.)

Vuoden 2012 ennustukset – jäähyväiset Chavezille? Ja miten suuri vaalivuosi muuttaa maailmanpoliittista tasapainoa?

World Economic Forum report on 2012 risks

World Economic Forum report on 2012 risks. Lähde: http://reports.weforum.org/global-risks-2012/#ol=maps

 

Suuri poliittisten yllätysten ja myllerrysten vuosi 2011 loppui dramaattisesti Kim Jong Ilin heitettyä veivinsä joulukuussa. Vuodelle 2012 ei olekaan luvassa sen vähempää, kuin Maya-intiaanien äänestämä maailmanloppu (druidien tosin ollessa eri mieltä).

Mitä muuta sitten on odotettavissa?

Vuodenvaihteen molemmin puolin useatkin instanssit ovat tehneet arvioita tulevista poliittisista ja taloudellisista riskeistä sekä konfliteista. Useat onneksi mainioiden infografiikoiden avulla.

Tässä muutama poiminta iloksenne. Hyviä arvioita ja koosteita on varmasti enemmänkin, mutta koska blogautukseni venähti jo näiden katsausten parissa luvattoman pitkäksi, en viitsinyt sitä enempää pidentää. Jutun alle saa linkata mielellään muita artikkeleita, selvityksiä ja tutkimuksia jännästä maailmanloppuvuodesta!

 

1.  Gizmodo lainaa Aviation Weekin analyysiä meneillään olevista ja todennäköisistä konfliktesta vuonna 2012. Toimittaja Jesus Diaz totteaa, ettei kartan mukaan maailma näytä tänä vuonna ”kauhean mukavalta paikalta”.

Selvitys jakaa riskialueet kuuteen osioon: Lähi-Itään, Keski- ja Etelä-Aasiaan, Itä-Eurooppaan, Afrikkaan, Itä-Aasiaan ja Oseaniaan sekä Amerikkaan.

Mitään yllättävää sieltä ei varsinaisesti paljastu. Iraniin päin katsahdetaan huolestuneesti jännityksen kiristyessä USA:n ja Israelin suhteen, kun taas Gazassa ja Libanonissa tilanne jatkunee yhtä huonona, kuin nytkin. Syyriassa ja Jemenissä protestit jatkunevat hallituksia vastaan ja yleinen epävakaus islamilaisessa maailmassa on huolestuttanut arabikevään jälkeen.

Keski-Aasiassa huolestuttaa eritoten Afganistan ja Intian rajakiistat Kiinan sekä Pakistanin kanssa ja Itä-Euroopassa Kosovon etniset jännitteet aiheuttavat päänvaivaa. Afrikassa taas viimeaikaisten suurten poliittisten muutosten lisäksi Somalian tilanne ei näytä oleva paranemaan päin eikä myöskään Ugandan tilanne ole merkittävästi parantunut viime vuoden vaalien jälkeen.

Lisäksi Koreoiden tilanne aiheuttaa ilmiselvää huolta pohjoisen johtajanvaihdoksen jälkeen, ja huumekauppa ja narkoterrorismi aiheuttavat ongelmia Amerikassa pohjoisesta etelään. Lopuksi myös tietoturvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Stuxnet mainittu.

Jos haluatte nähdä koko tiivistelmän, käykää tsekkaamassa se ja Gizmodon tekemä, Aviation Weeklyn omaa versiota parempi kartta aiheesta.

 

2.  Maailman talousfoorumin melkein viidellä sadalla asiantuntijalla teettämä selvitys pitää suurimpina uhkina taloudellista ja sosiaalista epätasa-arvoa. Raportista on myös tehty infografiikka, joka tiivistää riskit kivasti. Ylimmäksi on päässyt kasvihuonepäästöjen lisääntyminen, ja suurimpina riskeinä grafiikassa näkyvät myös hallitsematon väestönkasvu, krooninen fiskaalinen epätasapaino ja mahdolliset hyökkäykset tietojärjestelmiä kohtaan.

Kaiken tämän keskellä on globaali hallinnon kriisi. Tähän liittyy globalisaation vastustaminen, terrorismi, infrastruktuurin mureneminen, korruptio ja romahtaneet tai heikot valtiot.

 

3.  Foreign Policyssä International Crisis Groupin Louise Arbour on koonnut järjestön oman top 10 -listansa.

Yllättäen listalle ei ole päässyt Sudan eikä Pohjois-Korea.

Listalle sen sijaan pääsevät: Israelin ja Iranin välinen kriisi (johon USAn presidentinvaalit tuovat oletettavasti oman mausteensa, Arbour huomauttaa: ehdokkaisiin kohdistunee kampanja-aikaan erityistä painetta tukea Israelia), Afganistan ja Pakistan.

Myös Syyrian tilanne näyttää huolestuttavalta, väkivaltaisen romahduksen ollessa todennäköisempi, kuin rauhaisa vallanvaihdos. Vaalit käydään helmikuun lopulla, jolloin presidentti Ali Abdullah Salehin tulisi väistyä vallasta viimeistään.

Arbour varoittaa myös eri toten Keski-Aasian kriiseistä. Useiden valtioiden ”selvitessä tuurilla” rapistuvan infrastruktuurin ja korruption keskellä esimerkiksi Tadžikistan, Keski-Aasian pienin valtio ja entisen Neuvostoliiton köyhin maa, on heikosti varustautunut sisäisiä ja ulkoisia uhkia vastaan. Suhteet eritoten Uzbekistaniin ovat vain huonontuneet eikä vesikiistaa olla saatu ratkaistua.

Burundi saattaa liukua kohti uutta sisällissotaa ja Arbour huomauttaa, että kansainvälisen yhteisön ja erityisesti Afikan Unionin tulisi huomioida Kongon demokraattisessa tasavallassa vallan keskittyminen Kabilan käsiin vaalivilpin näyttäessä hyvin todennäköiseltä.

Somalian oman kriisin lisäksi Arbour muistuttaa että maan suhteet Keniaan ovat kiristyneet viime vuoden aikana ja Kenian ääri-islamistista Al-Shabaab-ryhmää vastaan johtaman aseellisen kampanjan jälkeen erityisesti Kenian etnisen somaliväestön olevan vaarassa.

Myös Venezuelan tilanne on huolestuttava. Presidentti Hugo Chavezin valtakaudella maan henkirikosten vuosittainen määrä on noussut neljästä ja puolesta tuhannesta yli seitsemääntoista tuhanteen. Osa tapauksista on esimerkiksi jengiväkivaltaa, mutta maan korruputoituneet turvallisuusjoukot ovat myös syyllistyneet murhiin ja maassa on valtava määrä aseita vapaasti saatavilla.

Tunisian vaalit menivät yllättävän hyvin ja maa voisikin näyttää esimerkkiä muulle maailmalle, mutta sen sisäinen tilanne on edelleen epävakaa. Myös Burmassa ollaan nähty poliittista vapautumista internetsensuurin vähentyessä, ja useita poliittisia vankeja on vapautettu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin lisäksi. Arbour kirjoittaakin, että länsimaiden tulisi harkita sanktioiden poistamista ja tukea positiivista kehitystä.

 

4. Myös Carnegie Endowmentin David Rothkopf on tehnyt omat ennustuksensa FP:lle vuodelle 2012, joita en pura tähän yhtä laajasti, mutta jotka kannattaa lukaista (ovat mukavan kompaktissa muodossa). Rothkopf kiinnittää huomiota esimerkiksi Kiinaan, Kiinan ja Intian vaikutusvaltaan Lähi-Idässä, afrikkalaisiin ekstremisteihin ja nurkan takana vaanivaan maailmanlaajuiseen lamaan.

Rothkopf myös ennustaa loppua, tai ainakin merkittävää kriisiä Chavezin ja Castron politiikalle, opposition tullessa kukoistamaan vuonna 2012 Kuubassa ja Venezuelassa. Lopuksi hän mainitsee Stuxnetin ja Venäjän lähitulevaisuudessa siintävän Putinin hankalan paluun presidentin pestiin protestien varjossa.

 

5.  Brittiläiselle neloskanavalle (Channel 4) omia arvioitaan esittelee alueellisiin konflikteihin erikoistunut toimittaja Anthony Tucker-Jones, joka lisää yllä mainittuihin poliittisiin riskeihin esimerkiksi Turkin. Latinalaisessa Amerikassa riskialueisiin kuuluvat hänen mukaansa Kolumbia, Kuuba, Honduras, Meksiko ja Haiti.

Tucker-Jonesin arvio ei tarjoa yllätyksiä, mutta afrikkalaisista konflikteista hän kokoaa kattavamman listan ja kehoittaa kiinnittämään huomiota Kongon demokraattisen tasavallan, Sudanin, Somalian ja Kenian lisäksi Malin ja Nigerin tuaregien itsenäisyyspyrkimyksiin, Zimbabween, Norsunluurannikkoon, Liberiaan ja Nigeriaan.

 

Kiintoisaa luettavaa tarjoavat varmasti myös The Atlanticin juttu, poliittisen riskin konsulttifirma Eurasia Groupin raportti, Marylandin yliopiston Center for International Development and Conflict Managementin selvitys ja Turkish Weeklyn katsaus alkaneeseen vuoteen sekä Economistin teemasivut, jotka sisältävät 2012-uutisia olympialaisista tieteen tuleviin läpimurtoihin.

 

Vaalivuosi 2012

Vuosi 2012 tuo poliittista muutosta useiden vaalien myötä. Vallanvaihdos on edessä muun muassa USA:ssa, Venäjällä, Ranskassa, Egyptissä, Kiinassa ja Meksikossa.

Atlantic huomauttaa, että maat, joissa on tänä vuonna vaalit, kattavat puolet maailman bruttokansantuoteesta ja neljä viidesosaa YK:n turvallisuusneuvostosta. Fareed Zakaria laskee CNN:n blogissaan 59 maan järjestävän jonkun tasoiset vaalit vuonna 2012. Se on yli kolmasosa maailman valtioista. Valtionpäämiestä vaihtavat 26 valtiota ja muutokset vaikuttavat yli puoleen maailman väestöstä.

Huomattavaa on esimerkiksi se, että Kenian parlamentti- ja presidentinvaalit käydään myöhemmin tänä vuonna. Vuoden 2007 presidentinvaalien aiheuttaman kriisin jälkeen monet pelkäävät poliittisen tilanteen jälleen huonontuvan.

Myös Venezuelassa käydään presidentinvaalit myöhemmin tänä vuonna. Kuinka vapaista vaaleista on kyse ja kuka Chavezia vastaan haluaisi kilpailla, jää nähtäväksi.

Jännittävä vuosi lienee siis luvassa, niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisestikin. Katsauksen tuleviin vaalikamppailuihin tarjoaa muun muassa Foreign Policy


Kommentit

Ei vielä aiempia kommentteja.


Lisättävää?

Jätäthän vain asiallisia kommentteja. Ylläpito tarkistaa kommentit ennen julkaisua.


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *